Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης

Ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης (Ε.Μ.Ο.Δ.) είναι ένας παραδοσιακός σύλλογος με έδρα τη Δεσκάτη. Ο Ε.Μ.Ο.Δ έχει χρόνια προσφορά στον τόπο μας. Δραστηριοποιείται στη διαφύλαξη, καλλιέργεια και προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του.

Δημιουργήθηκε το 1950 από μια ομάδα εκπαιδευτικών με στόχο να αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ντόπιους και στους Δεσκατιώτες της Διασποράς. Έτσι δημιουργήθηκε και η μηνιαία εφημερίδα «Τα Νέα της Δεσκάτης», η οποία  συνεχίζει να εκδίδεται από το σύλλογο μας και κατάφερε να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας.

Στο κτίριο του ΕΜΟΔ στεγάζεται και λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη όπου στόχος είναι η προώθηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης για το βιβλίο. Λειτουργεί επίσης τμήμα ζωγραφικής ενηλίκων και παίδων με υπευθύνη την καταξιωμένη κα Βασιλική Μυλωνά.

Ο Σύλλογος έχει εκδώσει με τη βοήθεια του ιστορικού ερευνητή κ. Κώστα Σπανού τρία βιβλία:

  1. Ενθυμήσεις και επιγραφές από τη περιοχή της Δεσκάτης 1584-1914
  2. Δημοτικά τραγούδια της Δεσκάτης
  3. Πρακτικά Ιστορικής και Λαογραφικής Ημερίδας Δεσκάτης
Ο Σύλλογος διατηρεί επίσης πολυμελή χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού καθώς και χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων ηλικιών. Έχει κάνει επίσης πετυχημένες εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδος καθώς και μια παράσταση πριν λίγα χρόνια στο Ηρώδειο.
Τα μέλη του ΔΣ απαρτίζουν:
 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  ΘΕΣΗ
Κόγιου Λαμπρινή  Πρόεδρος
Σωτήρη Χρυσούλα  Αντιπρόεδρος – Υπεύθυνη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Χορευτικών Τμημάτων
Κοτρότσιου Κατερίνα  Γραμματέας
Παπατσάνης Ζήσης  Ταμίας
Βλάχου Ευαγγελία  Μέλος
Κόγιος Ζήσης  Μέλος
Κοτίτσα Αθανασία  Μέλος