Απόφαση ένταξης έργου
Απόφαση ένταξης έργου

Δελτίο τύπου του Δήμου Δεσκάτης για την απόφαση ένταξης έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2014-2020 (ΕΣΠΑ).

Ο Δήμος Δεσκάτης ανακοινώνει την ένταξη ενός (1) έργου προμήθειας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2014-2020. Ο σχεδιασμός του έργου έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα εγκεκριμένα Γενικά Σχέδια Πολιτικής Προστασίας που εκδίδονται στοπλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Πιο συγκεκριμένα η ένταξη αφορά το έργο με τίτλο «Προμήθεια Εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση ακραίων φυσικών, καιρικών φαινομένων και καταστροφών στο Δήμο Δεσκάτης» προϋπολογισμού 293.483,20 € στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 2029/30-06-2020 Πρόσκλησης της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πλημμυρικώνφαινομένων – Προμήθεια Εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών» (Κωδικός Πρόσκλησης 124).

Συνολικά ο Δήμος μας με την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης θα προμηθευτεί:

1) Δύο (2) σύγχρονα εκχιονιστικά οχήματα (pick up) 4Χ4 με εξοπλισμό αποχιονισμού (αλατοδιανομέα και λεπίδα αποχιονισμού) και πυρόσβεσης (παρελκόμενο πυροσβεστικό συγκρότημα) για τις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων Δεσκάτης και Χασίων (πρώην Δήμο Χασίων).

2) Ένα (1) παρελκόμενο χλοο-κοπτικό βραχίονα με μία (1) κεφαλή κλαδέματος για το όχημα πολλαπλών χρήσεων MULTICAR M31 (που κατέχει ήδη ο Δήμος).

3) Έναν (1) σύγχρονο ευέλικτο Φορτο-εκσκαφέα με τετρα-διεύθυνση και υδροστατική μετάδοση κίνησης  (με δυνατότητα μετακίνησης χωρίς την ανάγκη φόρτωσης).

Ο Δήμος Δεσκάτης ενόψει των επιζήμιων φαινομένων – επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και δρώντας προληπτικά σε τοπικό Δημοτικό επίπεδο,προσανατολίζεται σε δράσεις πρόληψης και καταστολήςσε καταστάσεις ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και σε καταστάσεις πυρκαγιών.

Τα ανωτέρω φαινόμενα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κινητοποίηση δυνάμεων σε Εθνικό, Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο.

Ο Δήμος μας μέσω της ανωτέρω πράξης ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες και αναλαμβάνει δράση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενισχύοντας τον παλαιωμένο στόλο οχημάτων και παρελκομένων για πρόληψη και καταστολή έντονων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.