ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ

     Ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς και Ανδρομάνα στην Δεσκάτη

    Με το μοναδικό στην ελληνική παράδοση έθιμο της Δεσκάτης, την Ανδρομάνα, κορυφώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, οι πασχαλινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Δεσκάτης, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ), καθώς και ο ΕΜΟΔ με την συμμετοχή πλήθους κατοίκων, ετεροδημοτών, επισκεπτών και επισήμων.

     Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου με πασχαλιάτικους χορούς και τραγούδια σε διάφορα σημεία της πόλης και ολοκληρώθηκαν με τα ξεχωριστά τραγούδια και τους χορούς του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς και το αναλλοίωτο στον χρόνο έθιμο, την Ανδρομάνα. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες τραγούδησαν την περασμένη Παρασκευή, όπως κάθε χρόνο ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, τους ιδιαίτερους στίχους, που διαφέρουν κατά πολύ σε χρώμα και ρυθμό από τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούν την επόμενη χρονιά στην Δεσκάτη, για να ξεπροβοδίσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την μεγαλύτερη γιορτή την Πασχαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεγάλη συμμετοχή του κόσμου συνέβαλε και ο καλός καιρός, αφού πολλοί κάτοικοι γειτονικών Δήμων και όμορων νομών, για να λάβουν μέρος στο μοναδικό αυτό ελληνικό έθιμο.

   Έθιμο που χάνεται στο χρόνο

   Αναφερόμενος στη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει κάθε χρόνο το έθιμο του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς και της Ανδρομάνας, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα αποκλειστικό πολιτιστικό γεγονός στην χώρα μας, αφού δεν συναντάται πουθενά αλλού στον ελληνικό χώρο». Παράλληλα, ο κ. Μίγκος υπογράμμισε πως «το έθιμο δεν αναβιώνει, αλλά παραμένει ζωντανό ακόμη και σήμερα, ενώ οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της ιστορίας και της λαογραφίας της ευρύτερης περιοχής», εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες του στον δάσκαλο κ. Κώστα Χρυσάκη, στις γυναίκες της Δεσκάτης, καθώς και στους 15 νέους που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του αποκλειστικού αυτού εθίμου της Δεσκάτης και φέτος. Τέλος, κάλεσε όλους τους ετεροδημότες και τους επισκέπτες να επισκεφθούν την πόλη της Δεσκάτης το τετραήμερο 6-9 Αυγούστου, όπου θα λάβει χώρα το 2ο Αντάμωμα Δεσκατιωτών.

    Η Α. Διαμαντοπούλου στην Ανδρομάνα

   Εντυπωσιασμένη από την συμμετοχή του κόσμου στο έθιμο εμφανίστηκε η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα παιδείας και κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία χόρεψε και τραγούδησε μαζί με τις γυναίκες της Δεσκάτης. Για άλλη μία χρονιά, στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών ο βουλευτής του νομού Γρεβενών κ. Χρήστος Φώλιας, ο νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, πρώην νομάρχες και δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.