ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ Ν. ΜΙΓΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ (19-09-2009)

      Παναγιότατε,

      Σεβασμιότατοι,

      Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο μας, καθώς η Δεσκάτη και οι κάτοικοί της ανοίγουν τη ζεστή αγκαλιά τους, υποδέχονται και καλωσορίζουν τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Μάλιστα, η επίσκεψή σας αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ιστορικό βάρος για την περιοχή μας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη Δεσκάτη. Γι' αυτό εκφράζω μέσα από την καρδιά μου τα βαθύτερα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που διακατέχουν όλους τους κατοίκους του Δήμου Δεσκάτης. Με την παρουσία σας εδώ σήμερα Παναγιότατε συμβάλετε ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση των δεσμών της περιοχής μας με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Δεσμοί οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν κατά τους δύσκολους καιρούς της Τουρκοκρατίας, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ο μοναδικός φάρος ελπίδας και πνευματικής προσφοράς για το δοκιμαζόμενο Έθνος. Η παιδεία, τα γράμματα, η διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και εν τέλει η ίδια η ελευθερία και ανεξαρτησία μας οφείλουν τα μέγιστα στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που τόσα πολλά έχει προσφέρει κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Μπορεί στις μέρες μας η ελευθερία να μην είναι πλέον ζητούμενο για τον τόπο μας, αλλά η ειρήνη παραμένει ένα αγαθό που μένει να κερδίσει η σύγχρονη Κοινωνία των Εθνών. Και ο δικός σας λόγος Παναγιότατε συμβάλλει αποφασιστικά στην συμφιλίωση των λαών και την αλληλοκατανόηση που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η ανθρωπότητα. Ιδίως στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης που ζούμε με την θεοποίηση του χρήματος, την έκπτωση και καταρράκωση των ηθικών και κοινωνικών αξιών, αλλά και την διαφθορά που συνεχώς εξαπλώνεται, η Εκκλησία Παναγιότατε μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο και στον Θεό, αλλά ανάμεσα στον άνθρωπο και στον ίδιο του τον εαυτό. Ιδιαίτερα σήμερα που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και οι έγνοιες δηλητηριάζουν κυριολεκτικά την καθημερινότητά του, ο λόγος της Εκκλησίας έρχεται να αποτελέσει όχι απλά παρηγοριά στη δυστυχία και στις καθημερινές δυσκολίες, αλλά ανάχωμα στην απελπισία και την αυτοκαταστροφή.

     Όμως, δεν είναι μόνο ο σύγχρονος άνθρωπος που υποφέρει, αλλά και η φύση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες παγκοσμίως μίας πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.Και είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες Παναγιότατε η ευαισθησία που επιδεικνύετε για την προστασία του περιβάλλοντος και οι διαρκείς προτροπές σας για διατήρηση του φυσικού μας πλούτου. Γιατί ζωή χωρίς τη φύση είναι μέλλον χωρίς ζωή. Ο Δήμος μας είναι προικισμένος με όλα τα αγαθά της φύσης: οι ομορφιές της Βουνάσας, τα κατάφυτα δάση, ο ποταμός Αλιάκμονας, αλλά και τα ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του τόπου μας με κύριο γνώμονα την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι βιοτεχνίες εκκλησιαστικών ειδών που λειτουργούν στην περιοχή μας έχουν κάνει διάσημη τη Δεσκάτη σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.

     Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ Παναγιότατε στο έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα δεκάδες ξωκκλήσια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Δεσκάτης και τα ξακουστά μοναστήρια του Δήμου μας: την Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας, τη νεότερη Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δασοχωρίου, το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Αγίας Ευαγγελίστριας στη Βουνάσα και την ερειπωμένη Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παλαιοπαναγιάς) Τορνικίου, η οποία θα μεταφερθεί κατά 130 μέτρα λόγω της κατασκευής του φράγματος Ιλαρίωνα.

     Με την διαρκή και ευγενή συμπαράσταση των δύο σεπτών ιεραρχών και ποιμένων μας – Ελασσόνος κκ. Βασιλείου και Γρεβενών κκ. Σέργιου – του κλήρου και του λαού μας, ο Δήμος Δεσκάτης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, προκειμένου να αναδείξει τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας και να προβάλλει προς τον υπόλοιπο κόσμο την αξιομνημόνευτη πολιτιστική μας κληρονομιά. Για τον σκοπό αυτό, το καλοκαίρι που μας πέρασε προχωρήσαμε – σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών – στην έκδοση λευκώματος με τίτλο «Ιστορία – Θρησκευτικοί Προορισμοί» επί τη ευκαιρία του 2ου Ανταμώματος Δεσκατιωτών.

     Παναγιότατε, στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διάγουμε, ο λαός μας χαίρεται και εκφράζεται με βαθιά ικανοποίηση όταν βλέπει την Εκκλησία να υπερασπίζεται πανανθρώπινες αρχές και αξίες, αλλά και κάθε φορά που παίρνει θέση σε κεφαλαιώδους σημασίας παγκόσμια προβλήματα, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η διανομή του παγκόσμιου πλούτου. Ας γίνουμε όλοι εμείς οι λίγοι – τοπικοί άρχοντες και κλήρος – με την στάση ζωής μας παράδειγμα προς μίμηση για τους πολλούς, ενώνοντας δημιουργικά τις δυνάμεις για την προκοπή του τόπου μας και το καλό της κοινωνίας.

      Με τα λίγα αυτά λόγια, σας καλωσορίζουμε Παναγιότατε στη Δεσκάτη, ευχόμενοι η εδώ παρουσία σας να γίνει απαρχή θετικών εξελίξεων για την περιοχή μας.

       Ως ελάχιστο δείγμα υιικής αγάπης και αφοσίωσης, παρακαλώ την Παναγιότητά σας να δεχθεί αυτό το δώρο. Πρόκειται για μία μίτρα μία κατασκευάστηκε στη Δεσκάτη, η οποία φημίζεται για τα εκκλησιαστικά της καλλιτεχνήματα.

      Παρακαλώ όταν λειτουργείτε, να μας ενθυμήστε στις προσευχές σας.

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης

Νίκος Μίγκος