Συμμετοχή του Δήμου Δεσκάτης στην 7η Ελληνογερμανική Συνάντηση Εργασίας
Συμμετοχή του Δήμου Δεσκάτης στην 7η Ελληνογερμανική Συνάντηση Εργασίας

23376498_10210817075362937_5155393353947691168_n 23376531_10210817076042954_5706713616486271879_n 23559763_10210817074522916_314815803779922254_n

Από τις συναντήσεις στο πλαίσιο της 7ης Ελληνογερμανικής Συνάντησης Εργασίας στο Sindelfingen – Stuttgart της Γερμανίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, την ανάπτυξη του τουρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την διαχείριση απορριμμάτων .

Συγκεκριμένα στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Δεσκάτης συζητήθηκε η δυνατότητα συμβολαιακής καλλιέργειας και στη συνέχεια εξαγωγής εκλεκτών προϊόντων τα οποία μπορούν να παραχθούν στο Δήμο Δεσκάτης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά και  τα φρούτα.

Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να παραχθούν με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας ενώ προτείνεται και η κατασκευή θερμοκηπίων τα οποία θα θερμαίνονται με τηλεθέρμανση. Οι αγορές της Ευρώπης αναζητούν πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα και αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός και ο σχεδιασμός μας για την επόμενη μέρα της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να διατεθούν απευθείας η κατόπιν μεταποίησης .

Στον τομέα των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας οι εταίροι μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δυνατότητα κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο ρέμα της Παναγιάς καθώς και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στον τομέα του τουρισμού αναδείξαμε το γεγονός ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε κομβική θέση ανάμεσα σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μετέωρα, η Βασιλίτσα, η Βάλια Κάλντα, ο Βούρινος και ο Όλυμπος και  μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες εναλλακτικού  καθώς επίσης και θρησκευτικού τουρισμού. Η σημαντική βιοποικιλότητα, τα πλούσια οικοσυστήματα, η μοναδική γεωλογία, η τεχνητή λίμνη του ΙΛΑΡΙΩΝΑ καθώς επίσης και τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία αλλά και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και να προσελκύσουν επισκέπτες όλο το χρόνο.

Πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει επίσης ο δασικός πλούτος καθώς και τα μεταλλεύματα της περιοχής βελανιδιές οξιές και έλατα  καθώς επίσης και τα χιλιάδες στρέμματα που ακακίες μπορεί να δώσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή μονάδας πελλετ στην περιοχή ενώ ιδιαίτερα δε ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ιδιαίτερα στην περιοχή του Τουρνικίου.

Όσον αφορά τώρα την διαχείριση απορριμμάτων ο Δήμος Δεσκάτης σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πρωτοπορεί πανελλαδικά στον τομέα αυτόν, προωθώντας  προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή καθώς και από την λειτουργία του σύγχρονου εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Αυτό που θα μπορούσαν να προσθέσουν οι εταίροι μας είναι η κατασκευή μιας μονάδας καύσης των υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Συμπερασματικά διαπιστώνετε ότι ο Δήμος μας παρουσιάζει αρκετές προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης της ανάπτυξης του τουρισμού τις ενέργειες και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσελκυθούν επενδύσεις.

                                                                        ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ