ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

    Σημαντικές μουσικές βραδιές πραγματοποιήθηκαν στη Δεσκάτη, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ζάβορδα 2009». Η αρχή έγινε το Σάββατο 1 Αυγούστου στο προαύλιο του Λυκείου, όπου το συγκρότημα του Κώστα Φάκα διασκέδασε πολίτες και επισκέπτες της πόλης με δημοτική και λαϊκή μουσική. Η συνέχεια δόθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία Δεσκάτης. Συνδημότες, ετεροδημότες, καθώς και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο διασκέδασαν και χόρεψαν με μία από τις κορυφαίες δημοτικές ορχήστρες της Ελλάδας. Μιλάμε για το συγκρότημα με τον σπεσιαλίστα του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τους σπουδαίους ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, Αντώνη Κυρίτση και Γιώτα Παππά. Η κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σε μία κατάμεστη πλατεία, πλήθος κόσμου χόρεψε και ξεφάντωσε με μοναδικό τρόπο στους ρυθμούς της δημοτικής μουσικής. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία αυτής της βραδιάς. Πρώτα απ' όλα στην τεράστια συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην φτάσουν τα τραπεζοκαθίσματα που παρείχαν τα καταστήματα της πλατείας, έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες μας να φέρουν καρέκλες από τα σπίτια τους. Το δεύτερο υπήρξε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στον χορό και κυρίως των νέων ανθρώπων, αποδεικνύοντας έτσι ότι το δημοτικό τραγούδι δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά και λαμπρό μέλλον, που διασφαλίζεται μέσω της μεταλαμπάδευσης της δημοτικής μουσικής από γενιά σε γενιά.

    Την Παρασκευή 21 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή και μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Η κραυγή του τζιουμπάνου». Ο δικηγόρος και κοντοχωριανός μας από την Κρανιά, Χρήστος Πατούνας, μαζί με την ερασιτεχνική λαϊκή ορχήστρα, μας χάρισαν μία σπουδαία και άκρως απολαυστική βραδιά, ερμηνεύοντας ποιοτικά και έντεχνα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Ταυτόχρονα, ο Χρήστος Πατούνας έδωσε μία διαφορετική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής μας με αναφορά στον ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μέσα από ανέκδοτα και φανταστικές ιστορίες, αλλά κυρίως με πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μας. Η εκδήλωση άρεσε πολύ στο κοινό που την παρακολούθησε μιας και η περιοχή μας είναι γεωργοκτηνοτροφική. Επίσης, μια εντελώς ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών πρόσφερε στο κοινό της Δεσκάτης μία ιταλική μουσικοχορευτική παράσταση από το συγκρότημα Νταμπουρελίστι Ντιντόρε Παντούλι από τα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας. Διαφορετική μουσική προσέγγιση από μια διαφορετική μουσική σχολή και κουλτούρα, απαραίτητη ωστόσο για την διεύρυνση των μουσικών μας ακουσμάτων, πέρα από τα όρια της τοπικής και εθνικής μας μουσικής.

   Η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού έκλεισε το Σάββατο 29 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία Δεσκάτης. Επρόκειτο για μια βραδιά αφιερωμένη στους πολίτες του Δήμου μας, καθώς οι περισσότεροι ετεροδημότες και επισκέπτες της περιοχής μας γύρισαν στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, μετά το πέρας των καλοκαιρινών τους διακοπών. Μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε μην κρύβει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που να χαροποιήσει ιδιαίτερα και να συγκινήσει τους συνδημότες μας: η παρουσία του μουσικού Νίκου Παπαδόπουλου. Η βραδιά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την ορχήστρα του Τάσου Νοτόπουλου, του Γιώργου Πλάδα, της Δέσποινας Σωτηρούλη και υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, οι οποίοι ερμήνευσαν έντεχνα τραγούδια. Ωστόσο, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία είχε την χαρά να ακούσει ενδιάμεσα – μετά από πολύ καιρό – τον ταλαντούχο μουσικό και συμπατριώτη μας Νίκο Παπαδόπουλο. Αποκαλώ τον φίλο Νίκο μουσικό, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος που παίζει τόσο διαφορετικά μουσικά όργανα (μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, μπαγλαράς) και να μπορεί να χαρίσει με την ίδια ευκολία διαφορετικά μουσικά ακούσματα και τραγούδια (λαϊκά, έντεχνα, ρεμπέτικα, παραδοσιακά, κρητικά, ποντιακά). Ευχαριστούμε Νίκο για τη βραδιά που μας χάρισες και περιμένουμε με ανυπομονησία και την συνέχεια. Η παρουσία του κόσμου σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και την επόμενη χρονιά, ώστε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2009 να είναι απλά μια ευχάριστη ανάμνηση μπροστά στις εκδηλώσεις του Δήμου Δεσκάτης που θα πραγματοποιηθούν το 2010.