Επίσκεψη του βουλευτή ν. Γρεβενών Θ. Χαντάβα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης

   ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ 2010 – ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

      Επίσκεψη του βουλευτή ν. Γρεβενών Θ. Χαντάβα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης παραβρέθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο νέος βουλευτής του νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του για συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Δεσκάτης. Καλωσορίζοντας τον κ. Χαντάβα στη Δεσκάτη και ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα βουλευτή να δώσει το παρών σε επόμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί άμεσα με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα του Δήμου Δεσκάτης.

     Τα μεγάλα θέματα του Δήμου Δεσκάτης

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Χαντάβα, ο δήμαρχος Δεσκάτηςαναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και ευρύτερα τους κατοίκους του νότιου τμήματος του νομού Γρεβενών, μεταξύ των οποίων η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ο δρόμος Γρεβενά – Δεσκάτη – Λάρισα, η εξόφληση των οφειλών για την ολοκλήρωση του φράγματος ύδρευσης Δεσκάτης και για την επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου. Ακόμη, ο κ. Μίγκος τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης των Δημοτικών Σφαγείων και έγκαιρης αποζημίωσης των πληγέντων από την κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα.

     Ν. Μίγκος: «Η Δεσκάτη να πάρει τη θέση που της αξίζει»

    Κάνοντας ειδική μνεία στην σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή ως «Καποδίστριας ΙΙ», ο δήμαρχος Δεσκάτης υποστήριξε ότι στο νομό Γρεβενών πρέπει να δημιουργηθούν δύο ισχυροί Δήμοι (Δεσκάτης και Γρεβενών) με την παράλληλη ένταξη στον Δήμο Δεσκάτης Δημοτικών Διαμερισμάτων όμορων Δήμων που ανήκουν σε γειτονικούς νομούς, οι κοινωνίες των οποίων όμως έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Δεσκάτη και έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε έναν διευρυμένο Δήμο Δεσκάτης. «Η Δεσκάτη πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει με τον Καποδίστρια ΙΙ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίγκος.

     Διαμαρτυρία για λίγες θέσεις μερικής απασχόλησης

    Επιπροσθέτως, ο κ. Μίγκος διαβίβασε στον νεοεκλεγέντα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά να μην προχωρήσει ο καθορισμός των ειδικοτήτων των πέντε ατόμων που θα προσληφθούν στο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης του Δήμου Δεσκάτης, σημειώνοντας πως το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να εξετάσει εκ νέου και αμερόληπτα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου και να αποκαταστήσει την αδικία που συντελείται σε βάρος του δεύτερου Δήμου του Νομού για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. «Και το 2007 σημειώθηκε αδικία σε βάρος του Δήμου μας με την έγκριση πέντε θέσεων. Η αδικία αυτή επαναλαμβάνεται. Σε Δήμους του νομού Γρεβενών με πληθυσμό μισό και λιγότερο από τον δικό μας εγκρίθηκαν θέσεις διπλάσιες και πλέον των πέντε ατόμων», επεσήμανε ο κ. Μίγκος, ζητώντας από τον νέο βουλευτή του νομού Γρεβενών να παρέμβει για να αρθεί αυτή η αδικία. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον ΟΑΕΔ για την απόφασή του να απορρίψει έξι δημότες Δεσκάτης από το πρόγραμμα «Νέοι Επαγγελματίες».

     Θ. Χαντάβας: «Η Δεσκάτη δεν είναι το αποπαίδι του Νομού»

    Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του νομού Γρεβενών αποδέχτηκε το αίτημα του δημάρχου για πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τα προβλήματα της Δεσκάτης και της ευρύτερης περιοχής, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το νότιο τμήμα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. «Η Δεσκάτη δεν είναι το αποπαίδι του Νομού», υποστήριξε ο κ. Χαντάβας, διαβεβαιώνοντας τοπικούς άρχοντες και πολίτες ότι θα συνεργαστεί αρμονικά με όλους με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού Γρεβενών. Σχετικά με τον Καποδίστρια ΙΙ, εξήγησε την θέση της καινούριας κυβέρνησης για αποκέντρωση του κράτους με την θεσμοθέτηση αιρετής περιφέρειας και ισχυρών τοπικών αυτοδιοικήσεων.

       Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη

    Αναφορικά με τα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της δημοτικής αρχής να μην αυξηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα τέλη ύδρευσης, υπονόμων, φωτισμού και ηλεκτροδοτούμενων χώρων του Δήμου Δεσκάτης. «Οι προτάσεις μας χαρακτηρίζονται από αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας», σχολίασε ο κ. Μίγκος.

     Το τεχνικό πρόγραμμα του 2010

   Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υλοποιηθούν έργα και μελέτες ύψους 612.583 ευρώ από τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για το 2010. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Παρασκευή, η επίστρωση δρόμων με κυβόλιθους, η επισκευή και συντήρηση των Δημοτικών Σφαγείων, η διαμόρφωση της πλατείας στον Άγιο Αθανάσιο, η κατασκευή γραφείων στο Δημαρχείο, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του ήδη δημοπρατημένου έργου της κατασκευής γηπέδου 5Χ5 στη θέση του υπάρχοντος γηπέδου καλαθοσφαίρισης, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, θα γίνουν μικροπαρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία Δεσκάτης, πολλά μικρά έργα στη Δεσκάτη και στα Δημοτικά Διαμερίσματα, ενώ εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση μελέτης για την πιστοποίηση αρνιού και κατσικιού Δήμου Δεσκάτης ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

      Τα οφέλη του ΠΟΠ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωγραφική περιοχή, στην οποία προτείνεται να αναγνωρισθεί το αρνάκι και το κατσικάκι ως ΠΟΠ περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Δεσκάτης. Οι καταχωρήσεις των ονομασιών «Αρνάκι και Κατσικάκι Γάλακτος περιοχής Δήμου Δεσκάτης» ως ΠΟΠ θα ικανοποιήσει τους καταναλωτές που θα έχουν στη διάθεσή τους δύο βασικά τρόφιμα πιστοποιημένα, με εγγυήσεις για την προέλευσή τους και τον τρόπο παραγωγής τους. Η πιστοποίηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης των συγκεκριμένων προϊόντων και την βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του Δήμου Δεσκάτης.