ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ποδηλατοδρομία

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, “Mobility Week”, είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Oλος ο πλανήτης γιόρτασε και φέτος, όπως κάθε χρόνο από το 2000 και μετά, μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου, την Εβδομάδα Κινητικότητας με συμμετοχή 1447 πόλεων.
Ο στόχος είναι να συζητηθούν τα προβλήματα, να σκεφτούμε για το αύριο της πόλης μας στον 21ο αιώνα και να δείξουμε ως τοπικές κοινωνίες ότι νοιαζόμαστε τις πόλεις μας, ότι το περιβάλλον μας απασχολεί, ότι στοχεύουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της βιώσιμης πόλης στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παραγωγικότητα και στην ευημερία.
Έχοντας μπροστά μας την απειλή της κλιματικής αλλαγής και τη δέσμευσή μας στην διεθνή κοινότητα να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας η λογική λύση, σε ευθεία γραμμή με αυτές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, είναι η υποκατάσταση μετακινήσεων που γίνονται σήμερα με αυτοκίνητο από άλλα μέσα και τρόπους, που εξοικονομούν χώρο.
Έστω και συμβολικά, έστω και για λίγες μέρες, παίρνοντας μέρος σε ένα γεγονός ευαισθητοποίησης παγκόσμιας εμβέλειας, μπορούμε να πείσουμε ότι προετοιμάζουμε λύσεις προς τη Βιώσιμη Κινητικότητα, η οποία είναι η μοναδική κατεύθυνση που εγγυάται ότι ο αέρας θα είναι πιο καθαρός, θα επικρατεί λιγότερος θόρυβος, θα υπάρχει χώρος για να περπατάς και να κάνεις ποδήλατο με ασφάλεια και ευχαρίστηση, ότι η πόλη μας θα γίνει πιο ανθρώπινη, φιλόξενη και συνεπής στην ιστορία και στην ταυτότητά της.
Ο στόχος της εκστρατείας είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους και όχι μόνο με το αυτοκίνητο.
Κάθε χρόνο, η ¨Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας¨ εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015, έχει επιλεγεί ως μότο το «επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω» (choose, change, combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό.
Οι φετινές εκδηλώσεις στο Δήμο μας επικεντρώθηκαν στο ποδήλατο ως το πιο πρόσφορο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και περιλάμβανε :

1. Λαϊκή ποδηλατοδρομία ¨Ο γύρος της Δεσκάτης¨ χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά με τη μορφή βόλτας και περιήγησης με αφετηρία και τερματισμό τον προαύλιο χώρο Γυμνασίου – Λυκείου.
2. Πεζοδρόμηση κεντρικής οδού Αν. Παπανδρέου για μια ημέρα από το ύψος του ¨Μύλου¨ διασταύρωση Αν. Παπανδρέου – Κων/νου Καβάφη μέχρι διασταύρωση Μονδαίας – Ιωάννη & Γεωργίου Γκουντούλα.
Οι μαθητές σε κλίμα ενθουσιασμού συμμετείχαν στην ποδηλατοδρομία και μικροί και μεγάλοι ευελπιστούν να επαναληφθούν παρόμοιες διοργανώσεις στο μέλλον.
Ο Δήμος Δεσκάτης ευχαριστεί τους μαθητές για τη συμμετοχή τους αλλά και τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς για την συνεργασία τους.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ