ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

rsz_globe_in_grass-1024x1024

Στις 14 Μαϊου 2015, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στον Δήμο Δεσκάτης (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Δεσκάτης με την αξιοποίηση των αγρο-δασο-λιβαδικών και κτηνοτροφικών πόρων, με στόχο τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και την προστασία του περιβάλλοντος».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Δεσκάτης και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», στην οποία συμμετείχαν δημότες του Δήμου Δεσκάτης, επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων, πολιτικοί (κος Τιμολέων Κοψαχείλης, Βουλευτής Ν. Γρεβενών), αιρετοί εκπρόσωποι του Ν. Γρεβενών και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Δρ Γ. Καρέτσος).
Οι κύριοι εισηγητές ήταν ο Δήμαρχος Δεσκάτης (κος Δ. Καραστέργιος), ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων (Δασολόγοι, Λιβαδοπόνοι, Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Φαρμακοποιοί) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από τρία Ινστιτούτα της Θεσσαλονίκης: Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (Δρ Ι. Σπανός, Δρ Π. Πλατής, Δρ Θ. Παπαχρήστου, Δρ Ν. Γρηγοριάδης), Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών (Δρ Α. Ζδράγκας, Δρ Γ. Σαμούρης, Δρ Σ. Σωτηράκη), Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης (Δρ Π. Χατζοπούλου), ένας καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου (MSc Λ. Χατζηζήσης), μία γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος (MSc Γ. Κρίκου) και ο αγροτικός κτηνίατρος της Δεσκάτης (κος Μ. Καγιαμπάκης).
Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Δεσκάτης (κος Δ. Καραστέργιος) με θέμα «Νέες προκλήσεις-προτάσεις του Δήμου Δεσκάτης», ο οποίος τοποθετήθηκε στις νέες προκλήσεις και στις προτεραιότητες ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου Δεσκάτης, αξιοποιώντας τους φυσικούς χερσαίους και υδάτινους πόρους της περιοχής με κύριο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επόμενες εισηγήσεις:
Ο Δρ Ιωάννης Σπανός (Τακτικός Ερευνητής/Δασολόγος) με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Δεσκάτης με νέες εναλλακτικές καλλιέργειες».
Η Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου (Τακτική Ερευνήτρια/Υπεύθυνη του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών) παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά: Παραγωγή και αξιοποίηση».
Ο Δρ Παναγιώτης Πλατής (Τακτικός Ερευνητής/Λιβαδοπόνος) με θέμα «Τα λιβάδια ως φυσικός πόρος ανάπτυξης της κτηνοτροφίας του Δήμου Δεσκάτης».
Ο Δρ Θωμάς Παπαχρήστου (Τακτικός Ερευνητής/Λιβαδοπόνος) με θέμα «Η νέα ΚΑΠ/Κοινοτική Αγροτική Πολιτική (2015-2020) για τους βοσκοτόπους και την κτηνοτροφία».
Ο Δρ Νικόλαος Γρηγοριάδης (Αναπληρωτής Ερευνητής/Δασολόγος) με θέμα «Συμβολή των προστατευόμενων περιοχών στην τοπική ανάπτυξη.
Ο Δρ Αντώνιος Ζδράγκας (Τακτικός Ερευνητής/Κτηνίατρος) με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση νοσημάτων με σκοπό την παραγωγή ασφαλών προϊόντων υψηλής αξίας – Μικροβιακά νοσήματα».
Η κα Δέσποινα Κωστοπούλου (Κτηνίατρος, υποψήφια Διδάκτωρ και συνεργάτιδα του εργαστηρίου Παρασιτολογίας του ΙΚΕΘ) παρουσίασε την εισήγηση της Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη (Τακτική Ερευνήτρια/Κτηνίατρος) με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση νοσημάτων με σκοπό την παραγωγή ασφαλών προϊόντων υψηλής αξίας – Παραστικά νοσήματα» .
Ο Δρ Γεώργιος Σαμούρης (Τακτικός Ερευνητής/Κτηνίατρος) με θέμα «Υγιεινή σε ένα μικρό τυροκομείο».
Ο κος Λάμπρος Χατζηζήσης (Καθηγητής/Γεωπόνος) με θέμα «Βιωσιμότητα-Συνέχεια-Μέλλον της Κτηνοτροφίας της Δεσκάτης».
Η κα Γεωργία Κρίκου (MSc) (Γεωπόνος/Περιβαλλοντολόγος) με θέμα «Γεωργοκτηνοτροφία και Περιβάλλον».
Ο κος Μανώλης Καγιαμπάκης (Κτηνίατρος) με θέμα «Αιγοπροβατοτροφία στη Δεσκάτη και εγχώριες φυλές προβάτων: η υπεροχή του Καλλαρύτικου προβάτου».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγιναν ερωτήσεις στους εισηγητές και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι παρεμβάσεις και αξιόλογες και στοχευμένες τοποθετήσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Δρ Γεωργίου Καρέτσου) και του Βουλευτή Ν. Γρεβενών (κο Τιμολέων Κοψαχείλη).
Συνοψίζοντας τις εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις και την συζήτηση, προέκυψαν οι ακόλουθες προτάσεις:
-Πρέπει να γίνει αξιοποίηση των υπαρχόντων φυσικών πόρων του Δήμου Δεσκάτης, συνδέοντας τις παραδοσιακές χρήσεις γης και σύγχρονες εναλλακτικές ασχολίες με έμφαση στη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, οικοτουρισμός, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.
-Πρέπει να γίνει αξιοποίηση των νέων καλλιεργειών, για παράδειγμα με καινοτόμα είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή της Δεσκάτης και από τη φύση τους είναι βιολογικά (αρώνια, κρανιά, ιπποφαές, μύρτιλλο, γκότζι, φελλοδρύς, κ.ά.).
-Η περιοχή ενδείκνυται για την καλλιέργεια αρκετών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής και της τοπικής χλωρίδας, με την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών όπως η Ελληνική Ρίγανη, ο Σιδερίτης (Τσάι του βουνού), αλλά και άλλων όπως Φασκόμηλο, Θυμάρι, Χαμομήλι, Λεβάντα κλπ. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν βασικά σημεία της καλλιέργειας και σχετική έρευνα που διεξάγεται στο ΙΓΒΦΠ για τον Κρόκο.
-Η αιγο- προβατοτροφία στη χώρα μας στηρίζει τη φέτα που είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν ζωικής προέλευσης με τεράστιες δυνατότητες επέκτασης στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη άνοδο του επίπεδου ζωής των κτηνοτρόφων ώστε το επάγγελμα να γίνει ελκυστικό και προσοδοφόρο για τους νέους επαγγελματίες του κλάδου. Η πρόληψη των νοσημάτων, η ορθολογική διατροφή, η γενετική βελτίωση των προβάτων που είναι προσαρμοσμένα στο οικοσύστημα της Δεσκάτης, και η σύνδεση της κτηνοτροφίας με την γεωργική παραγωγή αποτελούν βασικά εργαλεία για την ανάδειξη της Δεσκάτης σε τόπο πρότυπης κτηνοτροφικής παραγωγής. Επιπλέον τα τοπικά χαρακτηριστικά του κλίματος της περιοχής και η αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης θα μπορούσαν να αναδείξουν τα τυροκομικά προϊόντα της Δεσκάτης ως μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο.
-Η περιοχή φαίνεται ότι διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένταξη της Βουνάσας (Καμβούνια Όρη) στο δίκτυο ΦΥΣΗ2000 (ή NATURA2000). Για το λόγο αυτό, χρειάζεται η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντολογικής Μελέτης (ΕΠΜ) της ευρύτερης περιοχής της «Βουνάσας», ώστε να υπάρξει εμπεριστατωμένη νομική προστασία και οικοτουριστική ανάδειξη της περιοχής.
-Πρέπει να ιδρυθούν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, ώστε να ανταγωνιστούν τις γειτονικές χώρες που παράγουν τα ίδια προϊόντα.
-Τα τοπικά προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να προκύπτουν κατά κύριο λόγο από παραδοσιακές και βιολογικές διαδικασίες.
-Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής με έμφαση την αγροτική οικονομία, δίδοντας κίνητρα με χρηματοδότηση στην έναρξη αγρο-δασο-λιβαδικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους νέους αγρότες, γεωτεχνικούς και νέους επιστήμονες που σήμερα πλήττονται κατά κύριο λόγο από την οικονομική κρίση και την ανεργία.