ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

    – Υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής τάχθηκε το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

     – Γενναία χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων ζήτησε ο δήμαρχος Δεσκάτης Ν. Μίγκος

    Στον Δήμο Δεσκάτης βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα παιδείας και κ. Άννα Διαμαντοπούλου, για να συμμετάσχει σε συνεστίαση στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

     Στο ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς

   Μόλις έφτασε στην Δεσκάτη, το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφού τραγούδησε και χόρεψε στο μοναδικό έθιμο του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς και της Ανδρομάνας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της από την μαζική συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της Δεσκάτης. Μάλιστα, προέτρεψε τις τοπικές αρχές και τους φορείς της πόλης να προωθήσουν το έθιμο, σημειώνοντας πως «η περιοχή χρειάζεται ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε ένα ενιαίο σχέδιο ανάδειξης των φυσικών της ομορφιών και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με τις τοπικές δυνάμεις να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

     Φυγή αγροτών από την ύπαιθρο

    Στη συνέχεια, η κ. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δεσκάτης κ. Νίκο Μίγκο, ο οποίος την ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου με βασικό αυτό της ανεργίας, αφού η περικοπή των επιδοτήσεων στον καπνό – κύρια καλλιέργεια και πηγή εσόδων μέχρι πρότινος – είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την φυγή μέρους του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα της χώρας. «Ακολουθήθηκαν πολιτικές μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, η οποία έχει ως συνέπεια την ερήμωση της υπαίθρου», τόνισε ο κ. Μίγκος, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να γίνει αναδιανομή πλούτου υπέρ των πολλών.

    Αγροτουρισμός και θρησκευτικός τουρισμός

    Αν και ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί σταθερό προσανατολισμό για την δημοτική αρχή, η ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Ιλαρίωνα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των μοναστηριών και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του θρησκευτικού τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η ένταξη του Δήμου Δεσκάτης στο πρόγραμμα "Leader" μετά από αρκετά χρόνια.

     Μείον ο δρόμος Γρεβενά – Δεσκάτη

    Παρόλο που ο Δήμος δεν στερείται βασικών υποδομών, τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξή του αποτελεί ο δρόμος Γρεβενά – Δεσκάτη. «Ενώ κάνεις μία ώρα για να πας από τα Γρεβενά στην Θεσσαλονίκη, χρειάζεσαι μία ώρα για να πας από την Δεσκάτη ως τα Γρεβενά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δεσκάτης, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος οδικός άξονας τις προηγούμενες δεκαετίες.

      Μεταφορά πόρων στην περιφέρεια

    Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τις τοπικές αρχές και της Δεσκάτης είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς την παράλληλη μεταφορά των απαραίτητων πότων. «Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση, ώστε να μειωθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα που παρουσιάζει η περιφέρεια και ιδίως το νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών και η περιοχή της Δεσκάτης», σημείωσε ο κ. Μίγκος.

      Εκπόνηση 20ετούς αναπτυξιακού σχεδίου

     Από την πλευρά της, η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα παιδείας τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ενός 20ετούς ενιαίου σχεδίου από τις τοπικές κοινωνίες με σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας βάσει ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες. Ως ανάμνηση της επίσκεψής της στον Δήμο Δεσκάτης, ο κ. Μίγκος δώρισε στην κ. Διαμαντοπούλου μία εικόνα του Χριστού που φιλοτέχνησε η ζωγράφος και γλύπτρια από την Δεσκάτη κ. Βασιλική Μυλωνά.

        Ποιοι παραβρέθηκαν

     Κατά την διάρκεια της συνάντησης του δημάρχου Δεσκάτης με την κ. Διαμαντοπούλου το παρών έδωσαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό Γρεβενών κκ. Γιάννης Κωνσταντινίδης και Κυριάκος Ταταρίδης, οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ κκ. Θανάσης Χαντάβας, Κώστας Μυλωνάς και Δημήτρης Ψευτογκάς, ο πρώην δήμαρχος Γρεβενών κ. Θανάσης Ζιώγας, οι πρώην δήμαρχοι Δεσκάτης κκ. Θύμιος Παπαντώνης και Χρήστος Μπγιάλας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιος Νούτσος, ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Δεσκάτης κ. Γιώργος Κίτσιος, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στο νομό Γρεβενών κ. Κώστας Δημάδης, καθώς και πολλά στελέχη και φίλοι του κόμματος από την ευρύτερη περιοχή.