ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Τ. Καψάλης: «Σας ξεσκεπάσαμε, γιατί δεν πατάτε στα Συμβούλια»

   Επιστολή – απάντηση στις εναντίον του κατηγορίες που εκτόξευσε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης και δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του Ιανουαρίου 2009 της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ», με αφορμή την παραπομπή τριών δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, απέστειλε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης κ. Τηλέμαχος Καψάλης. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Καψάλης τονίζει τα ακόλουθα:

       Αγαπητοί συμπατριώτες,

     Προς αποκατάσταση και μόνο της αλήθειας και για την πλήρη ενημέρωσή σας, οφείλω να δώσω μια απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα και «ο νοών νοείτω». Δεν είναι του χαρακτήρα μου να σχολιάζω και να ασχολούμαι με τέτοιου είδους θέματα, που ίσως πολλούς να μην σας ενδιαφέρουν, αλλά σας ενδιαφέρει η ουσία και τα προβλήματα του Δήμου μας. Σε αυτό όμως το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να απαντήσω, για τι η αλήθεια δυστυχώς πολλές φορές διαστρεβλώνεται και κάποιοι την παρουσιάζουν μονομερώς, όπως στην συγκεκριμένη στιγμή η αντιπολίτευση, γιατί έτσι τους συμφέρει και έτσι θέλουν να την αντιλαμβάνονται. Το ήθος μου, την προσωπικότητά μου, τον χαρακτήρα μου όλοι σας τα γνωρίζετε, εντός και εκτός σχολείου. Η αγάπη για τον τόπο μου είναι δεδομένη. Η απόφασή μου για ανάμειξη με τα κοινά αποτελεί συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Ίσως το τελευταίο δεν άρεσε σε κάποιους της αντιπολίτευσης. Η εκλογή μου στη θέση προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρώτη και δεύτερη διετία ήταν επιλογή του δημάρχου κ. Νίκου Μίγκου και των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, τους οποίους και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Χρέος μου, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να επιτελέσω στο ακέραιο το καθήκον και τις υποχρεώσεις μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, της διαφάνειας, της συνεργασίας με βάση τις διαταγές του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006). Στόχος μου η προώθηση και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τον Δήμο μας. Στόχος μου η ανάδειξη θεμάτων που μας απασχολούν, θεμάτων της καθημερινότητας, της νεολαίας και άλλα σε συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς, τους δημότες και τον καθένα που μπορεί να βοηθήσει.

       Εφαρμογή του νόμου η παραπομπή των 3 συμβούλων

     Με το υπ' αριθμόν 8182/13-11-2008 έγγραφο του Δήμου Δεσκάτης ζητήθηκε η εφαρμογή του άρθρου 98 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) και αφορά στην παραπομπή των τριών συμβούλων για τις αδικαιολόγητες απουσίες τους από τα Δημοτικά Συμβούλια. Αναλυτικά:

  1. Δημήτριος Κόγιος: Απουσίασε στα 12 από τα 20 Δημοτικά Συμβούλια του 2008. Απών από την 3η, 4η, 5η συνεδρίαση (απουσία από τρία συνεχόμενα Συμβούλια συνιστά παράβαση της διατάξεως της παραγράφου 3 του άρθρου 98, καθώς απουσίασε αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις. Επίσης, απουσίασε εκ νέου από την 14η, την 15η και την 16η συνεδρίαση.
  2. Κωνσταντίνος Τσιουμέλας: Απουσίασε στα 7 από τα 20 Δημοτικά Συμβούλια του 2008. Απών από την 1η, 2η, 3η και 4η συνεδρίαση, δηλαδή παράβαση της διατάξεως της παραγράφου 3 του άρθρου 98, καθώς απουσίασε αδικαιολόγητα από τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις.
  3. Ιάκωβος Πετσούλας: Απουσίασε στα 6 από τα 20 Δημοτικά Συμβούλια του 2008. Απών από την 11η, 12η και 13η συνεδρίαση, δηλαδή παράβαση της διατάξεως της παραγράφου 3 του άρθρου 98, καθώς απουσίασε αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στη δεύτερη συνεδρίασή του για φέτος (29-01-2009). Πρόκειται για μια καθαρά εφαρμογή του νόμου και για μια ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Οι δημότες μας εξέλεξαν ως δημοτικούς συμβούλους να ερχόμαστε στα Δημοτικά Συμβούλια και να αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου. Φυσικά κάποιοι τους έχουν «γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια» και έρχονταν όταν το επιθυμούσαν.

       Αγαπητοί δημότες,

     Τι τους πείραξε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Επειδή εφαρμόζεται ο νόμος ή επειδή ξεσκεπάστηκαν, για τι δεν «πατούν» στα Δημοτικά Συμβούλια; Τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει ως θεσμό να τον δούμε σφαιρικά και όχι μεμονωμένα. Λάθη και παραλείψεις μπορούν να γίνουν απ' τον καθένα μας και είναι επιτρεπτά. Για τις αδικαιολόγητες απουσίες, ο Κώδικας προβλέπει κυρώσεις.

       Απαράδεκτες εκφράσεις και στείρα άρνηση

     Λέξεις και φράσεις όμως προσβλητικές και απρεπείς χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μου που ειπώθηκαν σε Δημοτικά Συμβούλια ή γράφτηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης σε εφημερίδες («Τα Νέα της Δεσκάτης» Ιανουάριος 2009, «Πρωινή» Γρεβενών 10/01/2009, «Μαχητής» Γρεβενών 13/01/2009) είναι πρωτόγνωρες και πρωτάκουστες, είναι για γέλια: «παρατράγουδα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης», «πισώπλατα μαχαιρώματα», «άλλες εποχές», «κάρφωσε», «χτυπήματα κάτω από τη μέση», «καταγγείλατε», «ο πρόεδρος σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας και φασισμού» και άλλες. Κύριοι της αντιπολίτευσης, τέτοιου είδους σχόλια και χαρακτηρισμοί είναι μόνο για γέλια και δεν σας τιμούν. Η όλη συμπεριφορά σας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Οι προσφυγές εναντίον της εκλογής προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούν στο πρόσωπό μου (φυσικά δεν κερδίσατε τίποτα, γιατί απορρίφθηκαν τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας), για τα φωτοβολταϊκά (διαδικαστικά πολύ σωστά για την αναβολή ή όχι θέματος ψηφίζει και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, καθώς στη λήψη απόφασης όταν το περιεχόμενό της αφορά στο Διαμέρισμά του), αλλά και για την τροποποίηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» ήταν στοχευμένες με σκοπό όχι την επίλυση των προβλημάτων, αλλά την δημιουργία νέων. Σχετικά δε με την τελευταία προσφυγή, η οποία και αυτή απορρίφθηκε και αφορά στην τροποποίηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (Οκτώβριος 2008) και περιλαμβάνει 46 μελέτες έργων, γιατί χωρίς μελέτη δεν γίνεται κανένα έργο, τι κερδίσατε; Ποιος ήταν ο στόχος σας, για να καταλάβουμε όλοι; Το μόνο που καταφέρατε ήταν πεντάμηνη καθυστέρηση – βραχυκύκλωση στην πορεία των έργων και στους στόχους του Δήμου. Ποια ήταν η θέση σας σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες την Δεσκάτη; Ποια πρόταση υποβάλατε σχετικά με τη νέα χάραξη του δρόμου Γρεβενών – Δεσκάτης; Φυσικά ψηφίσατε λευκό, δείχνοντας για άλλη μια φορά τον λαϊκισμό σας. Γενικά σε όλα τα σημαντικά προβλήματα – θέματα προς ψήφιση ήσασταν αρνητικοί. Με τέτοια στάση αποτελείτε τροχοπέδη για την προώθηση των λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Δεν ενδιαφέρεστε για την επίλυση, αλλά για την βραχυκύκλωσή τους.

      Τα προβλήματα πρέπει να μας ενώνουν

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο μας είναι πολλά και επιζητούν την επίλυσή τους από όλους μας. Τα προβλήματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν. Οι ενστάσεις και οι καταγγελίες σας έδειξαν από την αρχή τις προθέσεις σας στη νέα δημοτική αρχή. Ο λαός κρίνει και αξιολογεί τις ενέργειες καθενός μας. Καθένας από εμάς, ως δημοτικοί σύμβουλοι, κρίνεται από τις πράξεις του, τα λόγια του, την συμπεριφορά του και τις αποφάσεις του – προτάσεις σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης

Τηλέμαχος Καψάλης