Δήμος Δεσκάτης και Χασίων ενώνουν τις τύχες τους και τις προοπτικές τους

  – ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

   – ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Η συνένωση του Δήμου Δεσκάτης με τον γειτονικό Δήμο Χασίων και ο χαρακτηρισμός του νέου Δήμου ως ορεινός προβλέπονται στο προσχέδιο νόμου για τη νέα αρχιτεκτονική δομή του κράτους με την ονομασία «Καλλικράτης» που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Γιάννης Ραγκούσης την Τετάρτη 28 Απριλίου και αφορούν άμεσα την περιοχή μας.

    Ο νέος Δήμος Δεσκάτης

     Έτσι, ο καινούριος Δήμος Δεσκάτης που θα δημιουργηθεί θα αποτελείται από τον υφιστάμενο Δήμο Δεσκάτης (Δεσκάτη, Δασοχώρι, Παναγιά, Παρασκευή, Παλιουριά, Γήλοφος) και τους οικισμούς του νυν Δήμου Χασίων (Καρπερό, Δήμητρα, Τριφύλλι, Τρικοκκιά, Κατάκαλη και Άνοιξη), οι οποίοι θα καταργηθούν.

    Δύο προτάσεις για το νομό Γρεβενών

   Ως προς το χωροταξικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση, στο νομό Γρεβενών – εκτός από τη συγκρότηση του Δήμου Δεσκάτης – δόθηκαν για διαβούλευση δύο εναλλακτικές προτάσεις.

    Σύμφωνα με την πρόταση 1, προβλέπεται η σύσταση δύο άλλων Δήμων στο νομό Γρεβενών:

   α) Δήμος Γρεβενών (συνενούμενοι 3 υφιστάμενοι Δήμοι: Γρεβενών, Ηρακλεωτών και Βεντζίων)

   β) Δήμος Βασιλίτσας χαρακτηριζόμενος ως ορεινός (συνενούμενοι 3 υπάρχοντες Δήμοι και 7 ορεινές Κοινότητες της Πίνδου: Δήμοι Θεοδώρου Ζιάκα, Αγίου Κοσμά, Γόργιανης και Κοινότητες Δοτσικού, Αβδέλλας, Σμίξης, Σαμαρίνας, Μεσολουρίου, Περιβολίου και Φιλιππαίων).

    Σύμφωνα με την πρόταση 2, προτείνεται – εκτός από τη δημιουργία του νέου Δήμου Δεσκάτης (συνένωση νυν Δήμων Δεσκάτης και Χασίων), όλος ο υπόλοιπος Νομός να αποτελέσει έναν Δήμο, τον Δήμο Γρεβενών. Οι δύο προτάσεις, όπως και το προσχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής δομής του κράτους (πρόγραμμα «Καλλικράτης») τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης την Παρασκευή 30 Απριλίου.

    Η εισήγηση του δημάρχου Δεσκάτης

   Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος έκανε μία σύντομη αναδρομή σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είχε προτείνει τη συγκρότηση δύο νέων ισχυρών Δήμων στο νομό Γρεβενών και την ταυτόχρονη διεύρυνση του Δήμου Δεσκάτης με την προσχώρηση οικισμών του Δήμου Βεντζίων, αλλά και την ένταξη στο νέο Δήμο Δημοτικών Διαμερισμάτων που ανήκουν σε όμορους Νομούς (Ελάτη Κοζάνης, Λουτρό Ελασσόνας, Φωτεινό και Μαυρέλι Τρικάλων). Ωστόσο, στο προσχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση από την Κυβέρνηση, δεν προβλέπεται επί του παρόντος η αλλαγή των υφιστάμενων ορίων των Νομών και των Περιφερειών της χώρας χωρίς να αποκλείονται εθελούσιες συνενώσεις στο μέλλον.

   Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

   Βάσει όλων των δεδομένων, το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης, κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του κ. Μίγκου, αποφάσισε να προτείνει τη συγκρότηση τριών ισότιμων Δήμων στο νομό Γρεβενών (οι δύο ορεινοί) με στόχο τη διασφάλιση ισόρροπης ανάπτυξης σε όλο το Νομό. Παράλληλα, το σώμα εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τη μη δημιουργία δύο ισάξιων και ισχυρών Δήμων στο νομό Γρεβενών (νέος Δεσκάτης συνενούμενος από τους υφιστάμενους Δεσκάτης, Χασίων και Βεντζίων), ενώ τάχθηκε υπέρ των εθελούσιων συνενώσεων όμορων Δημοτικών Διαμερισμάτων με το νέο Δήμο Δεσκάτης που θα συσταθεί.

     Δραστικός περιορισμός Δήμων, αιρετών και νομικών προσώπων

    Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους επέρχονται σημαντικές μεταβολές τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Από 1.034 οι Δήμοι μειώνονται δραστικά σε 333-347, όλες οι Κοινότητες καταργούνται, οι 57 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργούνται και συστήνονται 13 αυτοδιοικητικές Περιφέρειες με αιρετά όργανα, ενώ καταργούνται οι 13 κρατικές Περιφέρειες και συγκροτούνται 7 περιφερειακές κρατικές διοικήσεις. Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων μειώνεται στο μισό (από 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι μέχρι σήμερα μειώνονται σε 8.070 με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ενώ από 1.496 νομαρχιακούς συμβούλους σήμερα αναμένεται να μειωθούν σε 703 με τον «Καλλικράτη»), τα νομικά πρόσωπα των Δήμων τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται στο 1/3 των σημερινών (από 6.000 σε 2.000 τα νομικά πρόσωπα και από 60.000 σε 20.000 τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων), ενώ ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στο μισό (από 50.000 σε 25.000).

    Οι θεσμικές αλλαγές

    Ουσιαστικές είναι οι αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης» και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η μεγαλύτερη θεσμική τομή στην οποία προχωρά η Κυβέρνηση είναι η αλλαγή διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες πλέον από το 2014 θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές, ενώ η θητεία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης θα είναι πενταετής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όποιον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ενώ αξιοποιείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εισάγονται νέοι θεσμοί, όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, μετά τις συνενώσεις θα ακολουθήσει αρχικά ένα πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων, το οποίο σε βάθος χρόνου και με βάση τις λειτουργικές ανάγκες θα μετατραπεί σε αναγκαστικό. Με τη διοικητική μεταρρύθμιση προβλέπεται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες και δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων Δήμων και Περιφερειών που δημιουργούνται. Ταυτόχρονα, με τον «Καλλικράτη» η Κυβέρνηση στοχεύει στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων Δήμων, ενώ τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις προσωπικού και στα όρια δανεισμού.