Συμμετοχή του Δήμου Δεσκάτης στο Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ
Συμμετοχή του Δήμου Δεσκάτης στο Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ

       EDDYPPY

    Από τη Δευτέρα 8/2/2016 έως και την Τετάρτη 17/2/2016 πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Δεσκάτης στα Δημοτικά Κατάστηματα της Δεσκάτης και του Καρπερού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το Πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ μέτρησης οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να ελεγχθούν άτομα για τα οποία συντρέχουν επιβαρυντικοί παράγοντες Οστεοπενίας ή Οστεοπόρωσης και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων και να προληφθούν συμπτώματα και παραμορφώσεις που δημιουργούν πολλά προβλήματα στους ασθενείς.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότερες από 500 γυναίκες από όλες τις Κοινότητες του Δήμου. Τη διαδικασία μέτρησης της οστικής πυκνότητας συνεπικούρησαν και επέβλεψαν ως ιατροί, στη Δ.Ε. Δεσκάτης η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, η γιατρός κα Θωμά-Γκανταϊφη Ελευθερία, και στη Δ.Ε. Χασίων, η αγροτική ιατρός, κα Στεφάνου Θεανώ.
Σύμφωνα με μια γενική εκτίμηση της κ. Θωμά-Γκανταϊφη Ελευθερίας, με βάση τις μετρήσεις, στην περιοχή μας δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα οστεοπόρωσης αλλά ένα μικρό ποσοστό οστεοπενίας, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, και πολύ μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης.
Επίσης, το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης διέθεσε τρεις νοσηλεύτριες, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του μηχανήματος μέτρησης και συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σημαντική ήταν και η συμβολή της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης, κας Κοτίτσα Αρετής, στη ροή προσέλευσης των γυναικών και στη γενικότερη ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας, σύμφωνα και με τις εντυπώσεις όσων συμμετείχαν, όπως και άλλες τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αποδεικνύονται ιδιαίτερης σημασίας στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, πολύ περισσότερο για περιοχές ορεινές και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και τις μονάδες υγείας, όπως ο Δήμος Δεσκάτης. Ο Δήμαρχος, κ. Καραστέργιος Δημήτριος, ευχαριστεί θερμά τις ιατρούς, κα Θωμά-Γκανταϊφη Ελευθερία και κα Στεφάνου Θεανώ, τις νοσηλεύτριες, κα Σπανού Ελένη και Χύτα Κατερίνα, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δεσκάτης και νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Δεσκάτης, κα Σταμούλη Βασιλική και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης, κα Κοτίτσα Αρετή, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν με τη συμμετοχή και την αρωγή τους στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, ο κ. Καραστέργιος δήλωσε ότι: «Η εμπειρία της δράσης αυτής, επιβεβαιώνει τη σημαντική συμβολή του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, δικαιώνει την απόφαση της συμμετοχής του Δήμου μας ως μέλος στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και ενισχύει την πρόθεση και την απόφασή μας για ενεργή και δυναμική συμμετοχή του Δήμου και στα άλλα προγράμματα του Δικτύου».