Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση από τα παιδιά του Β’ Δημοτικού

     Παρουσία πολλών γονέων, εκπρόσωπων της δημοτικής αρχής Δεσκάτης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση από τα παιδιά του Β' Δημοτικού Σχολείου Δεσκάτης. Η όμορφη εκδήλωση που αφορούσε την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Δεσκάτης την περασμένη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη εκδήλωση, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ) του Δήμου Δεσκάτης κ. Νίκος Τζιαφέτας σημειώνει τα εξής:

      Αγαπητοί δημότες, δημότισσες,

      Για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας το Β' Δημοτικό Σχολείο Δεσκάτης. Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, τα παιδιά του Β' Δημοτικού παρουσίασαν την Δευτέρα 23 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου μία σπουδαία μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου.

        Οι θεματικές ενότητες της παράστασης

      Το πρόγραμμα της παράστασης χωρίστηκε σε επτά ενότητες, ξεκινώντας από το θρηνητικό της Άλωσης «Γιατί πουλί μ' δεν κελαηδείς» και τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο από τους μαθητές του Β' Δημοτικού. Κατά την διάρκεια της παράστασης παρουσιάστηκαν αφηγήσεις, θεατρικά, μουσική και τραγούδι, χορευτικά, χορικά και θεατρικές αφηγήσεις, απαγγελία ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού, ενώ τα παιδιά ενσάρκωσαν ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του '21, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας. Επίσης, παρουσιάστηκε η δράση των «αφανών» ηρώων σε διάφορες περιοχές της χώρας που επαναστάτησαν, το Σούλι, ο Ζάλογγος, η Χίος και τα Ψαρά, η Έξοδος του Μεσολογγίου, αλλά και η διασκευασμένη ερμηνεία του Καραγκιόζη και των υπολοίπων πρωταγωνιστών του Θεάτρου Σκιών με ηρωική μορφή.

       Οι συντελεστές του έργου

     Τη ιδέα του όλου εγχειρήματος είχε ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Παληάς, ο οποίος επιμελήθηκε την όλη παράσταση με την βοήθεια (όσον αφορά στην επιμέλεια του θεατρικού μέρους και την επιλογή των κειμένων) του κ. Νικόλαου Προύφα, καθώς και των μαθητών που συμμετείχαν σ' αυτήν, των δασκάλων του σχολείου και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Η σπουδαία παράσταση είχε την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του διευθυντή του Β' Δημοτικού Σχολείου κ. Αντώνη Βελλή, ενώ για την πραγματοποίησή της συντέλεσαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί και καθηγητές μουσικής και χορού κκ.: Ευθύμιος Λάμαρης, Αθανάσιος Μίγκος, Ιωάννα Φάκα, Μαρία Τζιλίνη, Κατερίνα Λίτσα, Ιάσων Γκρεμτζές, Δέσποινα Φλώρου, Θεόδωρος Κουτσίκος, Γιώργος Πνευματικός, Δημήτριος Καλαντζής, Γιάννης Κατσιαφλάκας.

     Ποιοι παραβρέθηκαν

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπαντώνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου κ. Τηλέμαχος Καψάλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Γιάννης Ζαγκανίκας και Δημήτρης Καλαντζής, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Γρεβενών κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, ο σχολικός σύμβουλος Α' εκπαιδευτικής περιφέρειας Γρεβενών κ. Αθανάσιος Καλλιανιώτης, ο διευθυντής του Γυμνασίου και οικοδεσπότης της συγκεκριμένης παράστασης, αλλά και πολλών άλλων πολιτιστικών γεγονότων κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Θανάσης Παπατσάνης και πολύς κόσμος που χειροκρότησε με θέρμη τους πρωταγωνιστές της παράστασης. Εμείς, ως διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΚΑΑ δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τα παιδιά του Β' Δημοτικού Σχολείου και τους συντελεστές της παράστασης και συνάμα να τους ευχαριστήσουμε που αποτελούν κύτταρο παραγωγής πολιτισμού στον τόπο μας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΚΑΑ

Νίκος Τζιαφέτας