Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πιο χαρακτηριστικές όμως και προσδιοριστικές της ταυτότητας του τόπου μας και μοναδικές ανα τον κόσμο όπως η Αντρομάνα (Ανδρουμάνα) είναι:

  • Ξεπροβόδισμα Πασχαλιάς: Πρόκειται για ένα έθιμο μοναδικό ανά την Ελλάδα, οι ρίζες του οποίου πηγάζουν από τα βάθη του χρόνου. Γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης. Περιλαμβάνει τοπικά παραδοσιακά τραγούδια της Πασχαλιάς, τοπικούς παραδοσιακούς χορούς στο ρυθμό των τραγουδιών, όπου τραγουδούν και συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η εκδήλωση τελειώνει με την Αντρομάνα.
  • Φωτιές: Την Παραμονή των Χριστουγέννων καθώς και της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα υψώματα των Μαχαλάδων της πόλης μας ανάβονται φωτιές που διατηρούνται αναμμένες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα ξεκινήσουν τα κάλαντα. Συμμετέχουν μικροί και μεγάλοί και συνοδεύεται από τραγούδια, χορό και πειράγματα μεταξύ των μαχαλάδων για τι ποιος έχει την καλύτερη. Νικητής είναι ο Μαχαλάς που θα καταφέρει να ανάψει τη μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια φωτιά.
  • Μπούρμπουλος: Η έναρξη των Αποκρεών γίνεται από την Τσικνοπέμπτη με την οργάνωση ομάδων μεταμφιεσμένων ή και με ατομικές πρωτοβουλίες πολιτών, όπου περιφέρονται στους δρόμους της πόλης μας καθώς και στα μαγαζιά της πειράζοντας τους περαστικούς και τους θαμώνες και βάζοντας στο κλίμα των ημερών ακόμα και τον πιο αδιάφορο πολίτη. Τις ημέρες που ακολουθούν οργανώνονται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις όπως: Αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου, η Καμήλα, η Αρκούδα, οι Φανοί καθώς και φωτιές σε όλους τους Μαχαλάδες, τόσο στην πόλη μας όπως και στα Δημοτικά Διαμερίσματά μας. Στα μαγαζιά της πόλης μας κάθε βράδυ οργανώνονται πάρτυ Μασκέ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με γλέντι και χορό στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης όπου συμμετέχουν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και το κάψιμο του Καρνάβαλου-Μπούρμπουλου.
  • Κούλουμα: Την Καθαρά Δευτέρα σε διάφορα μέρη της περιοχής μας συγκεντρώνονται οι Δημότες όλων των Διαμερισμάτων για το παραδοσιακό πέταγμα του αετού. Διανέμονται δωρεάν Φασολάδα παραδοσιακή, μαγειρεμένη σε καζάνια από έμπειρες νοικοκυρές, Χαλβά, ελιές, και φυσικά Λαγάνα. (Οι περιοχές συνάντησης ανακοινώνονται από το Δήμο την προηγούμενη μέρα).
  • Πολιτιστικός Αύγουστος – “Ζάβορδα”: Κάθε Αύγουστο ο Δήμος μας οργανώνει Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με Θεατρικά Έργα, Συναυλίες και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Στις εκδηλώσεις δόθηκε η ονομασία Ζάβορδα προς τιμή του μοναστηρίου της Ζάβορδας.
  • Κωνσταντίνεια: Περιλαμβάνει εκδηλώσεις αθλητικού περιεχομένου συνοδευόμενοι από παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συγκροτήματα παιδικά και ενηλίκων αφιερωμένα στους Πολιούχους της πόλης μας Άγιους Κωνσταντίνου και Ελένης.
  • Μεγάλο Παζάρι: Στα μέσα Ιουνίου κάθε έτους γίνεται η έναρξη του Μεγάλου Παζαριού. Πρόκειται για εμποροπανήγυρη με συμμετοχή εμπόρων από όλη την Περιφέρεια. Η διάρκειά της είναι μία εβδομάδα.
  • Αντάμωμα: Από το 2005 ξεκίνησε και το Αντάμωμα των απανταχού Δεσκατιωτών στη γενέτειρα γη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Δεσκάτης που σκοπό έχει να δώσει το ερέθισμα σε όλους τους Δεσκατιώτες σε όποιο μέρος της γης βρίσκονται να επαναπατριστούν, έστω και για λίγες μέρες, να ανταμώσουν με αγαπημένα άτομα αλλά και να ζήσουν στιγμές από το παρελθόν, να αναβιώσουν έθιμα και συνήθειες που τείνουν να εξαλειφθούν όπως αλώνισμα, θερισμός, παλιές φωτογραφίες κ.ά. Συγχρόνως γίνεται αναφορά στη σύγχρονη Δεσκάτη όπως αυτήν εξελίσσεται. Γίνεται με τον καλύτερο τρόπο το πάντρεμα της παλιάς και της νέας Δεσκάτη. Το έθιμο αυτό θα αναβιώνει στη Δεσκάτη κάθε τέσσερα χρόνια (επόμενη συνάντηση το 2009).