ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008

     Πλήθος έργων σε εξέλιξη στον Δήμο Δεσκάτης

    Στον απολογισμό των πεπραγμένων της για το 2008 προχώρησε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή Δεσκάτης την Τρίτη 23 Ιουνίου. Ανοίγοντας την συνεδρίαση, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή αποδεικνύει εμπράκτως τον κορυφαίο ρόλο που αποδίδει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο βλέπει ως ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου. «Συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη για δουλειά, προκειμένου να ολοκληρώσουμε έργα που παραλάβαμε και αυτά που ξεκινήσαμε», είπε με έμφαση ο κ. Μίγκος, εκφράζοντας τη βούληση της δημοτικής αρχής για συνεργασία με όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, τον βουλευτή του νομού Γρεβενών, τους συλλόγους και τους φορείς του Δήμου.

      Τα μεγάλα έργα

      Επίσης, ο κ. δήμαρχος έκανε αναφορά στα έργα που συνεχίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας (ΕΠΑΔΥΜ), που είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος ύδρευσης, η επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου και η οικιστική αναβάθμιση του Γηλόφου, για τα οποία όμως, όπως είπε, δεν διατέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια μέσα στο 2008, προκειμένου να ολοκληρωθούν. «Το 2008 δεν είχαμε την γενναία χρηματοδότηση που απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου, η οικιστική αναβάθμιση του Γηλόφου και του μεγάλου φράγματος της ύδρευσης», σημείωσε ο κ. Μίγκος, επισημαίνοντας πως υπάρχει διαβεβαίωση για περάτωση των έργων εντός του 2009.

      Η πορεία των υπόλοιπων έργων

    Κάνοντας τον απολογισμό του 2008, ο δήμαρχος Δεσκάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που ολοκληρώθηκαν, συνεχίστηκαν ή ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά. «Εντός του 2008, στο πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ" είχαμε εκταμίευση 1.200.000 ευρώ κι άλλες 600.000 ευρώ το 2009, ενώ καταφέραμε να εντάξουμε το Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγιάς (δρόμος προς Ι.Μ. Αγίου Νικάνορα) στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ. Μίγκος, τονίζοντας την σημασία ένταξης του Δήμου Δεσκάτης στο πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ», αλλά και την αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσουν στον Δήμο τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή αυτά που δημοπρατήθηκαν από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (πλήθος μελετών, αγορά σκούπας, γερανοφόρων οχημάτων και άλλα έργα). Τέλος, ο κ. Μίγκος υποστήριξε πως κατασκευάστηκαν διάφορα άλλα μικρά έργα, όπως φρεάτια, κυβόλιθοι στους δρόμους και αγροτικοί δρόμοι, προσθέτοντας πως εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για γρήγορο και δωρεάν Ίντερνετ από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» ύψους 200

     Κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου

    Αξιόλογες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρε η δημοτική αρχή το 2008 για την καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού του Δήμου. «Πολλοί δημότες δούλεψαν στις ανασκαφές που διενεργεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο φράγμα του Ιλαρίωνα, ενώ πολλά άτομα απασχολήθηκαν στον Δήμο με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και των προγραμμάτων Stage», υποστήριξε ο κ. Μίγκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος διένειμε στις γιορτές των Χριστουγέννων τρόφιμα και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στο τέλος του έτους πήρε απόφαση να μην πληρώνουν τέλη ύδρευσης νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς.

     Καποδίστριας ΙΙ

    Όσον αφορά στην φημολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή ως «Καποδίστριας ΙΙ», η οποία τελικά αναβλήθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης, ο δήμαρχος επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της δημοτικής αρχής για διεύρυνση του Δήμου Δεσκάτης, στον οποίο θα προσχωρήσουν Δημοτικά Διαμερίσματα όμορων Δήμων και Νομών που έχουν ιδιαίτερες οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Δεσκάτη. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς του τόπου να δεσμευθούν για το πώς βλέπουν τον Δήμο Δεσκάτης στο νέο διοικητικό χάρτη της χώρας που θα διαμορφωθεί.

     Άλλα θέματα

     Σχετικά με άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τον Δήμο Δεσκάτης το 2008, ο κ. Μίγκος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έλαβε η δημοτική αρχή για την ενημέρωση των πολιτών της Δεσκάτης αναφορικά με την δημιουργία φωτοβολταϊκού και αιολικού πάρκου, τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την νομιμοποίηση του Καταφυγίου, την διεκδίκηση κατασκευής του δρόμου Γρεβενά – Δεσκάτη, την λήψη δανείου για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, την ρύθμιση οφειλών των δημοτών προς τον Δήμο, τις ηλεκτροδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων, τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Ζάβορδα 2008», την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα "Leader", την ένταξη των προγραμμάτων «Μαζικός Αθλητισμός» και «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ), αλλά και την πολυδιάστατη προβολή των δραστηριοτήτων του Δήμου στα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε.