Έρευνα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Έρευνα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη διασπορά του SARS-COV-2 και την υπάρχουσα ανοσία του πληθυσμού της Κοινότητας Δεσκάτης έφερε στο φως η ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω χρήσης δοκιμασιών αντισωμάτων κατά του ιού SARS COV-2 που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, επτά μήνες μετά το πανδημικό κύμα που έπληξε την περιοχή και πέντε μήνες μετά την προηγούμενη εξέταση του πληθυσμού στο χώρο του Δημαρχείου, με την ευθύνη του δήμου Δεσκάτης σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δράση υλοποιήθηκε από συνεργεία ιατρών και εξειδικευμένου προσωπικού υπό την εποπτεία του διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη.
To 76% του πληθυσμού είχε θετικά αντισώματα κατά του κορωναϊου με μέση τιμή αντισωμάτων 8014 ΑU/mL. Δεν υπήρχε διαφορά αναφορικά με τη θετικότητα των αντισωμάτων σε σχέση με το φύλο, την ηλικία ή την ύπαρξη συννοσηροτήτων. O τίτλος αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερος στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, ωστόσο το 77.8% είχε επιπλέον εμβολιασθεί (τo 66.7% με δύο δόσεις, 41±40 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση).
Το 53% των ατόμων που νόσησαν εμβολιάσθηκαν. Από του ασθενείς που νόσησαν, αυτοί που εμβολιάσθηκαν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάσθηκαν (60±10 vs. 47±14), χωρίς διαφορά αναφορικά με το φύλο ή την ύπαρξη συννοσηροτήτων.
Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη τα 65 άτομα είχαν συμμετάσχει στην πρώτη δράση προσδιορισμού αντισωμάτων τον Ιανουάριο του 2021. Από αυτούς τους ασθενείς το 49.2% αρνητικοποίησε τα θετικά αντισώματα, 7 περίπου μήνες μετά τη νόσηση.
Συμπερασματικά η περιοχή της Δεσκάτης λόγω φυσικής νόσου, αλλά κυρίως λόγω των εμβολιασμών έχει φθάσει σε ένα τείχος ανοσίας που αγγίζει το 80%. Την πτώση της ανοσιακής απάντησης που παρατηρήθηκε στους μισούς περίπου 7 μήνες μετά τη νόσηση, φαίνεται να αποκαθιστούν οι εμβολιασμοί.