Ομιλία Δημάρχου κ. Καραστέργιου στην ημερίδα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ομιλία Δημάρχου κ. Καραστέργιου στην ημερίδα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

αρχείο λήψης
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Δήμο Δεσκάτης .

Ο Δήμος μας είναι ένας Ορεινός, κατεξοχήν κτηνοτροφικός – γεωργικός, σε μια περιοχή προικισμένη με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και με δύσκολες καιρικές συνθήκες, δύσβατο οδικό δίκτυο που μας κρατάει μακριά από τις μεγάλες αγορές.
Η πλειοψηφία των πολιτών είναι αγρότες, του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, που εργάζονται 365 μέρες το χρόνο δίχως διάλλειμα, δίχως το δικαίωμα μια μέρα να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, άνθρωποι της πραγματικής παραγωγής .
Προτεραιότητα και κύριο μέλημά της Δημοτικής μας Αρχής αποτελεί η στήριξη των παραγωγικών τάξεων με υποδομές , δράσεις και υπηρεσίες ώστε να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα ,μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για το Δήμο μας. Ένα σχέδιο στο οποίο ο πρωτογενής τομέας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ,ένα σχέδιο που θα είναι καρπός μιας συμμετοχικής κοινωνίας .
Παρά τις δυσκολίες της εποχής μας, χρέος μας αποτελεί να αγωνιστούμε για την επίλυση χρόνιων παθογενειών, την άρση στρεβλώσεων και την παροχή κινήτρων για τη διευκόλυνση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Η πρωτογενής μας παραγωγή έχει σημαντικές δυνατότητες. Δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε με σωστό σχεδιασμό επιστημονικά δεδομένα και σκληρή δουλειά, να αξιοποιήσουμε ώστε να δώσουμε διέξοδο στις δυνάμεις της υπαίθρου.
Προσβλέπουμε στην προώθηση και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου που φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε, για το Δήμο μας.
Πιστεύουμε ακόμα ότι μέσω της ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση συμπληρωματικές επιχειρηματικές δράσεις.
Διότι η πρωτογενής παραγωγή επιδρά σε πολλαπλά επίπεδα και οικονομικές δραστηριότητες της κοινωνίας μας.
Τα πολύτιμα και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της γης μας που δυστυχώς μέχρι σήμερα εκτός από λίγες εξαιρέσεις δεν απέκτησαν την τιμή που τους αξίζει, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και κατ΄επέκταση και της χώρας μας.
Μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, μέσω μιας αρμονικής συνύπαρξης αγροτών και περιβάλλοντος με ήπιες παρεμβάσεις και διατήρηση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά η ένταξη περιοχών του Δήμου Δεσκάτης στο Δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA.
Οι κυριότεροι στόχοι του προγράμματος μας για τον πρωτογενή τομέα είναι :
1. Η Δημιουργία βασικών υποδομών.
• ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
• ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
• ΜΕΛΕΤΗ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ
• ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΤΙΣΤΡΩΝ ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ).
2. Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
• Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΑΡΜΕΚΤΗΡΙΑ κτλ)
• Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
• Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
• Η ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
• ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
• ( ΜΗΛΑ –ΚΕΡΑΣΙΑ- ΚΑΡΥΔΙΑ- ΚΑΣΤΑΝΑ – ΚΡΑΝΑ –ΑΡΩΝΙΑ- ΚΡΟΚΟΣ-ΣΤΕΒΙΑ-ΤΡΟΥΦΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ – ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ- ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΩΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
• ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
• ΑΚΟΜΗ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η αγροτική παραγωγή, είτε στοχεύει άμεσα σε διατροφικές ανάγκες είτε επεκτείνει το πεδίο δράσης της στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι πάντα η διασφάλιση της ποιότητας .
Οι καταναλωτές επιζητούν τα προϊόντα που αγοράζουν και ιδιαίτερα τα αγροδιατροφικά να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και προπαντός να είναι ασφαλή. Με μια λέξη, επιλέγουνε τρόφιμα με ταυτότητα. Απαιτούν να ξέρουν τι τρώνε. Για τον καταναλωτή, η ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων συνοψίζεται στην ποιότητα και στην ασφάλεια. Ο καταναλωτής αναζητά και επιζητά το επώνυμο αγροδιατροφικό προϊόν.

Θετικά συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση το όνομα του Γεωπάρκου ΤΗΘΥΟΣ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται στις συσκευασίες.

ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (Τυροκομεία, αλλαντικά κτλ.)
• Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, επιφέρει πρόσθετα κέρδη στους παραγωγούς, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, άμεσες ή έμμεσες.
• Στους άμεσους στόχους μας έχουμε προτάξει την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, που θα διατηρήσει την πρόσθετη αξία του προϊόντος στον τόπο μας ώστε να την καρπώνεστε εσείς οι παραγωγοί, που μοχθείτε καθημερινά στη γη και τα ζώα.
• ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΑΞΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (συσκευαστήρια διαλογητήρια , ξηραντήρια ηλεκτρονικά δημοπρατήρια.)
Θεωρούμε ότι η καθετοποίηση της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Οι αγρότες μας μπορούν ακόμα και από την κοπριά των ζώων τους να έχουν κέρδη μέσα από την πώλησή της ως λίπασμα με τη μέθοδο της κομποστοποίησης αλλά και την παραγωγή βιοαερίου.
ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Δεν θα πρέπει να πέσουμε στην πλάνη της δαιμονοποίησης των συνεταιρισμών , αλλά να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο οικονομικής διαχείρισης.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη σημασία της σωστής οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών , ούτως ώστε να επιτευχθούν στόχοι, τους οποίους ο μεμονωμένος παραγωγός δυσκολεύεται να πετύχει, και αυτοί είναι:
• Η αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών με τους αγοραστές και τους μεταποιητές.
• Η μείωση του κόστους παραγωγής με την αγορά των αγροτικών εφοδίων σε μεγάλες ποσότητες σε μειωμένη τιμή και κατά συνέπεια προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
• Η αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά και πληρέστερη κάλυψη των αναγκών.
Πιστεύουμε πως η επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη σωστή βάση ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός
Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σωστό θα είναι να υπάρχει μέριμνα για την αύξηση των βοσκοτόπων γεγονός που συνδέεται με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις. Να λαμβάνεται υπόψη η μεσογειακή ιδιομορφία και λογίζεται ως βοσκότοπος και η ξυλώδης χαμηλή βλάστηση. Δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκτακτικής κτηνοτροφίας, του γνωστού προγράμματος NATURA.
Η Δημιουργία ενός σύγχρονου πιλοτικού αγροκτήματος μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
Χρέος μας επίσης ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΓΑ – Κτηνιατρική υπηρεσία)είναι να εξασφαλίζουμε τις άμεσες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ασθενειών και καταστροφών , αλλά και να επενδύσουμε μέσα από προγράμματα στην πρόληψη και την έγκυρη προστασία .

Έχουμε το δυναμικό. Έχουμε τη γη, τους ανθρώπους, που είτε εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, είτε τώρα στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία επενδύοντας σε ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα.
Παράλληλα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεταποιητική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, επιθυμούμε να καταστήσουμε την αγροτική μας παραγωγή πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Να συνδεθεί αποτελεσματικά η πρωτογενής μας παραγωγή με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε.
Η ύπαιθρος προσφέρει ευκαιρίες. Δεν πρέπει να μας πτοήσουν οι δυσκολίες. Με μια ποιοτική, ασφαλή και εξωστρεφή αγροτική παραγωγή στη διάθεσή μας, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Και ανυπομονώ να ακούσω τις σημαντικές εισηγήσεις και τις έγκυρες, επιστημονικές προτάσεις ,των εκλεκτών προσκεκλημένων μας.