Οικονομία

Ο Δήμος Δεσκάτης είναι κυρίως γεωργοκτηνοτροφικός. Διαθέτει: 61,790 καλλιεργήσιμα στρέμματα σε σιτηρά και καπνό, 24.363 αιγοπρόβατα και 1000 βοοειδή. Παρόλο που η εκμεταλλευση θεωρείται συμβατική, τα περισσότερα ζώα βόσκουν σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, οπότε τα προϊόντα τους εύκολα μπορούν να πιστοποιηθούν ως βιολογικά. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες του δήμου μας, αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ οι πρώτες ύλες είναι ντόπιες.

Τυροκομικά προϊόντα παράγει κάθε κτηνοτρόφος στο σπίτι του με τους παραδοσιακούς τρόπους. Θα πρέπει να αναφερθεί ιδιαίτερα το παραδοσιακό τυροκομείο επεξεργασίας γάλακτος “Χατζηζήση”, γιατί το παραδοσιακό κασέρι, η φέτα και το ανεβατό του είναι Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) όπως και το κεφαλοτύρι Χατζηζήση, που είναι πανελλήνια γνωστό.

Πολλές και σημαντικές για όλη την περιοχή οι βιοτεχνικές μονάδες σιδήρου και μετάλλου, μαρμάρου,επίπλου, ξυλείας, οικοδομικών υλικών, εκκλησιαστικών ειδών. Υπάρχει συνεταιρισμός κατασκευής παραδοσιακών στολών και ταπητουργική σχολή του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.