Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών  Ελλάδος και Σκοπίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες και τα οποία αφορούν την ονομασία της γείτονος χώρας των Σκοπίων, μετά από την αρνητική εξέλιξη με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνουμε τα εξής:
Επιζητούμε την ευημερία, την συνεργασία και την ανάπτυξη, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.
Επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης το πρόβλημα της ονομασίας της γείτονος χώρας (που θα χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις (Erga omnes) και ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια ένταξης της γείτονος χώρας σε διεθνής οργανισμούς.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να αυτοπροσδιορίζεται και να επιλέγει την ονομασία της, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που δεν της ανήκουν.
Πιστοί στην ιστορία και τον πολιτισμό μας ζητούμε :
– Την ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων στις Πρέσπες, η οποία στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης αλλά και λαϊκής νομιμοποίησης.
Δεν δεχόμαστε την χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία καθώς και οποιοδήποτε παραγωγού του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στην ονομασία της γείτονος χώρας, διότι αυτό αποτελεί τεράστιο και ολέθριο ιστορικό λάθος .
Δηλώνουμε επίσης ότι δεν υφίσταται ούτε μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα.
Απαιτούμε την απαλοιφή από το Σύνταγμα των Σκοπίων, όλων των αλυτρωτικών αναφορών.
Επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των δυο λαών, σε καμία όμως περίπτωση δεν δεχόμαστε την παραχάραξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας .
Βροντοφωνάζουμε με όλη τη ΔΥΝΑΜΗ μας, ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελλάδα.
Αυτές τις στιγμές απαιτείται εθνική ομοψυχία και ενότητα .
Χωρίς φανατισμούς και διχαστικές ενέργειες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σ’ αυτό το σημαντικό θέμα θα πρέπει να έχει φωνή και να εκφραστεί δημοκρατικά μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος με θέμα την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το παραπάνω ψήφισμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης, αφού μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ