ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στη «μάχη» κατά του αλκοολισμού ο Δήμος Δεσκάτης
Η σύγχρονη έννοια του αλκοολισμού, οι κοινωνικές, ιατρικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του προβλήματος, τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση από το αλκοόλ, η σημασία της πρόληψης, η στάση των εφήβων απέναντι στο αλκοόλ και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στην αντιμετώπιση του προβλήματος αναπτύχθηκαν διεξοδικά κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Δεσκάτη την περασμένη Τρίτη 28 Απριλίου. Η πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας ανήκει στη δημοτική αρχή Δεσκάτης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών.
Σε σύγκρουση με τα προβλήματα
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος τόνισε ότι η δημοτική αρχή αναδεικνύει προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, διαβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία με όλους τους συλλόγους και ιδιαίτερα με τον δραστήριο και «ζωντανό» Σύλλογο Γυναικών Δεσκάτης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τα προβλήματα. Αντιθέτως, ο ρόλος μας είναι να "ανοίγουμε" ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες της Δεσκάτης και ευρύτερα», είπε ο κ. Μίγκος, καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.
Κοινωνική μάστιγα
Στην σημασία συνειδητοποίησης του μεγέθους του προβλήματος, το οποίο «αγγίζει» και την κοινωνία της Δεσκάτης αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και γιατρός του Κέντρου Υγείας της πόλης κ. Ελευθερία Θωμά – Γκανταΐφη. «Ο αλκοολισμός είναι κοινωνική μάστιγα και το ζήτημα είναι πραγματικά πολύπλοκο», επεσήμανε η κ. Θωμά, σημειώνοντας πως όλα τα τροχαία περιστατικά που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας οφείλονται σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ή εξάρτηση από το αλκοόλ.
Στήριξη στον αλκοολικό
Προτού όμως ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας του εξαρτημένου από αλκοόλ ατόμου, είναι σημαντικό να του παρέχεται κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Τον συγκεκριμένο ρόλο διαδραματίζουν εποικοδομητικά οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα στον αλκοολικό, ο οποίος δεν είναι μόνος», σημείωσε η κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδίοικησης Γρεβενών κ. Γεύση Σαρουσσαβίδου.
Ανησυχητικά στοιχεία
«Ο αλκοολισμός στην εποχή μας θεωρείται αυτόνομη ψυχική ασθένεια, η οποία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: στην εξάρτηση από αλκοόλ και στην κατάχρηση από αλκοόλ», υποστήριξε ο ψυχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών κ. Δημήτρης Κωνσταντής, διευκρινίζοντας πως η χώρα μας παρουσιάζει ανοδικές τάσεις στα ποσοστά εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας στους τρεις νέους 18-25 χρονών εμφανίζουν πρόδρομα στάδια εξάρτησης, ενώ «κλείνει» συνεχώς η ψαλίδα στην αναλογία των δύο φύλων (υπέρ των γυναικών) ως προς την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Τα αίτια της εξάρτησης
Τι ωθεί όμως τους ανθρώπους να καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό αλκοόλ ή και να εξαρτώνται από αυτό; Η απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση είναι δύσκολη, καθώς, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το πρόβλημα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. «Διάφοροι κοινωνικοί και ψυχολογικοί λόγοι, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις (μεσογειακός τρόπος ζωής), η υιοθέτηση μοντέλων συμπεριφοράς, αλλά και η γονιδιακή προδιάθεση αποτελούν δυνητικούς παράγοντες εξάρτησης», εξήγησε ο κ. Κωνσταντής, επισημαίνοντας την ανάγκη εξάλειψης του στίγματος του αλκοολικού ατόμου.
Έφηβοι και αλκοόλ
Η μη εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους, η αναζήτηση σωματικής συγκίνησης αδιαφορώντας για τις συνέπειες, η αντικοινωνική προσωπικότητα, η δυσκολία προσαρμογής, η μείωση του άγχους και η αύξηση της ανοχής στο αλκοόλ αποτελούν τους βασικούς λόγους εθισμού των εφήβων στο αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εφήβων απέναντι στο αλκοόλ που ανέλυσε κατά την διάρκεια της ημερίδας η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες του νομού Γρεβενών «Ορίζοντες» κ. Φανή Κολονίτσιου.
Πρόγραμμα πρόληψης στον Δήμο Δεσκάτης
Βέβαια, κρίσιμη παράμετρος στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί η πρόληψη, η οποία είναι υποχρέωση της πολιτείας με την απαραίτητη όμως συνεργασία και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων. Παρουσιάζοντας ένα καθολικό πρόγραμμα πρόληψης στον Δήμο Δεσκάτης, η κ. Κολονίτσιου υπογράμμισε πως μία τέτοια προσπάθεια χρειάζεται πολιτική και κοινωνική βούληση, εστιάζοντας στις αιτίες του προβλήματος στην τοπική κοινωνία. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει δέσμευση για συνεργασία και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κολονίτσιου. Πάντως, η ημερίδα έκλεισε με την υπόσχεση για κοινή δράση ως τοπική κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα του αλκοολισμού και τις εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης όλων των εμπλεκομένων.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Εκτός από τους προαναφερθέντες, στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γρεβενών κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Γιώργος Παπαντώνης και Δημήτρης Μίγκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης κ. Τηλέμαχος Καψάλης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΜΟΔ κ. Χρήστος Μιχίδης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης κ. Χρήστος Γκαγκτζής, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος.