Ένταξη του Δήμου Δεσκάτης στο Πρόγραμμα “Συν-κοινωνία”

     Μετά από μια σειρά διαδικασιών ο Δήμος Δεσκάτης κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζί με άλλους 384 δήμους από το σύνολο 1.000 δήμων της χώρας , και θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να υποβάλει σύμβαση με συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο, που θα υλοποιήσει σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Γρεβενών . Η ΚΕΔΚΕ σε πρώτη φάση ενέκρινε για το δήμο Δεσκάτης το ποσό των 63.312 ευρώ, το οποίο προορίζεται για τη χρηματοδότηση των γραμμών και για την επιδότηση του εισιτηρίου . Στα 5 χωριά του δήμου Δεσκάτης υπάρχει ελλιπής συγκοινωνία και η οποία καλύπτεται από το ΚΤΕΛ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων για μετακίνηση στα Τοπικά Διαμερίσματα καθώς και στην πρωτεύουσα του δήμου τη Δεσκάτη.

    Από την 1η Νοεμβρίου 2008 προγραμματίζεται η έναρξη εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» σε 384 δήμους ή διαδημοτικές συνεργασίες  που υπέβαλαν σχετικές προτάσεις . Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 14 μήνες, μέχρι το τέλος του 2009 και από τα 40 εκατ. Ευρώ της προβλεπόμενης συνολικής χρηματοδότησης του, τα 10 εκατ. Ευρώ για το 2008 θα καλυφθούν από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. Ευρώ που αφορούν τις δαπάνες του έτους 2009 θα καλυφθούν από πόρους του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (8 εκατ. Ευρώ), από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» (12 εκατ. Ευρώ) και από τα τέλη κυκλοφορίας που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (10 εκατ. Ευρώ). Ειδικά για τα 10 εκατ. Ευρώ του έτους 2008, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ζητάει να καλυφθούν από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας» για να μην βαρύνουν τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους που αποδίδονται στους Ο.Τ.Α. .

    Σαν Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χωριών του δήμου μας και στην οικονομική τόνωση του εμπορικού κόσμου του Δήμου μας. Τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης και σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Νομού Γρεβενών , οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας, ο Δήμος Δεσκάτης θα εκδόσει σχετική  ανακοίνωση για το ακριβές ωράριο λειτουργίας των δρομολογίων.

                                                                                   Νίκος Μίγκος

                                                                               Δήμαρχος Δεσκάτης