Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό κ.Τσιρώνη Γιάννη στην Ελασσόνα

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ.Καραστέργιος με τον Βουλευτή του νομού Γρεβενών κ.Μπγιάλα Χρήστο παραβρέθηκαν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας παρουσίας του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για τα προβλήματα της περιοχής.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο κύριο θέμα της άρσης της απομόνωσης του Δήμου μας μέσω ενός αναπτυξιακού οδικού δικτύου που θα ενώνει τον θεσσαλικό κάμπο με την Πίνδο , την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, τη Θεσσαλία με την Δυτική Μακεδονία και τα Βαλκάνια και το οποίο θα ξεκινάει από τη Λάρισα και θα φτάνει μέσω Ελασσόνας και Δεσκάτης στα Γρεβενά.Το δίκτυο αυτό είναι η σύγχρονη εκδοχή της γνωστής σε όλους Βλαχόστρατας.
Ακόμη συζητήθηκε η υποστήριξη από την πλευρά του υπουργού αιτήματος για την δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου το οποίο θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές υψηλής πίεσης. Η λύση αυτή προτείνεται διότι η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου της Λάρισας ή των Τρικάλων προς το παρόν κρίνεται πρόωρη και εξαιρετικά δαπανηρή.
Το φυσικό αέριο είναι μια φθηνή και εξαιρετικά φιλική για το περιβάλλον λύση για την θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ως εκ τούτου οι ορεινοί δήμοι όπως ο Δήμος μας όπου οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες θα πρέπει να προκριθούν έναντι άλλων περιοχών.
Επίσης συζητήθηκε το μείζον θέμα για τον αγροτικό κόσμο, της διαχείρισης των βοσκοτόπων.
Ζητήθηκε η εκπόνηση μελετών βοσκοικανότητας και βοσκοφόρτωσης με βάση τα ελληνικά δεδομένα της εκτατικής κτηνοτροφίας , ώστε να μην χαθούν οι ενισχύσεις που τόσο έχουν ανάγκη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.
Ακόμη τονίστηκε η αναγκαιότητα αξιοποίησης του δασικού πλούτου της περιοχής με την σύνταξη διαχειριστικών μελετών, που σκοπό θα έχουν την αειφόρο διαχείριση του δάσους, την δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την διάθεση φθηνών καυσόξυλων στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου.
Η συζήτηση έκλεισε με την διεκδίκηση από το Δήμο μας ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή μας.
Ως γνωστόν το σημαντικό αυτό έργο για την εθνική οικονομία λόγω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδρεύει την Θεσσαλονίκη και αρδεύει τους κάμπους μέχρι την Ημαθία, δημιούργησε αναστάτωση στην περιοχή η οποία δικαιωματικά διεκδικεί την επιβολή τέλους στη ΔΕΗ είτε με τη μορφή μείωσης της τιμής της Kwh είτε με την καταβολή τοπικού οικονομικού πόρου.
Ο κ.Τσιρώνης ανταποκρίθηκε θετικά σε όσα άκουσε και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ενέργειες της αρμοδιότητας του.

ΔΗΜΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ