ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ.

 

   Ο δήμαρχος του Δήμου Δεσκάτης, Δημήτριος Κορδίλας, συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων «Το κοινό των ορεινών», που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2022, στο Μέγαρο Μαξίμου.

   Στη σύσκεψη, εκτός του πρωθυπουργού και των δημάρχων, συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

   Από την πλευρά των δημάρχων των ορεινών δήμων, τέθηκαν υπόψη του κ. πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί δήμοι και κυρίως: η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, η σύνταξη μελετών και η προετοιμασία και εκτέλεση των έργων, η οδοποιϊα στα εσωτερικά και αγροτικά δίκτυα, η λειτουργία των σχολείων και των κέντρων υγείας, οι ΑΠΕ  και το ενεργειακό κόστος,  η αποσύνδεση της χρηματοδότησης από τα πληθυσμιακά κριτήρια και η σύνδεσή της με την έκταση που καταλαμβάνουν οι δήμοι, η θεσμοθέτηση της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.

    Ο πρωθυπουργός, αφού τοποθετήθηκε στην αρχή της συνάντησης, έδειξε κατανόηση στα ζητήματα που τέθηκαν υπόψη του καθώς και του κυβερνητικού κλιμακίου και πρότεινε τη διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν  στη διάθεση των δήμων και ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός διαστήματος 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan   για την ορεινή Ελλάδα.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου