Πολιτισμός
Κέντρο Πληροφόρησης Νέων
Στο κτίριο του Ε.Μ.Ο.Δ. λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου μας να δώσει στους νέους την ευκαιρία να μάθουν τη χρήση αλλά και τις δυνατότητες του υπολογιστή, να μπουν στο Διαδίκτυο (Internet ) για να πληροφορηθούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν , να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες , με απώτερο σκοπό να ξεφύγουν από τα γνωστά στέκια που συνήθως συχνάζουν και δέχονται αρνητικές επιρροές. Στο χώρο υπάρχουν εγκαταστημένοι υπολογιστές που το παιδί μπορεί να ασχοληθεί όπως επίσης και Internet. Κατά τις ώρες λειτουργίας υπάρχει υπεύθυνο άτομο όπου ελέγχει τη σωστή χρήση των υπολογιστών, αλλά παρέχει και βοήθεια στα άτομα που την χρειάζονται. Παράλληλα φροντίζει για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας ώστε να επιτυγχάνει το σκοπό του και όχι να μετατραπεί σε Internet-café.
Ποιους αφορά: Όλα τα παιδιά από 5 ετών και πάνω καθώς και ενήλικες που θέλουν να μπουν στο Διαδίκτυο για πληροφόρηση. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη όπου ο καθείς μπορεί να χρησιμοποιήσει ή κατά τη διάρκεια της αναμονής του, όσο περιμένει να αδειάσει κάποιος υπολογιστής, ή και να δανειστεί βιβλία για ανάγνωση στο σπίτι. Εκτός των λογοτεχνικών βιβλίων υπάρχει πλούσιο υλικό σε Ιστορικά βιβλία της Πόλης μας, της Χώρας μας γενικότερα αλλά και πλήθος άλλων βιβλίων που καλύπτουν κάθε ενδιαφερόμενο.
Ώρες λειτουργίας: Κατά τη χειμερινή περίοδο: 16:00 έως 20:00 Κατά τη θερινή περίοδο: 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 22:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24620 31639
Ποιους αφορά: Όλα τα παιδιά από 5 ετών και πάνω καθώς και ενήλικες που θέλουν να μπουν στο Διαδίκτυο για πληροφόρηση. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη όπου ο καθείς μπορεί να χρησιμοποιήσει ή κατά τη διάρκεια της αναμονής του, όσο περιμένει να αδειάσει κάποιος υπολογιστής, ή και να δανειστεί βιβλία για ανάγνωση στο σπίτι. Εκτός των λογοτεχνικών βιβλίων υπάρχει πλούσιο υλικό σε Ιστορικά βιβλία της Πόλης μας, της Χώρας μας γενικότερα αλλά και πλήθος άλλων βιβλίων που καλύπτουν κάθε ενδιαφερόμενο.
Ώρες λειτουργίας: Κατά τη χειμερινή περίοδο: 16:00 έως 20:00 Κατά τη θερινή περίοδο: 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 22:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24620 31639
Δημοτικό Ωδείο Δήμου Δεσκάτης
Από τον Οκτώβριο του 2004 στο Δήμο μας λειτουργεί το «Δημοτικό Ωδείο Δήμου Δεσκάτης». Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας και σύγχρονων προδιαγραφών Ωδείο το οποίο προέκυψε από την συγχώνευση της Μουσικής Σχολής & της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Είναι στελεχωμένο από προσωπικό υψηλού επιπέδου και στεγάζεται σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών. Οι εγγραφές αρχίζουν τον Σεπτέμβριο και το εκπαιδευτικό έτος την 1η Οκτωβρίου και λήγει σύμφωνα με το σχολικό έτος.
Ποιους αφορά:
Τηλέφωνο: 24620 32831
- Παιδικό τμήμα : παιδιά από 5 ετών και πάνω
- Ενηλίκων τμήμα: πολίτες όλων των ηλικιών
- Η μετάδοση της μουσικής γνώσης
- Η διδασκαλία ενόργανης και φωνητικής μουσικής
- Η διδασκαλία Παραδοσιακής μουσικής
- Η περισυλλογή της μουσικής λαογραφίας και παράδοσης
- Διδασκαλία όλων των μουσικών οργάνων
- Ανώτερα Θεωρητικά
- Σύνθεση
- Παραδοσιακή Μουσική
- Μουσική Προπαιδεία
- Χορωδία
- Ορχήστρα
- Οργάνωση Συναυλιών
Τηλέφωνο: 24620 32831
Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης
Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων
Γενικές Πληροφορίες:
Ο Δήμος Δεσκάτης στην προσπάθειά του να απασχολήσει δημιουργικά τους νέους της Πόλης μας και να αξιοποίηση το όποιο ταλέντο κάθε χρόνο επιδοτεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.
Ποιους αφορά:
Όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και τους έφηβους
Τμήματα:
- Ζωγραφικής
- Παραδοσιακού Χορού
- Διάφορα τμήματα ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται κάθε χρόνο.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πιο χαρακτηριστικές όμως και προσδιοριστικές της ταυτότητας του τόπου μας και μοναδικές ανα τον κόσμο όπως η Αντρομάνα (Ανδρουμάνα) είναι:
- Ξεπροβόδισμα Πασχαλιάς: Πρόκειται για ένα έθιμο μοναδικό ανά την Ελλάδα, οι ρίζες του οποίου πηγάζουν από τα βάθη του χρόνου. Γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης. Περιλαμβάνει τοπικά παραδοσιακά τραγούδια της Πασχαλιάς, τοπικούς παραδοσιακούς χορούς στο ρυθμό των τραγουδιών, όπου τραγουδούν και συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η εκδήλωση τελειώνει με την Αντρομάνα.
- Φωτιές: Την Παραμονή των Χριστουγέννων καθώς και της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα υψώματα των Μαχαλάδων της πόλης μας ανάβονται φωτιές που διατηρούνται αναμμένες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα ξεκινήσουν τα κάλαντα. Συμμετέχουν μικροί και μεγάλοί και συνοδεύεται από τραγούδια, χορό και πειράγματα μεταξύ των μαχαλάδων για τι ποιος έχει την καλύτερη. Νικητής είναι ο Μαχαλάς που θα καταφέρει να ανάψει τη μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια φωτιά.
- Μπούρμπουλος: Η έναρξη των Αποκρεών γίνεται από την Τσικνοπέμπτη με την οργάνωση ομάδων μεταμφιεσμένων ή και με ατομικές πρωτοβουλίες πολιτών, όπου περιφέρονται στους δρόμους της πόλης μας καθώς και στα μαγαζιά της πειράζοντας τους περαστικούς και τους θαμώνες και βάζοντας στο κλίμα των ημερών ακόμα και τον πιο αδιάφορο πολίτη. Τις ημέρες που ακολουθούν οργανώνονται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις όπως: Αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου, η Καμήλα, η Αρκούδα, οι Φανοί καθώς και φωτιές σε όλους τους Μαχαλάδες, τόσο στην πόλη μας όπως και στα Δημοτικά Διαμερίσματά μας. Στα μαγαζιά της πόλης μας κάθε βράδυ οργανώνονται πάρτυ Μασκέ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με γλέντι και χορό στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης όπου συμμετέχουν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και το κάψιμο του Καρνάβαλου-Μπούρμπουλου.
- Κούλουμα: Την Καθαρά Δευτέρα σε διάφορα μέρη της περιοχής μας συγκεντρώνονται οι Δημότες όλων των Διαμερισμάτων για το παραδοσιακό πέταγμα του αετού. Διανέμονται δωρεάν Φασολάδα παραδοσιακή, μαγειρεμένη σε καζάνια από έμπειρες νοικοκυρές, Χαλβά, ελιές, και φυσικά Λαγάνα. (Οι περιοχές συνάντησης ανακοινώνονται από το Δήμο την προηγούμενη μέρα).
- Πολιτιστικός Αύγουστος - "Ζάβορδα": Κάθε Αύγουστο ο Δήμος μας οργανώνει Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με Θεατρικά Έργα, Συναυλίες και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Στις εκδηλώσεις δόθηκε η ονομασία Ζάβορδα προς τιμή του μοναστηρίου της Ζάβορδας.
- Κωνσταντίνεια: Περιλαμβάνει εκδηλώσεις αθλητικού περιεχομένου συνοδευόμενοι από παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συγκροτήματα παιδικά και ενηλίκων αφιερωμένα στους Πολιούχους της πόλης μας Άγιους Κωνσταντίνου και Ελένης.
- Μεγάλο Παζάρι: Στα μέσα Ιουνίου κάθε έτους γίνεται η έναρξη του Μεγάλου Παζαριού. Πρόκειται για εμποροπανήγυρη με συμμετοχή εμπόρων από όλη την Περιφέρεια. Η διάρκειά της είναι μία εβδομάδα.
- Αντάμωμα: Από το 2005 ξεκίνησε και το Αντάμωμα των απανταχού Δεσκατιωτών στη γενέτειρα γη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Δεσκάτης που σκοπό έχει να δώσει το ερέθισμα σε όλους τους Δεσκατιώτες σε όποιο μέρος της γης βρίσκονται να επαναπατριστούν, έστω και για λίγες μέρες, να ανταμώσουν με αγαπημένα άτομα αλλά και να ζήσουν στιγμές από το παρελθόν, να αναβιώσουν έθιμα και συνήθειες που τείνουν να εξαλειφθούν όπως αλώνισμα, θερισμός, παλιές φωτογραφίες κ.ά. Συγχρόνως γίνεται αναφορά στη σύγχρονη Δεσκάτη όπως αυτήν εξελίσσεται. Γίνεται με τον καλύτερο τρόπο το πάντρεμα της παλιάς και της νέας Δεσκάτη. Το έθιμο αυτό θα αναβιώνει στη Δεσκάτη κάθε τέσσερα χρόνια (επόμενη συνάντηση το 2009).
Ιστορικές Εκδηλώσεις
Η Δεσκάτη αν και μικρή πόλη παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Πλούσιες οι ιστορικές αναφορές στα Τουρκικά χρόνια, στη Γερμανική κατοχή και άφθονα τα κατάλοιπα στο λαό της Πόλης μας όσο αφορά τη γλώσσα αλλά και τον τρόπο ζωής. Θεωρούμε τους εαυτούς από τους τυχερούς οι νεότεροι που έχουμε την δυνατότητα να ακούμε από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας τα Ιστορικά γεγονότα έτσι όπως τα βιώσανε από πρώτο χέρι. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ιστορία γράφεται με την πάροδο 100 και πλέον ετών από την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα για να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα. Αλλά και οι ιστορίες ζωής από δικά μας άτομα μας δίνουν τη δυνατότητα να κρίνουμε και να συγκρίνουμε.
Ι) Απελευθέρωση της Δεσκάτης & της γύρω Περιοχής της
Το έτος 1821 είναι ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδας και σημαδεύει την απελευθέρωση της χώρας μας από τον Τουρκικό ζυγό . Η Επανάσταση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και έφθασε μέχρι και την Θεσσαλία. Από τη Θεσσαλία και πάνω ο Τουρκικός ζυγός εξακολουθούσε να κυριαρχεί για περίπου 100 ακόμα χρόνια. Το 1912 ξεκίνησε το δεύτερο κύμα επανάστασης για την απελευθέρωση και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στις 7 Οκτωβρίου του 1912 σήμαναν οι καμπάνες της ελευθερίας για την Πόλη μας και την γύρω περιοχή. Ήταν ο Μανουσάκης και τα παλικάρια του που μπήκαν θριαμβευτικά κυματίζοντας την Ελληνική σημαία και έτρεψαν σε άτακτη φυγή και τους τελευταίους κατακτητές από τον τόπο μας. Πολλοί από τους παλαιότερους συμπολίτες μας με δάκρυα στα μάτια θυμούνται τους κατακτητές να εγκαταλείπουν όπως-όπως ακόμα και το φαγητό που έβραζε στα καζάνια στον Κουσλά, προκειμένου να γλιτώσουν από το μένος των ελεύθερων επιτέλους Ελλήνων. Από τότε και ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν αλλά και σε όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου γίνονται εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:
- Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
- Ιστορική αναδρομή σε όσα συνέβησαν τότε για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μην ξεχνούν οι νεότεροι.
- Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Μανουσάκη.
- Κατάθεση στεφάνων
- Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας
- Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πλατείας της Εθνικής Αντίστασης
- Κατάθεση στεφάνων.
- Ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.
- Παρέλαση (Εθνική Αντίσταση, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκεια).
- Δεξίωση στο Δημαρχείο
- Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
- Ιστορική αναφορά στον πανηγυρικό της ημέρας για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μην ξεχνούν οι νεότεροι.
- Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Μανουσάκη.
- Κατάθεση στεφάνων.
- Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
- Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
- Δέηση στο Ηρώο του Μανουσάκη.
- Κατάθεση στεφάνων.
- Παρέλαση (Εθνική Αντίσταση, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκεια).
- Δεξίωση.
Θρησκευτικές Εκδηλώσεις
Η πόλη μας έχει πλούσια κληρονομιά στις θρησκευτικές παραδόσεις. Σε αυτό συνέβαλε η πολύχρονη υποδούλωσή μας στους Τούρκους κατακτητές, η απουσία μελών από τις οικογένειες τους προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα , καθώς και πολλές απώλειες (θύματα πολέμου, εκτελέσεις ομαδικές και ατομικές κ.α. Τα δύσκολα χρόνια έκαναν τους συμπολίτες μας να αναζητούν τη συνδρομή του Θεού και ρίζωσε βαθιά μέσα τους η πίστη η οποία μεταδίδεται με ζήλο από γενιά σε γενιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των Ενοριακών ναών, των εξωκλησιών και την παρεκκλησιών υπάρχουν και πολλοί ιδιωτικοί ναοί που συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους.
Εκκλησία για τους παλιούς αλλά και για τους τωρινούς Δεσκατιώτες δεν ήταν μόνο χώρος περισυλλογής και προσευχής, αλλά και χώρος ψυχαγωγίας. Έτσι έχουμε τα θρησκευτικά πανηγύρια και δεν ήταν λίγα, αφού υπάρχουν πάμπολλα ξωκλήσια στη Δεσκάτη. Στα ξωκλήσια, που συνήθως βρίσκονταν μακριά απ' τη Δεσκάτη, γίνονταν λαμπρά πανηγύρια με θρησκευτική ευλάβεια μες στην εκκλησία, με γλέντι και ξεφάντωμα έξω απ' αυτήν.
Τα τοπικά μουσικά όργανα και οι ντόπιοι τραγουδιστές έπαιζαν και τραγουδούσαν όλους τους παραδοσιακούς σκοπούς της Δεσκάτης. Από το απόγευμα της προηγούμενης οι προσκυνητές έπαιρναν τα «σαϊσματα» και ότι ήταν απαραίτητο, τα φόρτωναν στα ζώα και ξεκινούσαν για το ξωκλήσι που γιόρταζε. Όταν έφταναν, έστρωναν στη ύπαιθρο, παρακολουθούσαν τον εσπερινό, έτρωγαν από το «βακούφικο» (εκκλησιαστικό φαγητό) κι ύστερα χόρευαν όλη τη νύχτα. Όλοι κοιμούνταν στην ύπαιθρο, αφού ήταν κάτι το συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια. Στα πανηγύρια χορεύονταν όλοι οι παλιοί Δεσκατιώτικοί χοροί, το μπεράτι, το συρτό, το τσάμικο, το συρτό στα 3, το καραμπατάκι κ.λ.π. Απαραίτητο πριν αρχίσει ο χορός ήταν το νουμπέτι. Την επόμενη ημέρα της γιορτής του αγίου οι πανηγυριώτες παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία και συνέχιζαν με γλέντι και φαγητό.
- Α΄. Ενοριακοί Ναοί
- Ο Ιερός Ναός των Πολιούχων Αγίων της Δεσκάτης Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Λειτούργησε και ως Μητροπολιτικός Ναός από το 1882-1896. Πανηγυρίζει στις 21 Μάη.
- Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου.
Πανηγυρίζει:
- α) στις 18 Ιανουαρίου.
- β) στις 2 Μάη (Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων).
- Β΄.Κοιμητηρίων
- Ο Ιερός Κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Τριάδος. Πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
- Γ΄. Ιδιωτικοί ναοί
- Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Πανηγυρίζει στις 18 Οκτωβρίου.
- Δ΄. Παρεκκλήσια
- Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα της Διακαινησίμου Εβδομάδας.
- Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου.
- Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου. Πανηγυρίζει στις 9 Νοεμβρίου.
- Ε΄. Εξωκλήσια
- Ιερός Ναός Προφήτου Ηλία. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.
- Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλείου. Πανηγυρίζει στις 15 Μάη.
- Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου (θέση Μέλοβο) Γ΄ εύρεση της Κεφαλής Αυτού. Πανηγυρίζει στις 25 Μάη.
- Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Πανηγυρίζει στην 1 Ιουλίου.
- Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος (θέση Παλιογκορτσιά ). Πανηγυρίζει 27 Ιουλίου.
- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής (στο δρόμο προς Ελασσόνα). Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.
- Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (στο Καταφύγιο). Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου.
- Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου (καλύβι). Αποτομή της Τιμίας του Κεφαλής. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου.
- Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου (Λαϊ). Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
- Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου (θέση Κιτσιάδες). Πανηγυρίζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.
- Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (θέση Μέλοβο). Πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.
- Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (θέση Καραγιαννάδες). Πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.