Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

          ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

                                                         episkepsi.jpgΜήνυμα αγάπης και ενότητας έστειλε από τη Δεσκάτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στην περιοχή. Ο κ.κ.Βαρθολομαίος προέτρεψε τους κατοίκους και τις αρχές της Δεσκάτης να συνεχίσουν να εργάζονται ενωμένοι για το καλό του τόπου, επαινώντας τους για την άριστη ανακαίνιση των 21 εξωκκλησιών που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν. Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δασοχωρίου, η οποία επανδρώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, θα αποτελέσει το καμάρι της περιοχής. Κάνοντας μια αναδρομή στην Εκκλησιαστική ιστορία της Δεσκάτης, ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε την ενίσχυση που προσέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Δεσκάτη κατά τους δύσκολους καιρούς της Τουρκοκρατίας. Τέλος, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις βιοτεχνίες εκκλησιαστικών ειδών της Δεσκάτης, οι οποίες έχουν κάνει την πόλη διάσημη στο πανελλήνιο.

     Εγκάρδια υποδοχή

     Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Δεσκάτη είχε ιστορικό χαρακτήρα καθώς για πρώτη φορά προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέπτεται την περιοχή, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του στην Ιερά Μητρόπολη της Ελασσόνας. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έφτασε στη Δεσκάτη στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασίλειο και περίπου 15 ιεράρχες τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον κ.κ.Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν στην Κεντρική Πλατεία ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, ο νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης και πλήθος κόσμου που χειροκρότησε θερμά τον Πατριάρχη, ενώ άγημα του Α΄ Σώματος Στρατού απέδωσε τιμές.

    Ιστορική επίσκεψη

    Στην προσφώνηση του προς τον κ.κ Βαρθολομαίο ο κ. Μίγκος υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δεσκάτη, ενώ αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις της περιοχής με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον ο κ. Μίγκος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Δήμος Δεσκάτης είναι προικισμένος με όλα τα αγαθά της φύσης ,σημειώνοντας παράλληλα το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων. Σχετικά δε με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο δήμαρχος Δεσκάτης τόνισε ότι «στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ο λαός μας χαίρεται και εκφράζεται με βαθιά ικανοποίηση όταν βλέπει την Εκκλησία να υπερασπίζεται πανανθρώπινες αρχές και αξίες, αλλά και κάθε φορά που παίρνει θέση σε κεφαλαιώδους σημασίας παγκόσμια προβλήματα , όπως η ειρήνη , η δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η διανομή του παγκόσμιου πλούτου»,επισημαίνοντας ότι «οι τοπικοί άρχοντες και ο κλήρος  με τη στάση ζωής τους πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους πολλούς, ενώνοντας δημιουργικά τις δυνάμεις για την προκοπή του τόπου μας και το καλό της κοινωνίας». Μετά το τέλος του χαιρετισμού ο κ. Μίγκος πρόσφερε μια μίτρα στον Πατριάρχη που κατασκευάστηκε στη Δεσκάτη, η οποία φημίζεται για τα εκκλησιαστικά της καλλιτεχνήματα.

    Λαϊκό προσκύνημα για τον Πατριάρχη

    Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό προς τον κ.κ Βαρθολομαίο πραγματοποίησε και ο κ. Κουπτσίδης. Στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την οποία παρακολούθησαν με ευλάβεια και συγκίνηση δεκάδες εκατοντάδες πιστοί.Κατά την έξοδο του από το Ναό ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δέκτης εκδηλώσεων αγάπης και σεβασμού από το λαό όχι μόνο της Δεσκάτης αλλά και γειτονικών περιοχών. Η τετράωρη περίπου παραμονή του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στη Δεσκάτη ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στο κτήμα «Πέτρινο» της Δεσκάτης.

    Ποιοι παραβρέθηκαν

    Στην επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στη Δεσκάτη έδωσαν το παρών υποψήφιοι βουλευτές του νομού Γρεβενών, εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων-Δήμων του νομού Γρεβενών και γειτονικών νομών, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.