4ο Μεγάλο Αντάμωμα Απανταχού Δεσκατιωτών
4ο Μεγάλο Αντάμωμα Απανταχού Δεσκατιωτών

ΜΠΑΣΗΣ SPANOS BIBLIO MPROVAS

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις  που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του τέταρτου Μεγάλου Ανταμώματος απανταχού Δεσκατιωτών. Ενός Ανταμώματος πραγματικά μεγάλου όχι μόνο λόγω της συμμετοχής ,(κατακλύστηκε πραγματικά η Δεσκάτη), αλλά εξαιτίας της αρτιότητας, της πληρότητας και της ποιότητας της όλης διοργάνωσης.
Ενός θεματικού Ανταμώματος που γέμισε την καρδιά και το μυαλό μας με τις ωραιότερες αναμνήσεις από την γενέτειρα μας.
Ζήσαμε μαζί ένα δεκαήμερο το οποίο περιλάμβανε μια πανδαισία πολιτιστικών εκδηλώσεων τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε  και ήταν :
Μουσικές βραδιές και χορευτικά συγκροτήματα από τον ΕΜΟΔ, αλλά και από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία
Μουσική συναυλία με το Δημήτρη Μπάση
Βραδιά Δημοτικού τραγουδιού με τον Αντώνη Κυρίτση και το Γιάννη Λίτσιο
Ημερίδες ιστορίας λαογραφίας με ομιλητή τον Ερευνητή Ιστορικό κύριο Κώστα Σπανό  και
Γεωλογίας με την διακεκριμένη γεωλόγο κυρία Άννα Ράσσιου
Καθώς επίσης και ημερίδα ανταλλαγής απόψεων με τους ετεροδημότες για την ανάπτυξη του Δήμου Δεσκάτης με πρωτοβουλία της κυρίας Δήμητρας Γκατζηγιάννη -Αναστασίου.
Προσκυνήματα στα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου μας, στη μόνη του Σωτήρος Δασοχωρίου στην Ιερά Μονή Ζάβορδας στην Παναγιά Τουρνικίου στην Ι. Μ. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Βουνάσας Αλλά και αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστατούντος του μητροπολίτη Ελασσώνος κύριου κύριου Χαρίτωνα με τη συμμετοχή της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου και της Καθηγούμενης Πανοσιολογιότατης Θεολογίας την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας έδωσε την ευκαιρία αυτής της πνευματικής συνεύρεσης στην μεγάλη οικογένεια της εκκλησίας, δίνοντας πραγματικά άλλη διάσταση στην έννοια του Ανταμώματος.
Διοργανώθηκε αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Δεσκάτης
Το τέταρτο μεγάλο αντάμωμα απανταχού Δεσκάτιωτων  Περιλαμβανε επίσης :
– Αναπαράσταση του θερισμού και του αλωνισμού από ερασιτεχνική θεατρική ομάδα υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Μανώλη την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
– Θεατρική παράσταση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Δεσκάτης με τη συμμετοχή συμπατριωτών μας με τίτλο “απόψε θα ξε κοπούμε” αναπαριστώντας τον παραδοσιακό αρραβώνα με αυθεντικούς παραστατικούς χιουμοριστικούς διαλόγους χρησιμοποιώντας τοπικούς ιδιωματισμούς που επιμελήθηκε η συμπατριώτισσα μας Κεραμίδα  Γεωργία την οποία ευχαριστούμε και συγχαίρουμε.
– Εκθέσεις φωτογραφίας ζωγραφικής γλυπτικής και εικαστικών δημιουργημάτων στο πέτρινο παλαιό δημοτικό σχολείο, από τους συμπατριώτες μας Χρήστο Ρέντα Μπάκαβου Χρυσούλα, Πέτσα Βασιλική, Γκαραμπλιάνα Ρούλα , Κοτρώτσιου Κατερίνα, Μπικέρη Όλγα, Παπατσάνη Βαΐτσα, Κοτίτσα Αρετή, Πέτσα  Αντώνη και Πέτσα Αθανάσιο.
– Επισκέψεις στην λαογραφική έκθεση του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης καθώς και στο μουσείο αγροτικής ζωής με εκθέματα που διέθεσαν συμπατριώτες μας από την προσωπική τους συλλογή.
– Αφιέρωμα στον ποιητή μας Χρήστο Μπράβο με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε εξαιρετικά ο φιλόλογος καθηγητής Τζιαφέτας Θεοδόσης μαζί με συμπατριώτες μας που απήγγειλαν ποιήματα και τους ευχαριστούμε πολύ.
– Βραδιά βουνού στο καταφύγιο στο στολίδι της Βουνάσας με τη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Δεσκάτης
– Μουσική εκδήλωση “Σιωπές αγαπημένες της σελήνης” που διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για να απολαύσουμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρνικίου,  το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου , να καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης του Ιλαρίωνα
Το τέταρτο μεγάλο αντάμωμα απανταχού  Δεσκατιωτών συμπεριλάμβανε επίσης εκδόσεις οι οποίες είναι:
– “Τα παραδοσιακά παιχνίδια της Δεσκάτης” του κ Κώστα Σπανού με τη συνεργασία του ΕΜΟΔ το οποίο παρουσίασε ο κ. ΖΑΓΚΑΝΙΚΑΣ Συμεών ,
– “Τα βότανα και η θάμνοι της Δεσκάτης ” μια εθνογλωσσολογική προσέγγιση του κ Αντώνη Μπουσμπούκη.
Αναπαραγωγή ψηφιακού οπτικού υλικού DVD που επιμελήθηκε με επιτυχία ο συμπατριώτης μας Χρυσάκης Κωνσταντίνος τον οποίο και ευχαριστούμε  με:
– Τα τραγούδια και τους χώρους της Δεσκάτης από τον ΕΜΟΔ
– Το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο της Άνδρο μάνας
– Την τουριστική προβολή του Δήμου Δεσκάτης μέρος της οποίας θα παρακολουθήσετε ξανά απόψε
– Τον παραδοσιακό θερισμό και αλωνισμό καθώς και
– Τον παραδοσιακό αρραβώνα
Εκδώσαμε επίσης τουριστικό χάρτη του Δήμου Δεσκάτης και πλήθος αναμνηστικών ενθυμίων.
Καθόλη τη διάρκεια του Ανταμώματος πωλούνταν τοπικά προϊόντα σε ειδικά διαμορφωμένα ξύλινα σπιτάκια που διαθέσαμε για το σκοπό αυτό.
Φίλες και φίλοι,
Η ισχυρή έλξη, η λαχτάρα και η αγωνία για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το “νόστιμο ήμαρ” κατά τον Όμηρο, αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για να ανταποκριθεί πρωτοφανής αριθμός ετεροδημοτών,  στο κάλεσμα του γενέθλιου τόπου.
Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές ανταμώσαμε με συγγενείς και φίλους και ζωντάνεψαν μνήμες, παιδικά βιώματα, αναδείχτηκε η παράδοση, ο πολιτισμός μας, οι διαχρονικές μας αξίες που μας ενώνουν και αποτελούν την ταυτότητα μας.
Αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, τις φυσικές καλλονές, τα πολιτιστικά μας μνημεία, τη γεωλογία, την ιστορία και τα έθιμα μας, ως παρακαταθήκες και εφόδια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Αναδείχθηκε επίσης η δύναμη της συλλογικότητας και των εκπληκτικών αποτελεσμάτων της εθελοντικής συμμετοχής ενεργών πολιτών οι οποίοι ήταν η ψυχή του Ανταμώματος.
Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε ξεπερνώντας τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, όταν περισσεύει το μεράκι και η πίστη σε ένα κοινό στόχο.
Πάνω απ’ όλα όμως αναδείχτηκε η αγάπη, το ενδιαφέρον και η ελπίδα για το αύριο του τόπου μας.
Ευχαριστώ από καρδιάς την πρόεδρο κ Σωτήρη Χρυσούλα και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του τέταρτου Μεγάλου Ανταμώματος Απανταχού Δεσκατιωτών και τις κυρίες Σωτηρία ΤΣΟΥΛΤΣΙΔΟΥ  και Νικολέτα Σωτήρη οι οποίες επιμελήθηκαν τα γραφικά των αναμνηστικών.
Τον πρόεδρο του συλλόγου Δεσκατιωτών  Αθήνας κύριο Λιζέκα Κωνσταντίνο
Την πρόεδρο του συλλόγου Γυναικών Δεσκατιωτών Λάρισας κυρία Τσιάκαλου Νανά.
Την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών για την οικονομική της στήριξη,
Τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Δεσκάτης , τους αφανείς ήρωες τους εθελοντές καθώς και τους χορηγούς για την πολύτιμη συνεισφορά τους.
Ευχαριστώ επίσης τους συνεργάτες μου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους υπαλλήλους του Δήμου, που πραγματικά υπερέβαλαν εαυτόν για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης
Φροντίζοντας παράλληλα να μην αντιμετωπίζει η ΔΕΣΚΑΤΗ προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όπως είναι οι τομείς της ύδρευσης και της καθαριότητας .
Να ευχαριστήσω επίσης τους επαγγελματίες για τη συνεργασία τους καθώς και όλους τους πολίτες της Δεσκάτης για το πνεύμα φιλοξενίας που τους διακρίνει.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε τέσσερα χρόνια από σήμερα βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά …
να ειμαστε καλά να ανταμώνουμε.
Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!!!

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης
Καραστέργιος Δημήτριος