Δημόσιος απολογισμός δημάρχου Δεσκάτης στις γυναίκες

   ΕΡΓΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2007 – 2009

   Δημόσιος απολογισμός δημάρχου Δεσκάτης στις γυναίκες

   – Ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία οι στόχοι της δημοτικής αρχής

   – Ισότιμη μεταχείριση όλων των επαγγελματιών και των εργολάβων του Δήμου Δεσκάτης

   Ανταποκρινόμενος στη δέσμευσή του για άμεση και συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα του Δήμου Δεσκάτης, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος προχώρησε το Σάββατο 20 Μαρτίου στον δημόσιο απολογισμό στις γυναίκες του Δήμου για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής την τριετία 2007 – 2009. Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο κέντρο «Καμβούνια», γυναίκες από τη Δεσκάτη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου, παρακολούθησαν το έργο των τριών πρώτων χρόνων της δημοτικής αρχής.

    Στόχοι και αρχές δράσης

   Αφού εξήρε τον βαρύνοντα ρόλο και την μεγάλη προσφορά των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, ο κ. Μίγκος αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους της δημοτικής αρχής για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία στον Δήμο Δεσκάτης, καθώς και στις αρχές δράσης της παρούσας διοίκησης του Δήμου που έχουν ως κεντρικό στόχο την διαφάνεια και την ορθολογική διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

   Η πορεία των έργων

   Σχετικά με τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Δεσκάτης, ο κ. Μίγκος αναφέρθηκε στην επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου, στην ολοκλήρωση του φράγματος ύδρευσης, για το οποίο απαιτείται να γίνει άμεση χρηματοδότηση, καθώς υπάρχουν μεγάλες οφειλές στον ανάδοχο, στις ασφαλτοστρώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πίνδος» για το οποίο εκταμιεύθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και σε πολλά άλλα μικρότερα έργα που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως επίστρωση δρόμων με κυβόλιθους, ο βιολογικός καθαρισμός, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι παιδικές χαρές, το γήπεδο 5Χ5, έργα στα νεκροταφεία και αναπλάσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Ακόμη ο δήμαρχος Δεσκάτης ανέλυσε τα έργα που ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θησέας», όπως ο Β' Παιδικός Σταθμός, η πλατεία βόρεια του Δημαρχείου, η οικιστική αναβάθμιση Μπαργιώτας, οι ασφαλτοστρώσεις, οι αναπλάσεις Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο αποχετευτικός αγωγός και μια σειρά μελετών.

    Ασύρματο Ίντερνετ και "Leader"

   Ταυτόχρονα, ο κ. Μίγκος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του νέου δρόμου Γρεβενά – Δεσκάτη, στο δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ που απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δεσκάτης από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ επεσήμανε την ξεχωριστή σημασία που έχει για τον Δήμο Δεσκάτης και τους υποψήφιους επενδυτές η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα "Leader" μετά από πάρα πολλά χρόνια.

   Συνεργασία με θεσμούς και συλλόγους

   Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μίγκος στην καλή συνεργασία της δημοτικής αρχής με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το νομάρχη κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, τον πρώην βουλευτή του νομού Γρεβενών κ. Χρήστο Φώλια και τον νέο βουλευτή κ. Θανάση Χαντάβα, προκειμένου να επιλυθούν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δεσκάτης. Επίσης, ο κ. Μίγκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία της δημοτικής αρχής με όλους τους επαγγελματίες, τους συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου Δεσκάτης, αλλά και στην ισότιμη μεταχείριση όλων των ντόπιων εργολάβων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που πρώτιστο σκοπό έχει την άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Πολιτισμός

   Σχετικά με τις δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, ο δήμαρχος Δεσκάτης σημείωσε την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στη Δεσκάτη τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και το πετυχημένο 2ο Αντάμωμα Απανταχού Δεσκατιωτών που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009, καθώς και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

    «Καλλικράτης»

   Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος Δεσκάτης στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους (πρόγραμμα «Καλλικράτης»), διευκρινίζοντας ότι η δημοτική αρχή Δεσκάτης τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης με την προϋπόθεση να υλοποιηθεί το σχετικό ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και ο Δήμος Δεσκάτης να πάρει την θέση που του αρμόζει στην ευρύτερη περιοχή.

   Απασχόληση και κοινωνική πολιτική

  Αναφορικά με την πολιτική της σημερινής διοίκησης του Δήμου Δεσκάτης για την απασχόληση, ο κ. Μίγκος υποστήριξε πως όλες οι προσλήψεις γίνονται με την διαδικασία του ΑΣΕΠ σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης που προωθεί η δημοτική αρχή για την στήριξη των πιο αδυνάμων συμπολιτών. «Επειδή ακριβώς πιστεύουμε ακράδαντα πως αν μια κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς, που είναι οι φτωχοί και οι αδύνατοι, δεν θα μπορέσει να σώσει ούτε τους λίγους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δεσκάτης. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στην διαχείριση του Ταμείου Αλληλεγγύης που θα ιδρυθεί να συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Δεσκάτης.

   Τοπική αυτοδιοίκηση και γυναίκες

  Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος Δεσκάτης υπογράμμισε ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Δήμου Δεσκάτης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη τον ενεργότερο ρόλο των γυναικών, απευθύνοντας προς όλες τις γυναίκες έκκληση να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για έναν καλύτερο Δήμο Δεσκάτης.