ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΩΝ

     Εκδρομή ΚΑΠΗ Δήμου Δεσκάτης σε Λευκάδα, Πάργα και Αιτωλοακαρνανία

    Με την συμμετοχή περίπου 100 μελών από τη Δεσκάτη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, το ΚΑΠΗ του Δήμου πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή σε Ηγουμενίτσα, Πάργα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Γιάννενα από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Ιουνίου. Η εκδρομή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς τα μέλη του ΚΑΠΗ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά όμορφη μέρη της πατρίδας μας και να διασκεδάσουν αφήνοντας πίσω για λίγο τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

       Επίσκεψη σε Ηγουμενίτσα, Πάργα και Αιτωλοακαρνανία

     Πρώτη στάση των εκδρομέων η Ηγουμενίτσα, όπου οι ηλικιωμένοι του Δήμου Δεσκάτης είδαν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας. Η πρόσβαση στην πόλη ήταν άνετη και γρήγορη μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, που συνδέει άμεσα την Ήπειρο με την Δυτική Μακεδονία. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στην γραφική και τουριστική Πάργα, διασχίζοντας τις βραχώδεις ακτές, τα μυθικά ποτάμια και τις εντυπωσιακές λιμνοθάλασσες των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Η Πάργα φημίζεται διεθνώς για την ομορφιά της και τις μοναδικές παραλίες της, πράγμα που διαπίστωσαν από κοντά όλοι οι εκδρομείς. Στη συνέχεια, τα μέλη του ΚΑΠΗ θαύμασαν το έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας – Ακτίου, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πάλαιρο στο βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου διανυκτέρευσαν και διασκέδασαν σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.

       Ο γύρος της Λευκάδας

     Η δεύτερη μέρα της εκδρομής περιλάμβανε ξενάγηση στο νησί της Λευκάδας. Το πρωί ξεκίνησε με σύντομο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης λίγο έξω από την πόλη της Λευκάδας και ακολούθησε ο γύρος του νησιού με λεωφορείο. Μετά από μία απαραίτητη στάση για μπάνιο και φαγητό στο χωριό Βασιλική – έδρα του Δήμου Απολλωνίων, στη νότια πλευρά του νησιού, οι εκδρομείς ολοκλήρωσαν τον γύρο της Λευκάδας με επίσκεψη και καφέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

      Πρόθεση για αδελφοποίηση Δεσκάτης και Παλαίρου

      Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με φαγητό και διασκέδαση στο ξενοδοχείο της Παλαίρου, όπου συμμετείχε και ο δήμαρχος της περιοχής κ. Νίκος Σολδάτος. Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Δεσκάτης, τον δήμαρχο κ. Νίκο Μίγκο και τον δημοτικό σύμβουλο – πρόεδρο του ΚΑΠΗ κ. Γιάννη Ζαγκανίκα, που συνόδευαν τους εκδρομείς, ο κ. Σολδάτος εξέφρασε την βούληση της δημοτικής αρχής Παλαίρου να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Δεσκάτη σε όλους τους τομείς, προχωρώντας σε αδελφοποίηση των δύο Δήμων, ενός ορεινού κι ενός παραθαλάσσιου. Από την πλευρά του, ο κ. Μίγκος, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Παλαίρου για την ζεστή φιλοξενία, τόνισε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τους δύο Δήμους πρέπει να ενταθούν σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Η συνεργασία είναι προς όφελος των κατοίκων και των δύο περιοχών μας», υποστήριξε ο κ. Μίγκος, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή Δεσκάτης θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Να σημειωθεί ότι οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν αναμνηστικά λευκώματα με την ιστορία, την λαογραφία και τον πολιτισμό της Δεσκάτης και της Παλαίρου.

      Στο ιστορικό Ζάλογγο

     Κατά την διάρκεια της τρίτης μέρας της εκδρομής, τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Δεσκάτης, αφού αναχώρησαν από την Πάλαιρο και την περιοχή της βόρειας Ακαρνανίας, ανέβηκαν στις απόκρημνες πλαγιές του ιστορικού Ζάλογγου, όπου το 1803 οι Σουλιώτισσες χόρεψαν τον πασίγνωστο χορό του Ζαλόγγου και έπεσαν στο κενό αρνούμενες να παραδοθούν στον Αλή Πασά. Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του Ζαλόγγου.

      Επίσκεψη στα Γιάννενα

     Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με στάση στα Γιάννενα για φαγητό και καφέ στη γραφική λίμνη. Αρκετοί ωστόσο ήταν αυτοί που επισκεφθήκαν το νησί των Ιωαννίνων, για να δουν από κοντά τα κελιά της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρήκε τον θάνατο ο Αλή Πασάς. Μέσω της Εγνατίας Οδού, τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Δεσκάτης διέσχισαν οριζόντια την Κεντρική Πίνδο, θαυμάζοντας τις μαγευτικές ομορφιές του Μετσόβου και του Εθνικού Δρυμού της Βάλιας Κάλντα.

       Πρόσκληση στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και στο Αντάμωμα

     Επιστρέφοντας με τις καλύτερες αναμνήσεις, οι εκδρομείς ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Δεσκάτης και τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής, η οποία τους έδωσε την δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος (40 ευρώ το άτομο) να επισκεφθούν τόσα πολλά και διαφορετικά όμορφα μέρη της Ελλάδας. Λίγο πριν την άφιξη στη Δεσκάτη, ο κ. Μίγκος υπογράμμισε πως η φροντίδα και η διασκέδαση των μελών του ΚΑΠΗ αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την δημοτική αρχή και την διοίκηση του ΚΑΠΗ του Δήμου Δεσκάτης. Ταυτόχρονα, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους δημότες στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο 2ο Αντάμωμα Δεσκατιωτών (6-9 Αυγούστου). Τέλος, δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η διοίκηση του ΚΑΠΗ θα λάβουν και στο μέλλον από κοινού ανάλογες πρωτοβουλίες για την ψυχαγωγία των μελών του ΚΑΠΗ.