ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Ν. Μίγκος: «Στηρίζουμε την βιώσιμη ανάπτυξη»

   Την Κοινότητα Ανάβρας του νομού Μαγνησίας, η οποία αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης, επισκέφθηκαν το Σάββατο 23 Μαΐου η δημοτική αρχή Δεσκάτης μαζί με συλλόγους, φορείς της πόλης και δημότες. Τους επισκέπτες από την Δεσκάτη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε την τελευταία δεκαπενταετία, με αποτέλεσμα το απομονωμένο χωριό να γίνει πανελληνίως γνωστό ως σουηδικό μόντελο ανάπτυξης και να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση. «Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει για τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει. Έτσι, ο πληθυσμός της Ανάβρας διπλασιάστηκε μέσα σε 15 χρόνια», τόνισε προς τη δημοτική αρχή, τους συλλόγους και τους φορείς της Δεσκάτης ο κ. Τσουκαλάς.

     Στροφή στην πράσινη οικονομία

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος συνεχάρη τον πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας για τις ενέργειές του, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να έχουμε προσωπική γνώμη και άποψη για τον τρόπο με τον οποίο ένας τόπος μπορεί να αναπτυχθεί δυναμικά με στοχευμένες παρεμβάσεις που σέβονται το περιβάλλον. «Στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη, καθώς πρώτιστο μέλημά μας ως δημοτική αρχή αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ταχεία επίλυση όλων των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», επεσήμανε ο κ. Μίγκος.

      Πρότυπες υποδομές

     Το αιολικό πάρκο στο όρος Όθρυς, σε υψόμετρο 1.600 μέτρα, αποφέρει περίπου 100.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο στην Ανάβρα και αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, όπως μαθητές, επιχειρηματίες, τουρίστες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής. Η αναπτυξιακή ώθηση που προκλήθηκε έδωσε δυναμική και σε άλλους τομείς, με συνέπεια σήμερα στο απομακρυσμένο χωριό να λειτουργούν τρία κτηνοτροφικά πάρκα, υπερσύγχρονο σφαγείο, ιατρείο με αγροτικό γιατρό σε καθημερινή βάση, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο τελευταίας τεχνολογίας, γήπεδο ποδοσφαίρου και περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Μάλιστα, από την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου από το νερό των πηγών Ανάβρας που σχεδιάζεται, θα εισπράττονται άλλα 100.000 ευρώ, ενώ επίκειται η εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, που θα παρέχει ζεστό νερό και θέρμανση όλο το χειμώνα με ελάχιστο κόστος για τους κατοίκους.

    Ξενάγηση στο αιολικό και περιβαλλοντικό πάρκο

   Αμέσως μετά, οι φορείς της Δεσκάτης ξεναγήθηκαν στο αιολικό πάρκο της Ανάβρας από στελέχη της ισπανικής εταιρείας "Gamesa Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.", τα οποία τους ενημέρωσαν λεπτομερώς για τη λειτουργία των 20 ανεμογεννητριών του πάρκου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις. Τελευταία στάση το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο της περιοχής, στο οποίο βρίσκονται γεφύρια, παιδικές χαρές και πέτρινες κατασκευές.