ΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ

   Στην τελική ευθεία η οργάνωση του 2ου Ανταμώματος Δεσκατιωτών

   Εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του 2ου Ανταμώματος Δεσκατιωτών τον ερχόμενο Αύγουστο στη Δεσκάτη. Κατά την τελευταία, τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 21 Απριλίου, αποφασίστηκαν οι κύριες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει το Αντάμωμα, από την Πέμπτη 6 ως την Κυριακή 9 Αυγούστου.

   Εκδηλώσεις στο βουνό

   Ως γνωστόν, επειδή η πρώτη μέρα (Πέμπτη 6 Αυγούστου) έχει οριστεί ως «Ημέρα Βουνού» και όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Βουνάσα, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Δεσκάτης και τον Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Δεσκάτης, οι οποίοι υπέβαλαν τις προτάσεις τους στην επιτροπή για την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της διοργάνωσης στο βουνό. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν σκέψεις για διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων βουνού την ημέρα, όπως πεζοπορίες, επίδειξη με μηχανές και μουσική συναυλία το βράδυ στον χώρο του Καταφυγίου Δεσκάτης, με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο Αντάμωμα.

    Παραδοσιακή βόλτα και νυχτέρι

    Επίσης, συμφωνήθηκε την δεύτερη ημέρα (Παρασκευή 7 Αυγούστου) να αναβιώσει η παραδοσιακή βόλτα που γινόταν στον κεντρικό δρόμο της Δεσκάτης και στη συνέχεια το νυχτέρι από τον Σύλλογο Γυναικών Δεσκάτης στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Επιπλέον, τέθηκε επί τάπητος η διοργάνωση πάρτι ή συναυλίας, που θα είναι αφιερωμένη στους νέους ανθρώπους.

    Χοροί, τραγούδια και ομιλίες

   Η τρίτη και τέταρτη ημέρα των εκδηλώσεων (Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Αυγούστου) θα περιλαμβάνουν πολλή μουσική και χορό (χορευτικά συγκροτήματα, δημοτική και λαϊκή ορχήστρα) και ομιλίες ειδικών για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δεσκάτης, αλλά και για θέματα που απασχολούν ειδικότερα τη νεολαία.

     Παράλληλες δραστηριότητες

   Κατά την διάρκεια του Ανταμώματος, θα λειτουργήσει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δεσκάτης έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και λαϊκής τέχνης σημαντικών δημιουργών της Δεσκάτης, ενώ τα πρωινά του Σαββατοκύριακου 8-9 Αυγούστου θα μισθωθούν λεωφορεία, προκειμένου να επισκεφθούν – όσοι επιθυμούν – τα αξιόλογα μοναστήρια και τα δεκάδες ξωκλήσια που διαθέτει ο Δήμος Δεσκάτης.

     Άλλα θέματα

   Τα μέλη της επιτροπής απασχόλησε ιδιαίτερα το μείζον ζήτημα εξεύρεσης χορηγών και χρηματοδότησης των εκδηλώσεων του Ανταμώματος δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, συζητήθηκε η διάθεση αναμνηστικών του Ανταμώματος προς τους επισκέπτες και κυρίως τους ετεροδημότες, η έκδοση ενός τουριστικού οδηγού της Δεσκάτης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, καθώς και η παραγωγή και πώληση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Δεσκάτης (για παράδειγμα Ανδρομάνα) και η βιντεοσκόπηση του συνόλου των εκδηλώσεων του 2ου Ανταμώματος.

    Αλλαγές στη συγκρότηση της επιτροπής

   Όπως έγινε γνωστό, από την οργανωτική επιτροπή του Ανταμώματος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους ο εκπρόσωπος των Δεσκατιωτών Κοζάνης κ. Κώστας Χρυσάκης, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες της επιτροπής, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δεσκάτης κ. Νίκος Κούτουλας.

     Απαρτία στην οργανωτική επιτροπή

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργανωτική επιτροπή είχε απαρτία, καθώς έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της, ήτοι (εκτός των προαναφερθέντων) οι κκ.: Νίκος Μίγκος, δήμαρχος Δεσκάτης, πρόεδρος, Γιάννης Αναγνώστου, νομαρχιακός σύμβουλος Γρεβενών, αντιπρόεδρος, Τηλέμαχος Καψάλης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τζιαφέτας, πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ) του Δήμου Δεσκάτης, Λάμπρος Παλάντζας, πρώην πρόεδρος ΔΕΠΑΚΑΑ, Χρήστος Μιχίδης, πρόεδρος ΕΜΟΔ, Αρετή Κοτίτσα και Γεωργία Κεραμίδα, εκπρόσωποι Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης, Κώστας Λιζέκας, πρόεδρος Συλλόγου Δεσκατιωτών Αθήνας, Λίτσα Μαγκούφη, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης στη Λάρισα, Βασιλική Κουκουτσέλα, εκπρόσωπος Δεσκατιωτών Θεσσαλονίκης και Δημήτρης Κρέτσαβος, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Δεσκάτης, μέλη.