Η ενθρόνιση του ηγουμένου του Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ στην Ι.Μ. του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας
Η ενθρόνιση του ηγουμένου του Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ στην Ι.Μ. του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας η ενθρόνιση ως ηγουμένου του Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ, Γέροντος της νέας συνοδείας που επάνδρωσε την Ιερά Μονή, ζωντανεύοντας ένα ιστορικό κοινόβιο, μετά από 70 χρόνια τουλάχιστον.
Ιερουργώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και παρισταμένων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Καστοριάς κ. Σεραφείμ, Ελάσσονος κ. Χαρίτωνος, καθώς και του Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, η τελετή είχε όλη την μεγαλοπρέπεια, τη λαμπρότητα αλλά και την απλότητα που προβλέπει η Διαθήκη του Οσίου Νικάνορος, που αποτελεί και το τυπικό της Μονής. Μάλιστα σύμφωνα με το τυπικό ο νέος ηγούμενος παραλαμβάνει την ράβδο και την Διαθήκη του αγίου Νικάνορος: Ο Καθηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου παρέδωσε την ιδιόχειρη διαθήκη του Οσίου Νικάνορα ενώ την ηγουμενική ράβδο του Οσίου παρέδωσε ο Καθηγούμενος της Μονής του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε στην τελετή της ενθρονίσεως του Καθηγούμενου αρχιμανδρίτη κύριου Σεραφείμ στην ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας .
Η άφιξη αδελφότητας μετά από 70 περίπου χρονιά στη Μονή εγκαινιάζει μια νέα ελπιδοφόρο εποχή για τα εκκλησιαστικά δεδομένα της περιοχής μας.
Ο ερχομός του καθηγούμενου κ κ Σεραφείμ προ διετίας περίπου μαζί με τη σεβαστή αδελφότητα που τον συνοδεύει εδώ στο Καλλίστρατο Όρος με την ευλογία του Θεού και τη μέριμνα του δεσπότη μας Σεβασμιότατου κ κ Δαυιδ, έδωσε ελπίδα και προοπτική αναγεννήσεως της μοναστηριακή ζωής, ώστε η μόνη να αποτελέσει Φωτεινό λίκνο της ορθοδοξίας, λιμάνι προσευχής, τόπο πνευματικής ανατάσεως και ψυχικής αγαλλίασης.
Η Πνευματική καλλιέργεια του καθηγούμενου, η ταπεινοφροσύνη, η εργατικότητα, η πραότητα του χαρακτήρα του και το χριστιανικό ήθος που τον διακρίνει σε συνδυασμό με την πορεία και την δράση του αυτά τα δύο χρόνια καταδεικνύουν παντί τρόπο τις ικανότητες του και τις ψυχοσωματικές του δυνάμεις, αποτελώντας στοιχεία ικανά να διασφαλίσουν την εκπλήρωση του ιερού χρέους, της συνέχισης του σημαντικού ρόλου που επιτέλεσε η μονή στους αιώνες.
Ευχόμαστε ο Άγιος Θεός και ο Άγιος Νικάνορας να δίνουν υγεία και δύναμη σε όλη την αδελφότητα ώστε να επιτελέσουν στο ακέραιο την ιερή αποστολή Τους.