ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016 ο δήμαρχος κ. Καραστέργιος με τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ανδρομάνα» κ.Τσιγάρα παραβρέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα προβλήματα στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας παρουσία του διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Κίρκο.
Ο Δήμαρχος έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο δήμο μας και παρέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα του Δ.Σ. Δεσκάτης.
ΨΗΦΙΣΜΑ
«O Δήμος Δεσκάτης είναι ένας ορεινός δήμος του Νομού Γρεβενών που αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους, είναι γεωγραφικά απομονωμένος από μεγάλα αστικά κέντρα και νοσοκομεία(το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ), το οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση , οι καιρικές συνθήκες ειδικά το χειμώνα είναι πολύ άσχημες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν περισσότερο τη μετακίνηση των πολιτών και των ασθενών.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τα κυριότερα προβλήματα στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας που αντιμετωπίζουμε στο Δήμο Δεσκάτης.
Τομέας Υγείας
1. α) Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας. Οι ανάγκες των πολιτών του δήμου και των τεσσάρων όμορων περιοχών καλύπτονται από τέσσερις μόνο ιατρούς Γενικής Ιατρικής.
Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, επομένως είναι αναγκαία η παράλληλη αύξηση και του ιατρικού προσωπικού. Όλα τα προαναφερόμενα έχουν ως συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η ιατρική περίθαλψη με ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες, καθώς και η οργανωμένη περίθαλψη και η συνταγογράφηση.
β) Η μοναδική παιδίατρος του Κ.Υ.Δεσκάτης κάνει όλες τις εφημερίες της στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας.
2. Υπάρχει έλλειψη αγροτικών ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία. Προτείνουμε την ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου στο Καρπερό.
3. Το Κέντρο Υγείας έχει μόνο έναν οδηγό ασθενοφόρου. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού απαιτείται μία ώρα να έρθει το ΕΚΑΒ και μία ώρα να προσεγγίσει το πλησιέστερο νοσοκομείο με συνέπεια τον κίνδυνο της ζωής του ασθενούς. Ζητάμε:
α) την πρόσληψη οδηγών
β) την απόκτηση σύγχρονου 4Χ4 ασθενοφόρου(κινητή μονάδα)
γ)την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ
Προτείνουμε επίσης ως έσχατη λύση να μπορούν πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δεσκάτης να οδηγούν το ασθενοφόρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έπειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση.
4.Η μοναδική Μαία που διέθετε το Κέντρο Υγείας έχει συνταξιοδοτηθεί και ζητάμε την αντικατάσταση της.
5.’Εχουν μειωθεί οι διοικητικοί υπάλληλοι του Κ.Υ.. Από τους δύο διοικητικούς υπαλλήλους που προβλέπει ο οργανισμός, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε.
6.Υπάρχει ανάγκη σε προμήθεια Η/Υ για την κάλυψη των αναγκών του Διοικητικού και του Παιδιατρικού τμήματος .
7.Οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα έλλειψη σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης(γάζες, βαμβάκι, κ.α.)
8. Ζητάμε να επισκέπτονται ανά δεκαπενθήμερο το Κέντρο Υγείας γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
9. Να εφαρμοστεί πρόγραμμα εμβολιασμών στα σχολεία.
10. Να εφαρμοστούν προγράμματα προληπτικής ιατρικής.
Τομέας Πρόνοιας
1.Λειτουργούν δομές όπως Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνικό Παντοπωλείο και θέλουμε την υποστήριξη αυτών.
2.Ο δήμος μας αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους πολίτες και απαιτείται η ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
3. Ζητάμε να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας.
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης στον τομέα της υγείας και δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».