Αιτήματα του Δήμου Δεσκάτης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Αποστόλου Ευάγγελο
Αιτήματα του Δήμου Δεσκάτης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Αποστόλου Ευάγγελο

APOSTOLOY KAR MPG   APOSTOLOY

Κύριε Υπουργέ ,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Δήμο Δεσκάτης .
Ένα δήμο ορεινό, γεωργοκτηνοτροφικό, στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Γρεβενών στα όρια της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, σε μια περιοχή προικισμένη με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και με δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς και δύσβατο οδικό δίκτυο που μας κρατάει μακριά από τις μεγάλες αγορές δυσχεραίνοντας σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές και την προώθηση των προϊόντων μας.
Η πλειοψηφία των πολιτών είναι αγρότες, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, που εργάζονται 365 μέρες το χρόνο δίχως διάλλειμα, δίχως το δικαίωμα μια μέρα να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, άνθρωποι της πραγματικής παραγωγής.
Προτεραιότητα και κύριο μέλημά της Δημοτικής μας Αρχής αποτελεί η στήριξη των παραγωγικών τάξεων με υποδομές, δράσεις και υπηρεσίες ώστε να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για το Δήμο μας. Ένα σχέδιο στο οποίο ο πρωτογενής τομέας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είναι καρπός μιας συμμετοχικής κοινωνίας.
Παρά τις δυσκολίες της εποχής μας, χρέος μας αποτελεί να αγωνιστούμε και να ζητήσουμε την συνδρομή σας στην προσπάθειά μας αυτή για την επίλυση χρόνιων παθογενειών, την άρση στρεβλώσεων και την παροχή κινήτρων για τη διευκόλυνση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Η πρωτογενής μας παραγωγή έχει σημαντικές δυνατότητες. Δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε με σωστό σχεδιασμό επιστημονικά δεδομένα και μεθοδική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε ώστε να δώσουμε διέξοδο στις δυνάμεις της υπαίθρου.
Με την ευκαιρία της σημερινής σας επίσκεψης σας καλούμε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας αυτή για την υλοποίηση των κυριότερων στόχων οι οποίοι είναι:

1. Η δημιουργία βασικών υποδομών στον αγροτικό τομέα κυριότερες των οποίων είναι:
Α) Η Μελέτη και κατασκευή γεωφραγμάτων και αρδευτικών(Λιμνοδεξαμενή στη θέση “αλμυρή “,Εκσυγχρονισμός τουΤΟΕΒ Καρπερού -Δήμητρας ,Γεώφραγμα στην περιοχή “κοίμησης Θεοτόκου στη λαη”)
Β) συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας
Γ) Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων και
Δ) Την παροχή νερού και ρεύματος στις κτηνοτροφικές μονάδες και στις αγροτικές εγκαταστάσεις.
Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και επιθυμούμε επιδοτούμενα προγράμματα επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου.
Διεκδικουμε επισης :
2. Αναβάθμιση του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης και στελέχωσης του ώστε να παρέχει επιστημονική – υποστήριξη των αγροτών.
3. Υποστήριξη της προσπάθειας του Δήμου Δεσκάτης για ίδρυση πρότυπου αγροκτήματος.
4. Την εξασφάλιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου παραχώρησης στους ΟΤΑ, της περιουσίας των αγροτικών συνεταιρισμών και των ενώσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση.
5. Την ένταξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε εξειδικευμένα προγράμματα με έμφαση στην κτηνοτροφία.
6.Την θωράκιση της τιμής του γάλακτος με την καθιέρωση της φέτας ως Ελληνικό προϊόν.
7.Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από τις θεομηνίες.
8. Την άμεση καταβολή της επιστροφής του φόρου πετρελαίου και η συνέχιση του μέτρου.
9.Την μείωση του κόστους παραγωγής γιατί οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στο νερό άρδευσης εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής στα ύψη.
10. Την καθιέρωση θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς για την προστασία των εγχώριων προϊόντων.
11. Χρηματοδότηση του Δήμου για την κατασκευή συσκευαστηρίου, τυποποιητηρίου αγροτικών προϊόντων. 12.Εκσυγχρονισμός των Δημοτικών Σφαγείων.
13.Την αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών διότι πιστεύουμε ότι καθιστούν μη βιώσιμες τις αγροτικές επιχειρήσεις.
14. Την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος που προήλθε από την μείωση της Εξισωτικής αποζημίωσης.
15. Την άμεση έναρξη των σχεδίων βελτίωσης και την καταβολή των παλαιών οφειλών από προηγούμενα προγράμματα.
16. Την θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας .(Εντάξη της καλλιέργιας καπνου και αρωματικών φυτών στην βιολογική Γεωργία
17.Την σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ λαμβάνοντας υπόψη την βοσκοφόρτωση και την βοσκοικανότητα της κάθε περιοχής
18.Ο εξορθολογισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην βάση δίκαιης κατανομής των αποζημιώσεων και της ανταποδοτικότητας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίζουν τις άμεσες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ασθενειών και καταστροφών, αλλά και να επενδύουν μέσα από προγράμματα στην πρόληψη και την έγκυρη προστασία .
19.Καθορισμός των κριτηρίων αναγνώρισης των μικρών ομάδων παραγωγών και τα εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους και το υπομέτρο 9.1 ως ευκαιρία αναγέννησης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη δημιουργίας ομάδων παραγωγών καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιρισμών γυναικών.
Δεν θα πρέπει να πέσουμε στην πλάνη της δαιμονοποίησης των συνεταιρισμών, αλλά να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο οικονομικής διαχείρισης. Η αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών με τους αγοραστές και τους μεταποιητές.
Η μείωση του κόστους παραγωγής με την αγορά των αγροτικών εφοδίων σε μεγάλες ποσότητες σε μειωμένη τιμή και κατά συνέπεια προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά και πληρέστερη κάλυψη των αναγκών.
20. Την ενίσχυση του προσανατολισμού και επιδοτηση προς την κατασκευή μονάδων μεταποίησης (Τυροκομεία, αλλαντικά κτλ.).
Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, επιφέρει πρόσθετα κέρδη στους παραγωγούς, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, άμεσες ή έμμεσες. Θεωρούμε ότι η καθετοποίηση της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
21. Προσδοκούμε την λειτουργία ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας με μικροεγγυήσεις για εξασφάλιση ρευστότητας ώστε να μπορούν να καλύψουν την ίδια συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα όπως το LEADER.
22. Θέσπιση κινήτρων ανάπτυξης αγροτουρισμού στους ορεινούς Δήμους.

Έχουμε το δυναμικό. Έχουμε τη γη, τους ανθρώπους, που είτε εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, είτε τώρα στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία επενδύοντας σε ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα τα οποία όμως για να αποκτήσουν υπεραξία θα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα.
Παράλληλα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεταποιητική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, επιθυμούμε να καταστήσουμε την αγροτική μας παραγωγή πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Να συνδεθεί αποτελεσματικά η πρωτογενής μας παραγωγή με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε.
Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να θίξω και ορισμένα ακόμη θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο μας και ανήκουν εν μερη στις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας. Θα ήθελα να αναφερθώ στην αξιοποίηση και στην αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου της περιοχής μας. Τα δάση του Δήμου Δεσκάτης ως επί το πλείστον ανήκουν στο δημόσιο και δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να έχει κάποιους  πόρους από αυτά τα δάση ο Δήμος. Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης να σας ζητήσω να  νομοθετήσετε ποσοστό επί των κερδών της εκμετάλλευσης των δασών για τους δήμους. Ακόμη θα ήθελα να εφαρμόσετε σε ορεινές περιοχές όπως είναι ο Δήμος μας πρόγραμμα κρατικής εκμετάλλευσης δασών το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε φθηνά καυσόξυλα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Σας ενημερώνω επίσης ότι εντός των ορίων του Δήμου Δεσκάτης κατασκευάστηκε στον ρου του ποταμού Αλιάκμονα ο ταμιευτήρας του Ιλαρίωνα από τη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων κατακλύστηκαν από την λίμνη και δημιουργήθηκε μεγάλη περιβαλλοντική αναστάτωση στην περιοχή η οποία επηρέασε και το τοπικό μικροκλίμα. Ζητάμε την συνδρομή σας ούτως ώστε να εκπονηθεί άμεσα όπως προβλέπεται άλλωστε κι από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις μελέτη αειφόρου διαχείρισης και ανάπτυξης της περιοχής πλησίον του Ιλαρίωνα να θεσμοθετηθεί τέλος ύδατος ως τοπικός πόρος για την περιοχή.
Να γίνουν οι απαιτούμενες αναπλάσεις στην περιοχή και η δενδροφύτευση για την προστασία από διάβρωση,Να γίνει αποψίλωση των δέντρων εντός του ταμιευτήρα της λίμνης ,να αποκατασταθούν οι πληττόμενοι και να καταβληθούν άμεσα ανταποδοτικά ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης  της περιοχής με βάση τα νέα δεδομένα .
Η ύπαιθρος προσφέρει ευκαιρίες. Δεν πρέπει να μας πτοήσουν οι δυσκολίες. Με μια ποιοτική, ασφαλή και εξωστρεφή αγροτική παραγωγή στη διάθεσή μας, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για ανάπτυξη και να την κερδίσουμε.

Σας ευχαριστούμε και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Ο Δήμαρχος
Καραστέργιος Θ. Δημήτριος