ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο δήμαρχος του Δήμου Δεσκάτης κ. Δημήτριος Κορδίλας, παραβρέθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις 13-2-2023 και απευθύνονταν προς τους αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε τοπικούς φορείς.
Εν’ όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, είχε προηγηθεί επικοινωνία του γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού με τον δήμαρχο του Δήμου Δεσκάτης, στα πλαίσια της οποίας από το Δήμο Δεσκάτης, στάλθηκε επιστολή όπου καταγράφονται τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.
 
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
« ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δεσκάτη, 30 Ιανουαρίου 2023
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 364
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ
Τηλ.: 2462351101
Φαξ : 2462351105
Ταχ. Δ/νση : Δεσκάτη 51200
e-mail : dimosdes@otenet.gr
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
ΘΕΜΑ: Ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Δεσκάτης.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Αναφορικά με την από 25 Ιανουαρίου 2023 επιστολή που λάβαμε από το Πρωθυπουργικό Γραφείο Μακεδονίας, με την οποία μας ζητείτε, εν’ όψει της επικείμενης επίσκεψής σας στη Δυτική Μακεδονία, να σας εκθέσουμε τα θέματα που απασχολούν το Δήμο Δεσκάτης, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:
Τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας είναι πάρα πολλά και προς αποφυγή πλατειασμού και άσκοπων επαναλήψεων, εστιάζουμε στα κυριότερα, για τα οποία εκφράζουμε συγχρόνως και την έντονη αγωνία μας για την επίλυσή των και πιο συγκεκριμένα:
α] Επειδή ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδος [Ε65], ο οποίος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, θα διέλθει λίγο έξω από τα όρια του Δήμου μας, κρίνεται επιβεβλημένη η κατασκευή ενός κάθετου άξονα που θα συνδέσει την έδρα του Δήμου μας, δηλαδή τη Δεσκάτη με τον Ε65, κατά τρόπο που να βγει η περιοχή μας από την χρόνια απομόνωση.
β] Εντός των ορίων του Δήμου Δεσκάτης, κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. η τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, η οποία άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής και υποβάθμισε σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Ως ελάχιστη ανταπόδοση προς το Δήμο μας, προτείνουμε την διά νόμου θέσπιση του τέλους εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, αίτημα που διαχρονικά τίθεται από το Δίκτυο πόλεων με λίμνες και το οποίο είναι εύλογο και δίκαιο.
γ] Υπάρχει, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους του Δήμου. Προσφάτως, ιδρύσαμε στο Δήμο μας Ενεργειακή Κοινότητα με τη συμμετοχή του Δήμου και των νομικών προσώπων αυτού, προκειμένου να δοθεί λύση στο αμέσως παραπάνω πρόβλημα που εκτίθεται. Συνακόλουθα όμως, θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου μας, αλλά και εν γένει για τις ενεργειακές κοινότητες όπου συμμετέχουν ΟΤΑ, κατά προτεραιότητα, δεδομένου ότι θα δώσουν λύση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ.
δ] Ο Δήμος Δεσκάτης, ένας μικρός και ορεινός Δήμος, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, ακόμη και σ’ αυτή την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρουμε, ότι από την ισχύ του Ν. 3852/2010 [ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ], μέχρι και σήμερα, έχει μειωθεί το διοικητικό προσωπικό του Δήμου κατά το 1/3 αυτού, λόγω μετατάξεων ή συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να έχει προσληφθεί, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ούτε ένας. Πέραν του ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, φρονούμε ότι θα πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο στην κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, όπου η εισήγηση του δημάρχου θα πρέπει να είναι δεσμευτική, κάτι που ισχύει σήμερα μόνο για τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Περιοριζόμαστε στα συγκεκριμένα μόνο θέματα, τα οποία αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το Δήμο μας, γνωρίζοντας ότι θα επιδείξετε την ευαισθησία που σας διακρίνει.
Ο Δήμαρχος Δημήτριος Κ. Κορδίλας»
 
Γραφείο Τύπου Δημάρχου