ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ

    Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Δεσκάτης «Μπούρμπουλος και Ανακατωσιά 2009». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώθηκαν με τα παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις όλης της περιόδου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ) του Δήμου Δεσκάτης κ. Νίκος Τζιαφέτας επισημαίνει τα εξής:

       Αγαπητοί συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

    Όλο το δεκαήμερο της Αποκριάς η Δεσκάτη ζούσε σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Η αρχή έγινε την Τσικνοπέμπτη, όπου μικροί και μεγάλοι τσίκνισαν σε διάφορα μαγαζιά της πόλης της Δεσκάτης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με αποκορύφωμα τον χορό του ΕΜΟΔ που πάντα ανοίγει την συγκεκριμένη μέρα τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

     Πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων

    Την εβδομάδα της Αποκριάς που ακολούθησε έγιναν πολλά μασκέ πάρτι σε διάφορα νυχτερινά καταστήματα της πόλης, με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων που έδωσαν με την παρουσία τους κέφι και ζωντάνια. Σε αυτό βοήθησε και το μοίρασμα στολών από τον Δήμο Δεσκάτης σε όλους τους μαθητές των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, στους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ, αλλά και σε όλους τους δημότες που ζήτησαν στολή, για να ντυθούν μασκαράδες τις ημέρες των Απόκρεων. Το Σαββάτο της Αποκριάς την τιμητική του είχε το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλιουριάς. Στην πλατεία του χωριού, οι δημότες διασκέδασαν με άφθονο φαγοπότι, σουβλάκι και κρασί, χορεύοντας με τους ρυθμούς παραδοσιακής δημοτικής ορχήστρας. Την Κυριακή το πρωί κλόουν, ταχυδακτυλουργοί και ξυλοπόδαροί έδωσαν μεγάλη χαρά στα μικρά παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, που κατέκλυσαν την Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης, καθώς τα οι μικροί μας δημότες είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να τραγουδήσουν και χορέψουν σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Επίσης, τα μικρά παιδιά, που ήταν ντυμένα με διάφορες αποκριάτικες στολές, φωτογραφήθηκαν στα δύο άρματα που αγόρασε την περσινή χρονιά ο Δήμος Δεσκάτης.

     Παρέλαση, γαϊτανάκι και κάψιμο του Μπούρμπουλου

     Το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς ξεκίνησε και κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Η παρέλαση έγινε σε κεντρικούς δρόμους της Δεσκάτης με την συμμετοχή πολλών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και των Λυκείων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με διάφορες αποκριάτικες στολές που τους παραχώρησε ο Δήμος, πάνω στα δύο άρματα (ποταμόπλοιο και η αγελάδα με τους «κουμπάρους»), αλλά και σε φορτηγά ιδιωτών, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ. Σε όλη τη διαδρομή οι καρναβαλιστές μοίραζαν στους δημότες και τους επισκέπτες του Καρναβαλιού, διάφορα γλυκίσματα, καραμέλες, κομφετί και σερπαντίνες. Στη συνέχεια, στην Κεντρική Πλατεία, μικροί και μεγάλοι, καρναβαλιστές και μη, συνδημότες και επισκέπτες, χόρεψαν σε λάτιν ρυθμούς, αλλά και με την συνοδεία παραδοσιακής δημοτικής ορχήστρας, έφαγαν σουβλάκι και ήπιαν άφθονο κρασί, διασκεδάζοντας σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γαϊτανάκι που στήθηκε από μικρά παιδιά υπό τις οδηγίες της δασκάλας του χορού κ. Λίτσας Καραγιάννη. Ακολούθησε γλέντι και χορός τόσο από τους μασκαρεμένους καρναβαλιστές, όσο και από τους παρευρισκόμενους συνδημότες και επισκέπτες του Δήμου. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το κάψιμο του Καρνάβαλου και τον χορό καρναβαλιστών και μη γύρω από τη φωτιά, όπου σιγοκαίονταν ο Μπούρμπουλος, όπως απαιτεί το έθιμο. Το γλέντι συνεχίστηκε σε διάφορα νυχτερινά καταστήματα της πόλης με αμείωτο ρυθμό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

       Μεγάλη συμμετοχή των δημοτών στα Κούλουμα

     Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάσαμε τα Κούλουμα σε διάφορες περιοχές του Δήμου Δεσκάτης. Στο Δημοτικό Διαμέρσιμα Παλιουριάς, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παρασκευής, στον Άγιο Αχίλλειο, στον Πρόδρομο και βέβαια στην Πλατεία Δημαρχείου μπροστά στην νέα αίθουσα του ΚΑΠΗ με την συμμετοχή παραδοσιακής δημοτικής ορχήστρας. Η συμμετοχή του κόσμου στα Κούλουμα υπήρξε τεράστια, καθώς μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να βγουν στην εξοχή, να πετάξουν χαρταετούς και να γευθούν άφθονη φασολάδα, λαγάνα και πολλά νηστίσιμα εδέσματα. Σε αυτό βοήθησε ο ηλιόλουστος και ανοιξιάτικος καιρός κατά την διάρκεια του διημέρου της Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

      Η διοργάνωση

      Να σημειωθεί πως τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δεσκάτης, η ΔΕΠΑΚΑΑ και Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών. Κλείνοντας να πούμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε σκέψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των αποκριάτικων εκδηλώσεων «Μπούρμπουλος και Ανακατωσιά». Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΚΑΑ ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στο καρναβάλι και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Δεσκάτης και δίνει ραντεβού για του χρόνου με υγεία και πολύ κέφι.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΚΑΑ

 

Νίκος Τζιαφέτας