ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΖΑΒΟΡΔΑ

    Εντείνονται οι προσπάθειες για την διάσωση της σκήτης του Αγ. Νικάνορα

   Δεσμεύσεις για την διάσωση της σκήτης του Αγίου Νικάνωρα στην Ι.Μ. Ζάβορδα παρείχε στο κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ο διευθυντής του κλιμακίου επίβλεψης έργων της ΔΕΗ (ΚΕΨΕ) Δυτικής Μακεδονίας κ. Κώστας Παπαϊωάννου, κατά την διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν μέλη του ΚΑΣ στη Ζάβορδα την Τρίτη 19 Μαΐου. Το κλιμάκιο του ΚΑΣ από την Αθήνα επισκέφθηκε την σκήτη του Αγίου Νικάνορα και ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον κ. Παπαϊωάννου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΕΗ, προκειμένου να μην κατακλυστεί το μνημείο μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος του Ιλαρίωνα. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, το νερό της λίμνης θα φτάνει κατά τρία έως οκτώ μέτρα κάτω από την σκήτη, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα υποστεί το παραμικρό, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας ότι ακόμη και σε περίπτωση πλημμύρας η ΔΕΗ είναι σε θέση να εγγυηθεί την προστασία του μνημείου.

      Στόχος η αξιοποίηση των μνημείων

    Το παρών στην αυτοψία που πραγματοποίησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε και ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης κ. Γιώργος Παπαντώνης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ αναφορικά με την διάσωση του σημαντικού αυτού θρησκευτικού μνημείου. «Βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής Δεσκάτης είναι όχι μόνο η προστασία των μνημείων θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και η ανάδειξη και αξιοποίησή τους, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Παπαντώνης.

     Πιο εύκολη η πρόσβαση στη σκήτη

   Μετά τις εργασίες διάνοιξης που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στο μονοπάτι που οδηγεί στη σκήτη, η πρόσβαση έχει καταστεί ευκολότερη. Ωστόσο, μετά την κατάκλυση των παρόχθιων περιοχών του Αλιάκμονα με νερό, το υπάρχον μονοπάτι δεν ενδείκνυται για τους επισκέπτες του μνημείου. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει μία μεταλλική γέφυρα, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα ξύλινη σκάλα, ώστε να είναι προσβάσιμη η σκήτη με ασφάλεια.

     Ενημέρωση για αρχαιολογικές εργασίες

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κλιμακίου του ΚΑΣ περιλάμβανε την Ιερά Μονή Ζάβορδας, όπου ενημερώθηκε από τον μοναχό Τιμόθεο και την προϊσταμένη της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Τσιάπαλη για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν στο καθολικό του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Τελευταίος σταθμός του κλιμακίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ήταν το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες ενεμάτων στις τοιχογραφίες, προκειμένου να μην υποστούν φθορές κατά την μεταφορά μέρους του μοναστηριού σε μεγαλύτερο υψόμετρο, για να μην κατακλυστεί μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος Ιλαρίωνα. Να σημειωθεί ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έβγαλε στο φως σημαντικά ευρήματα από τα κελιά και τον περιβάλλοντα χώρου του ερειπωμένου μοναστηριού.