Συνάντηση εργασίας για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης
Συνάντηση εργασίας για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης

11923597_977425295649684_6900724519022297445_n

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δήμαρχος κ. Καραστέργιος παραβρέθηκε στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Γρεβενών , παρουσία και εκπροσώπων της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να γίνει παρουσίαση των κυριότερων σημείων του Β1 σταδίου του ΠΠΧΣΑΑ και να γίνει διάλογος και προτάσεις που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για το Δήμο μας εκτός των προτάσεων που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ο Δήμαρχος πρότεινε και τα εξής:
Ο ορεινός Δήμος Δεσκάτης είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και αποτελεί περιοχή ειδικών χωρικών παρεμβάσεων. Είναι η πύλη της Δυτικής Μακεδονίας από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας(γειτνίαση με τα Μετέωρα) και μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός δικτύου που θα περιλαμβάνει τα αξιοθέατα ,τα μνημεία και τις φυσικές καλλονές της Περιφέρειας μας με αφετηρία τη Δεσκάτη.
Αγροτικός Τομέας
Συμφωνούμε με τις προτάσεις που γίνονται για τον πρωτογενή τομέα και προτείνουμε την ίδρυση πρότυπου αγροκτήματος στο δήμο μας.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός ΟΤΑ που η παραγωγική του δομή κυριαρχείται από τον πρωτογενή τομέα είναι καταρχήν η δημιουργία των πλέον ευνοϊκών προϋποθέσεων ανάπτυξης της γεωργίας ή και της κτηνοτροφίας, με βάση όμως τα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και οι καταναλωτικές τάσεις. Ο Δήμος Δεσκάτης αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός τέτοιου ΟΤΑ .

Υποδομές
– Κατασκευή δρόμου που θα ενώσει την Εγνατία Οδό με την ΠΑΘΕ(Βλαχόστρατα)( Γρεβενά -Λάρισα μέσω Δεσκάτης). Πρόκειται για διαπεριφερειακό δίκτυο εθνικής σημασίας
– Σύνδεση του Δήμου Δεσκάτης με το δίκτυο φυσικού αερίου
– Δημιουργία μονάδων τηλεθέρμανσης με βιομάζα (αξιοποίηση γεωθερμίας)
– Σιδηροδρομική και οδική σύνδεση Καλαμπάκας –Κοζάνης μέσω Δήμου Δεσκάτης
-Καθορισμός ζώνης οικιστικού ελέγχου(ΖΟΕ) γύρω από τον Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα(κατασκευή τουριστικών υποδομών, αναψυκτηρίου)
– Υποδομές ιχθυοκαλλιέργειας στη λίμνη Ιλαρίωνα και στο ρέμα Παναγιάς
– Σύσταση ΒΙΟΠΑ στη Δεσκάτη
– Εκσυγχρονισμός δικτύου μέσης τάσης ρεύματος
– Επανεξέταση χωροθέτησης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.(Να εξαιρεθεί η Βουνάσα)
– Αξιοποίηση-Διαχείριση δασικού πλούτου

Πολιτισμός –Τουρισμός-Αθλητισμός
– Ανάδειξη της σημασίας του Γεωπάρκου Τηθύος και δημιουργία αντίστοιχων υποδομών
– Ίδρυση Κέντρου Αεραθλητισμού στη Δεσκάτη
– Σηματοδότηση του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε4
– Κατασκευή Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου
– Εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής στη Δεσκάτη
– Εκθετήριο Φυσικής Ιστορίας στην Παλιουριά
– Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Αθλητών. Ο δήμος μας διαθέτει αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις και έχει το ιδανικό υψόμετρο(850μ.) για προετοιμασία αθλητών

Ακόμα, χρειάζεται να γίνει υπηρεσιακή αναβάθμιση ώστε ο Δήμος μας να αποτελέσει διοικητικό και υπηρεσιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ