ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΚΑ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΚΑ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στη Δεσκάτη, η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Βασίλη Συκά “Αλιάκμονας, Λίμνη και Φράγμα Ιλαρίωνα” – Περισσότερες από 200 φωτογραφίες από ξηρά και από αέρα σε μία πολυτελή έκδοση 
Το λεύκωμα, το οποίο είναι το αποτέλεσμα μίας δουλειάς δέκα, περίπου, ετών, συγχρηματοδότησαν ο Δήμος Κοζάνης ,ο Δήμος Δεσκάτης και η ΔΕΗ . Είναι δίγλωσσο, με σκληρή βιβλιοδεσία και για το περιεχόμενό του επιλέχτηκαν πάνω από διακόσιες φωτογραφίες, από ένα αρχείο συνολικά 20.000 εικόνων. Ο κ. Συκάς φωτογράφισε την περιοχή από ξηρά και από αέρα, ενώ για την προσπάθεια αυτή επιστρατεύτηκε ακόμα και ελικόπτερο.
Όπως δήλωσε ο κ. Συκάς, ο ίδιος αποθανάτισε όλη τη διαδικασία δημιουργίας της λίμνης από την πρώτη μέρα που έγινε η έμφραξη και ξεκίνησε η άνοδος των υδάτων. “Ξεκίνησα με τη φωτογράφιση της περιοχής όταν ήταν ο Αλιάκμονας και όχι η λίμνη. Με τις δραστηριότητες, με τη φύση, και μετά συνεχίσαμε με τη χλωρίδα, με την πανίδα της περιοχής, και τη δημιουργία της λίμνης. Όταν ολοκληρώθηκε σαν φωτογραφικό αρχείο, ξεκινήσαμε την έκδοση του λευκώματος.”
Για μία “μνημειώδη έκδοση, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για το πριν και το μετά της κατασκευής της λίμνης” μίλησε και ο Δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι η λίμνη του Ιλαρίωνα σε συνδυασμό με τη λίμνη του Πολυφύτου μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για τη δημιουργία τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Στις εκδηλώσεις μίλησαν ο κ. Αργύρης Παφίλης, ο Κωστας Γκαραβελας, ο Γιώργος Διαμάντης, καθώς και ο μουσικός- ερασιτέχνης φωτογράφος, Δημήτρης Βαβλιάρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καραστέργιος.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ