Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΕΙ: «ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ»
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΕΙ: «ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ»

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης, την οποία σας παραθέτουμε παρακάτω, εναντιωθήκαμε στην προωθούμενη εφαρμογή του νόμου 4497/2017 ο οποίος οδηγεί στην υποβάθμιση της λαϊκής αγοράς της Δεσκάτης.
Η λαϊκή αγορά εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τις καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών της Δεσκάτης αφού διαθέτει ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Επιπρόσθετα προσελκύει πολίτες από τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα οι οποίοι τονώνουν την τοπική οικονομία με τις αγορές τους. Ο οικονομικός κύκλος που αναπτύσσεται κάθε Πέμπτη, ημέρα της λαϊκής αγοράς, είναι αρκετά μεγάλος ώστε να συντηρηθούν αρκετές επιχειρήσεις της Δεσκάτης οι οποίες δοκιμάζονται από την κρίση. Ο παραπάνω νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά της Δεσκάτης δεν θα έχουν στο εξής την απαιτούμενη άδεια, δημιουργεί όπως αντιλαμβάνεστε μεγάλο πρόβλημα στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Για το λόγο αυτό, άμεση ήταν η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου με έγγραφο το οποίο αποστείλαμε στην Περιφέρεια και στο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου .
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
ΘΕΜΑ: ΧΩΡΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΔΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν 4497/2017 για την άσκηση υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων ο επαγγελματίας πωλητής λαϊκών αγορών επιτρέπεται να δραστηριοποιείται στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στους δήμους της Περιφέρειας , στην προκήρυξη της οποίας συμμετείχε.
Στην λαϊκή Δεσκάτης δραστηριοποιούνται αρκετοί επαγγελματίες πωλητές ( κυρίως με βιοτεχνικά είδη) από τους όμορους νομούς Τρικάλων και Λαρίσης. Συγκεκριμένα με την 75/2013 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε η έγκριση τοποθέτησης εικοσιένα (21) επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών από Τρίκαλα και Λάρισα στην λαϊκή αγορά Δεσκάτης.
Επειδή ένα μεγάλο μέρος των θέσεων της λαϊκής μας αγοράς καλύπτεται από τους παραπάνω πωλητές παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να γίνει τροποποίηση του Ν 4497/2017 και να δίνει το δικαίωμα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη των θέσεων από επαγγελματίες πωλητές της Περιφέρειας, να καλύπτονται οι θέσεις από επαγγελματίες πωλητές όμορων περιφερειών.

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης
ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ