Δασοχώρι
 Η Κοινότητα Δασοχωρίου απέχει απο την πόλη της Δεσκάτης 5 km και βρίσκεται ΝΑ της. Απογράφηκε το 15ο αιώνα με το όνομα Πιτσιούγκια. Το χωριό δε μετακινήθηκε ποτέ από την τωρινή του θέση και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι.
Η Κοινότητα Δασοχωρίου, το 1927, αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα Πιτσουγγίων (Φ.Ε.Κ. 18Α/1-2-1927). Το 1943 η Κοινότητα ταυτόχρονα φεύγει απο την διοίκηση της επαρχίας Ελασσόνος του νομού Λαρίσης και υπάγεται στην διοίκηση της επαρχίας Γρεβενών του νομού Κοζάνης (Φ.Ε.Κ. 10Α/21-1-1943). Το 1964, με την σύσταση του νομού Γρεβενών, η Κοινότητα φεύγει απο την διοίκηση του νομού Κοζάνης και υπάγεται πλέον στην επαρχία Γρεβενών του νομού Γρεβενών. Με την εφαρμογή του Ν.2539/97, η Κοινότητα καταργείται και συνενούται με τον δήμο Δεσκάτης (Φ.Ε.Κ. 244Α/4-12-1997).
Απέχει απο την πόλη της Δεσκάτης 5 χλμ. και βρίσκεται ΝΑ της. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Απογράφηκε το 15ο αιώνα με το όνομα Πιτσιούγκια. Το χωριό δε μετακινήθηκε ποτέ από την τωρινή του θέση και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι.

Η Δασοχωρίτικη ποταμιά κάνει τα χωράφια εύφορα και το τοπίο πανέμορφο. Εντυπωσιακή είναι η δράση του πολιτιστικού συλλόγου με τη δανειστική βιβλιοθήκη και τις εκδηλώσεις για την αναβίωση των τοπικών εθίμων.

Επισκεφθείτε τις εκκλησίες Αγίων Αποστόλων, Αγίου Νικολάου, Αγίας Φωτεινής και Κοίμησης της Θεοτόκου. Στη θέση Σουρβάλα 1,5 χλμ ΝΔ του χωριού δείτε τον καταρράκτη ύψους 15 μ.

Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία και διέμεναν καλόγεροι μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα θα βρείτε εκεί μια μοναχή, την “ψυχή” του μοναστηριού. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, παλιό στολίδι του χωριού στο λόφο ψηλά, πετρόχτιστη, δίνει την ευκαιρία στο χωριό να γιορτάζει για 3 ημέρες στη γιορτή των Αγίων Αποστόλων από 28-30 Ιουνίου και μας θυμίζει πανηγύρι μιας άλλης εποχής.

Απολαύστε την κουβέντα, τον καφέ και τα γλυκά στα παραδοσιακά καφενεδάκια του χωριού.