ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ

     Στην τελική φάση το έργο της ύδρευσης της Δεσκάτης

    Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της ύδρευσης του Δήμου Δεσκάτης μετά την ανάθεση της μελέτης κατασκευής διυλιστηρίου που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, την Τρίτη 19 Μαΐου. Αν και η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε την δημιουργία διυλιστηρίου, ωστόσο αυτό κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της μεγάλης θολερότητας του νερού. Αναφερόμενος στην σημασία του έργου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος τόνισε ότι «το διυλιστήριο πρέπει να γίνει, για να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα πίνουμε καθαρό νερό», σημειώνοντας πως η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας (ΕΠΑΔΥΜ) και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως τους προσεχείς μήνες θα είναι έτοιμο.

     Ψήφισμα για την γενοκτονία των Ποντίων

     Με αφορμή την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι ιστορικό, ηθικό και εθνικό χρέος όλου του Ελληνισμού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ένα μεγάλο τμήμα του έθνους μας και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα από τα θλιβερότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας». Ακόμη, αποφασίστηκε η ανέγερση μνημείου για την γενοκτονία των Ποντίων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλιουριάς, το οποίο διαθέτει σημαντικό ποντιακό – προσφυγικό στοιχείο, σε χώρο που θα υποδείξει το Τοπικό Συμβούλιο και η θεσμοθέτηση εκδήλωσης σε ετήσια βάση.

     Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας

    Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας θα συσταθεί στον Δήμο Δεσκάτης, το οποίο θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Έργο του συγκεκριμένου οργάνου είναι η καταγραφή και μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, αλλά και η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης.

     Σύνθεση του οργάνου

    Στο εν λόγω Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο είναι επταμελές, συμφωνήθηκε να συμμετέχουν: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚΑΑ) του Δήμου Δεσκάτης, δύο κοινωνικοί λειτουργοί (ένας από την Διεύθυνση Υγείας – Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και ο δεύτερος από το Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες νομού Γρεβενών «Ορίζοντες»), ένας εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας.

    Έγκριση προσλήψεων στον Δήμο

    Άλλοι επτά εργαζόμενοι απασχολούνται στον Δήμο Δεσκάτης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τέσσερα άτομα προσλήφθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για οκτώ μήνες και εργάζονται με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης στην καθαριότητα του Δήμου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη δύο υδραυλικών και ενός χειριστή για κάλυψη εκτάκτων αναγκών με σύμβαση δύο μηνών.

    Νέα σημαντικά έργα

   Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την κατασκευή δύο παιδικών χαρών στη Δεσκάτη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και Γέφυρας Σακαβάρα στην Αστυνομία, αλλά και την αλλαγή και ανανέωση του εξοπλισμού σε όποια παιδική χαρά χρειάζεται. Επιπλέον, ψηφίστηκε η κατασκευή πεζοδρομίου στον δρόμο προς το Κέντρο Υγείας, την συντήρηση και επισκευή γεφυροπλάστιγγας για την εξυπηρέτηση των αγροτών της περιοχής, ενώ επικύρωσε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Παιδικού Σταθμού του Δήμου με την δημιουργία θέσης μάγειρα. Τέλος, έγινε ο απολογισμός των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΚΑΑ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών.