Συνάντηση του Δημάρχου Δεσκάτης και του Αντιπεριφερειάρχη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό
Συνάντηση του  Δημάρχου  Δεσκάτης και του  Αντιπεριφερειάρχη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό

Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, συναντήθηκε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δ. Καραστέργιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος. Στην επίσημη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της εταιρείας συμμετείχαν ακόμη ο γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Διευθυντής Παραγωγής Ιωάννης Αργυράκης .

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίσπευση της διαδικασίας αποκατάστασης που προβλέπεται στη συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της επιχείρησης και των όσων προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από την κατασκευή του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου του Ιλαρίωνα καθώς και η κατάθεση νέων προτάσεων από την πλευρά της Π.Ε Γρεβενών και του Δήμου Δεσκάτης.

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος παρουσίασε αναλυτικά την πορεία των έργων τονίζοντας την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι βασικές υποδομές πάνω στους άξονες της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ.Δήμαρχος ζήτησε επιπλέον :

  • Την χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ αναγνωριστικής μελέτης κατασκευής από το Δήμο Δεσκάτης υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Δ.Δ. Παναγιάς. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο πνοής του οποίου η ολοκλήρωση θα εξασφαλίσει τεράστιους πόρους για το Δήμο μας.
  • Την αποκατάσταση του εργοταξίου στην Παλιουριά με την δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής που θα περιλαμβάνει αναψυκτήριο, κέντρο ενημέρωσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, θεματικό πάρκο, υπαίθριο θέατρο, εξέδρα παρατήρησης, δενδροφυτεύσεις barbeque,πλωτή εξέδρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς που θα συνδέει μέσω δικτύου μονοπατιών τη λίμνη με την Παλιουριά , την θέση «Γαύρο», την Αγία Ευαγγελίστρια, την Ξηρόλιμνη, το καταφύγιο της Δεσκάτης, το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, το καταφύγιο της Ελάτης και την πεζογέφυρα της Ζάβορδας.
  • Την ανάπλαση του Αγίου Αθανασίου Δήμητρας που θα περιλαμβάνει αναψυκτήριο, παιδική χαρά ,αθλητικές εγκαταστάσεις, θεματικό πάρκο και βελτίωση των υποδομών.
  • Την ηλεκτροδότηση της Αγίας Ευαγγελίστριας, ένα έργο απαραίτητο για την λειτουργία , την προστασία και την ανάδειξη του μοναστηριού.
  • Πρόταση χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ εκπόνησης ερευνητικού έργου και ειδικής μελέτης με τίτλο «Έρευνα και μελέτη αειφορικής ανάπτυξης και διαχρονικής παρακολούθησης των χερσαίων και υδάτινων πόρων του Δήμου Δεσκάτης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος» που θα εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
  • Επίσης τέθηκαν τόσο από τον κ. Καραστέργιο όσο και τον κ. Σημανδράκο ζητήματα απορρόφησης εργατικού δυναμικού από την περιοχή στα εργοστάσια της ΔΕΗ καθώς και το θέμα του τοπικού πόρου του ανταποδοτικού τέλους.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια συνολική πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι Διευθυντές απάντησαν θετικά εκ πρώτης στα ζητήματα που τέθηκαν από την Π.Ε Γρεβενών και από το Δήμο Δεσκάτης δρομολογώντας νέα συνάντηση για επιμέρους ανάλυση των νέων θεμάτων.