Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

  Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 16 Αυγούστου και κύριοι ομιλητές ήταν οι εξής:

  • Ομιλία του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. Χρίστου Τσολάκη με θέμα : Το Δημοτικό τραγούδι
  • Ομιλία της Φιλολόγου Γλωσσολόγου Κων/νας Βαδάση με θέμα : Ελληνικές Διάλεκτοι κι Ελληνικά ιδιώματα, Το ιδίωμα της Δεσκάτης.

  Τα δύο θέματα αναλύθηκαν όσο πιο απλά γινόταν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νίκος Μίγκος, ο πρόεδρος Δ.Σ. Τηλέμαχος Καψάλης, οι γλωσσολόγοι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα Μαργαρίτη – Ρόγκα και κ. Μπουσμπούκης Αντώνιος, ο τιμώμενος καθηγητής και συμπατριώτης μας Κώστας Πίπιλας, οι διευθυντές του Γυμνασίου Δημήτρης Γαλάνης και του ΕΠ.ΑΛ. Θανάσης Παπατσάνης, επίσημοι προσκεκλημένοι, αρκετοί καλεσμένοι εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος που γέμισαν την αίθουσα. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες από τον Δήμαρχο Δεσκάτης Νίκο Μίγκο προς τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ. Χρίστο Τσολάκη, από τον πρόεδρο Δ.Σ. Τηλέμαχο Καψάλη στην φιλόλογο , γλωσσολόγο Κων/να Βαδάση από τον Καθηγητή Χρίστο Τσολάκη στον τιμώμενο για την προσφορά του στα γράμματα καθηγητή Κώστα Πίπιλα καθώς επίσης εκ μέρους του Δήμου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Λυκείου Τηλέμαχος Καψάλης στον καθηγητή Κώστα Πίπιλα. Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για τους επίσημους καλεσμένους ομιλητές και τους καθηγητές του Α.Π.Θ. που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

   Ο κ. Χρίστος Τσολάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης. Έχει υπηρετήσει στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Φιλολογίας αλλά και ως Σχολικός Σύμβουλος. Στη συνέχεια διετέλεσε καθηγητής Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.. Έχει συμβάλει πολύ στο έργο τόσο των δασκάλων, όσο και των καθηγητών με συνεχείς ενημερώσεις και σεμινάρια σε θέματα γλώσσας καθώς και διδασκαλίας της γλώσσας. Επίσης υπήρξε οργανωτής της ομάδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την συγγραφή των Σχολικών Βιβλίων της Γλώσσας στο Λύκειο. Παράλληλα είναι πρόεδρος στο περιοδικό «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» του συλλόγου αποφοίτων Φιλολόγων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συμβάλλει πραγματικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

   Η Κων/να Βαδάση είναι κόρη του Αντώνη Βαδάση από τα Καλύβια Πέλλας και της Ελένης, το γένος  Μαγκούφη από την Παρασκευή του Δήμου Δεσκάτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύδρα Πέλλας όπου και τελείωσε το Λύκειο. Το 1997 μπήκε στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. ακολουθώντας την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας. Στη συνέχεια φοίτησε το μεταπτυχιακό τμήμα με ειδίκευση στην Ιστορική και Βαλκανική Γλωσσολογία με αντικείμενο τη σύγκριση και τις σχέσεις των Ελληνικών και Βαλκανικών γλωσσών και διαλέκτων. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο ως επιστημονικός συνεργάτης για τη συλλογή διαλέκτων και ιδιωμάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, επίσης ως επιστημονικοί συνεργάτης για το έργο Νεοελληνικές Διάλεκτοι, έργο που είναι υπό έκδοση. Η Διπλωματική της εργασία είχε αντικείμενο το Ιδίωμα της Δεσκάτης και κυρίως την κλήση του ρήματος. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Σκύδρα στον Ιδιωτικό Τομέα της Εκπαίδευσης , αλλά και στη Θεσσαλονίκη σε ερευνητικά προγράμματα πάνω σε θέματα της γλώσσας.

   Ο κ. Αντώνιος Μπουσμπούκης είναι Γλωσσολόγος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και σύζυγος της συμπατριώτισσας μας Δροσούλας Χύτα. 

   Η κα Μαργαρίτη – Ρόγκα είναι επίσης Γλωσσολόγος καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. . Η κα Ρόγκα Μαργαρίτη επιμελήθηκε την εκπόνηση των μεταπτυχιακών της Κων/νας Βαδάση, με μεγάλη χαρά καθώς η καταγωγή της ανάγεται στα Γρεβενά, και ο πατέρας της κ. Μαργαρίτης γιατρός στο επάγγελμα υπηρέτησε στο ιατρείο της Δεσκάτης. Η ίδια βαφτίστηκε στη Δεσκάτη γι' αυτό και η παρουσία της στην εκδήλωση της φοιτήτριας της Ντίνας Βαδάσης ήταν αυθόρμητη και «έσωθεν» επιβεβλημένη .

   Να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους ομιλούντες που μας χάρισαν γνώσεις τόσο για το Δημοτικό τραγούδι όσο και για το ιδίωμα της Δεσκάτης . Οι προσπάθειες μας θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να αυξηθούν οι διαλέξεις, οι ομιλίες και οι ημερίδες για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, τις παραδόσεις και τα ίδια τα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

                                                                                     Ο Πρόεδρος Δ.Ε.Π.Α.Κ.Α.Α.

                                                                                         Νίκος Τζιαφέτας