ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ

     Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού Γρεβενών ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου. Ο κ. Μίγκος, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη ασύρματου, δωρεάν Ίντερνετ στην Δεσκάτη, την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα "Leader" μετά από πολλά χρόνια, ενώ ανέφερε τα βασικά έργα που υλοποιούνται αυτήν την στιγμή στον Δήμο Δεσκάτης και χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα «ΕΠΑΔΥΜ», «ΠΙΝΔΟΣ», αναλύοντας τους λόγους που ώθησαν την δημοτική αρχή να προβεί στην τροποποίηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο δήμαρχος Δεσκάτης ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος Γρεβενά – Δεσκάτη πρέπει να κατασκευαστεί από την Πηγαδίτσα, ενώ εξήγησε ότι ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει σύμβαση με το ΚΤΕΛ νομού Γρεβενών για την εκτέλεση των δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνία που προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του δημάρχου Δεσκάτης είναι τα παρακάτω:

       Ένταξη στο "Leader"

     Μετά από αρκετά χρόνια, ο Δήμος Δεσκάτης εντάσσεται στο πρόγραμμα "Leader", το οποίο περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 15% αφορούν σε επενδύσεις δημόσιου χαρακτήρα. Παροτρύνω όλους τους δημότες να δουν το πρόγραμμα με καλή σκοπιά και οι επενδυτές να κάνουν προτάσεις και να ενταχθούν. Έχουν πια την ευκαιρία να υλοποιήσουν ό,τι είχαν στο μυαλό τους με ένα επενδυτικό εργαλείο που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από το νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.

    Ασύρματο δωρεάν Internet

    Είμαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τους πολίτες του Δήμου ότι εγκρίθηκε πρόταση συνολικού ποσού 299.880 ευρώ – χρηματοδοτούμενο 100% – για ένταξη του Δήμου μας στο Μέτρο 4.2 «Ανάπτυξη υποδομών δικτύων τοπικής πρόσβασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε ασύρματο δωρεάν Ίντερνετ στην πόλη της Δεσκάτης. Πρόκειται για ένα επίτευγμα του Δήμου, τα οφέλη του οποίου θα δουν οι πολίτες και ειδικά η νέα γενιά μόλις υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

      Έργα σε εξέλιξη

      «ΠΙΝΔΟΣ»

     Από την ώρα που αναλάβαμε συνεχίσαμε τα έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» και δημοπρατήσαμε κι άλλα (δρόμος προς Ελάτη, Καταφύγιο, Πρόδρομο, Μαυρέλι, Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας). Καταφέραμε να έχουμε ετοιμότητα και να τρέξουμε όλα τα έργα με συνολικές εκταμιεύσεις 1,8 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του 2008. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα εκταμιεύθηκαν άλλα 600.00 ευρώ από το «ΠΙΝΔΟΣ» για το 2009. Τα έργα τρέχουν και θα υλοποιηθούν.

     «ΕΠΑΔΥΜ»

    Στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας (ΕΠΑΔΥΜ) είχαμε αρκετά έργα ενταγμένα, υπήρχε όμως ελλιπής χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα έργα που κυρίως κυνήγησε η δημοτική αρχή στο ΕΠΑΔΥΜ (επισκευή Κλειστού Γυμναστηρίου, ύδρευση, οικιστική αναβάθμιση Γηλόφου) είναι σε καλό δρόμο, αφού έχουμε την διαβεβαίωση ότι την χρονιά που διανύουμε – και πριν βγει το καλοκαίρι – θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και σύντομα εντός του έτους τα έργα θα ολοκληρωθούν.

      «ΘΗΣΕΑΣ»

     Στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» ολοκληρώσαμε έργα που παραλάβαμε, όπως η πλατεία βόρεια του Δημαρχείου, εγκαινιάστηκε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), συνεχίζεται η κατασκευή του Αμαξοστάσιου του Δήμου, ενώ θα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η Μπαργιώτα. Κρίναμε όμως ότι έπρεπε να κάνουμε μία τροποποίηση στον «ΘΗΣΕΑ», για να βάλουμε την δική μας σφραγίδα, όπως εμείς νομίζουμε. Η τροποποίηση αυτή εγκρίθηκε, χωρίσαμε τις μελέτες του «ΘΗΣΕΑ» σε κάποιους άξονες δράσης, θεωρώντας ότι πρέπει να έχουμε ετοιμότητα μελετών και για τα έργα που θα τρέξουν στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

     Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

     Ο Δήμος Δεσκάτης είναι μεταξύ των 348 Δήμων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», με αποτέλεσμα να υπάρχει καθημερινά λεωφορείο που συνδέει την Δεσκάτη με τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Είναι ψευδές ότι εκτελούνται δρομολόγια εκτός του νομού Γρεβενών. Εμείς δεν κάνουμε κάτι παράτυπο, διότι ήμασταν υποχρεωμένοι από την αρχή να κάνουμε σύμβαση μόνο με το ΚΤΕΛ, γιατί μόνο με το ΚΤΕΛ μπορούσαμε, ούτε με ταξί, ούτε με τουριστικά λεωφορεία, όπως έγινε και στους υπόλοιπους 347 Δήμους. Και από την στιγμή που είχαμε την δυνατότητα να θα βάλουμε 20% εισιτήριο ή αν τα δρομολόγια θα είναι δωρεάν, θεωρήσαμε ότι είναι προσφορά στην κοινωνία και στους πολίτες του Δήμου μας να είναι δωρεάν το εισιτήριο. Ήταν πολιτική μας επιλογή – εξάλλου ήταν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – να μην βάλουμε εισιτήριο.

     Δρόμος Γρεβενά – Δεσκάτη

    Έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι ο δρόμος πρέπει να προχωρήσει επιτέλους, γιατί αν δεν γίνει και στο Δ' ΚΠΣ, θεωρώ ότι δεν θα γίνει ποτέ. Υπάρχει το χρηματοδοτικό εργαλείο, φαίνεται ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση να ξεκινήσει. Ο δρόμος τώρα βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και φαίνεται ότι είναι εφικτό να γίνει από την Πηγαδίτσα, διότι η διαδρομή είναι μικρότερη και το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις άλλες εκδοχές και άρα πιο εύκολο να υλοποιηθεί από εκεί. Ως Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε και ζητήσαμε ότι πρέπει να γίνει και από τις δύο εκδοχές (και από την Σκάλα, για να μην μείνουν εκτός των Δημοτικά Διαμερίσματα Παλιουριάς και Παναγιάς και από το Διασελάκι, που προτείνουν οι τεχνικοί). Θα πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι και οι κοινωνίες να καταλάβουν ότι δεν έγινε και τίποτα εάν ο δρόμος περνάει 800 ή 1.000 μέτρα έξω από κάθε χωριό, διότι θα πολλαπλασιαστούν οι τυχαίοι επισκέπτες. Άρα, θα έχουν όλοι όφελος.

     Κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου

    Προσπαθούμε όσο περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Έτσι, τα Χριστούγεννα μοιράσαμε τρόφιμα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη εμβέλεια, ενώ προσπαθούμε να απασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας στα έργα που εκτελεί η ΔΕΗ στο Φράγμα του Ιλαρίωνα. Φέτος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ανασκαφές, όμως πληροφορηθήκαμε ότι η χρηματοδότηση είναι ελλιπής. Απαιτούμε από την ΔΕΗ να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να απασχοληθούν κι άλλοι συμπολίτες μας, γιατί το κύριο πρόβλημα του Δήμου μας αυτήν την στιγμή είναι η ανεργία. Επίσης, στον Δήμο απασχολούνται 15 άτομα με το πρόγραμμα stage, 5 με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, ενώ ζητήσαμε να εγκριθούν άλλες 25 θέσεις με stage.

      Οικονομική κρίση

     Η κρίση που διανύει όχι μόνο η Δεσκάτη, η Ελλάδα, αλλά και η παγκόσμια κοινωνία είναι κρίση πολύπλευρη: ηθική, οικονομική, πολιτιστική. Υπάρχουν αίτια για αυτήν την κρίση. Κάποιοι φταίνε, δεν ήρθε μόνη της. Την κρίση λοιπόν πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν ή όσοι ωφελήθηκαν από αυτήν. Και φυσικά δεν είναι οι πλατιές λαϊκές μάζες, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που ωφελήθηκαν από την κρίση. Η μεταρρύθμιση που χρειάζεται το ελληνικό κράτος και η απελευθέρωση της κοινωνίας – που απ' ό,τι φαίνεται δεν γίνεται – είναι οι δύο παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την σημερινή ελληνική καχεξία. Για να διορθωθούν, χρειάζεται ένα πολιτισμικό άλμα και μια αλλαγή νοοτροπίας πολιτισμικής εμβέλειας.

    Σχέσεις Δήμου Δεσκάτης με Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών

    Έχουμε άριστη σχέση με τον νομάρχη Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη – όπως και με τον βουλευτή του Νομού κ. Χρήστο Φώλια – αλλά και με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Γρεβενών. Θεωρώ ότι η άριστη συνεργασία είναι θεσμική μας υποχρέωση. Κάθε δήμαρχος πρέπει να έχει τέτοιες σχέσεις με τον εκάστοτε νομάρχη και βουλευτή.

     Γραφεία Ν.Α. Γρεβενών στην Δεσκάτη

    Έδωσα συγχαρητήρια στον κ. νομάρχη για την ίδρυση του υποκαταστήματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην Δεσκάτη. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν τέτοιες προσπάθειες, προτάσεις και πρωτοβουλίες. Από κει και πέρα, είπα πολλές φορές δημόσια ότι το γραφείο αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες, διότι αυτήν την στιγμή δεν εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε. Υπάρχει η δημόσια δέσμευση του κ. νομάρχη ότι θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις και μάλιστα θα μπει εντοπιότητα, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα και αρκετοί συμπατριώτες μας να προσληφθούν στο Παράρτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και να βρουν δουλειά στον τόπο τους.