Αυγουστιάτικη Πανσέληνος
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος

11926427_487446014762065_5779396168433996194_o

Την Κυριακή 30/8/2015  πραγματοποιήθηκε    η μουσική εκδήλωση “Χρώμα δεν αλλάζουν τα μάτια” με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Τουρνικίου Δεσκάτης.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δεσκάτης με το υπουργείο πολιτισμού και την εφορία αρχαιοτήτων Γρεβενών.
Η Παναγία Τουρνικιου είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Δήμου Δεσκάτης. Ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα από την βυζαντινή οικογένεια των Τορνικιων και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μονής που την καθιστά μοναδική είναι ότι είναι διώροφη και ότι μεταφέρθηκε από την αρχική της θέση κατά 125 μέτρα βορειοτέρα, για να μην κατακλυστεί από τη δημιουργία της λίμνης του Ιλαρίωνα .
Στον περιβάλλοντα χώρου του Μνημείου, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής και σε μια πρωτότυπη σκηνή που δημιουργήθηκε με ευρηματικό τρόπο, για τις ανάγκες της εκδήλωσης από τους διοργανωτές, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να λαμπυρίζει στα νερά του Ιλαρίωνα , να φωτίζει τις επιβλητικές πλαγιές της Βουνασας και να τους ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο υπό τους ήχους της εξαιρετικής χορωδίας του “Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου ” και τους αξιόλογους ερμηνευτές: Χατζημανωλη Μ.,Τεντογλου Κ.,Βλασιαδου Θ . Γιαζμπεκ Γ.
Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ.Δαυίδ για την υποστήριξη της προσπάθειας ,την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών κ. Δημάκη Σοφία,όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Βουλευτής Γρεβενών κ.Κοψαχείλης Τιμολέων.
Με αφορμή αυτή την εκδήλωση , ιδιαίτερη αναφορά  θα ήθελα να κάνω σε όσους αγωνίστηκαν για την σωτηρία του Μνημείου ,με τη μεταφορά του με τρόπο μοναδικό από τον κ. Κορε ,με δαπάνη της ΔΕΗ.
Εμείς έχουμε χρέος να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε ώστε να αποτελέσει ξανά χώρο θρησκευτικής λατρείας, πολιτισμικής αναγέννησης καθώς και πόλο έλξης και ανάπτυξης για την περιοχή μας .Με τις καλύτερες αναμνήσεις ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρόνια σε μια εκδήλωση που θα γίνει θεσμός.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ